03/11/2008 | Yazar: Barış Sulu

IPS İletişim Vakfı ve Press Now desteğiyle düzenlene eğitime 15 ilden 25 muhabir ve muhabir adayı katıldı. Yrd. Doç. Dr.

Kaos GL Muhabirleri Eğitim İçin Eskişehir’de Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

IPS İletişim Vakfı ve Press Now desteğiyle düzenlene eğitime 15 ilden 25 muhabir ve muhabir adayı katıldı. Yrd. Doç. Dr. Arsan, Haasbroek ve Tunca, katılımcılara haber yazımı, etik ve haber fotoğrafçılığı üzerine bilgi verdi.

KAOS GL - 03/11/2008

Bawer ÇAKIR

Kaos GL dergisinin IPS İletişim Vakfı ve Press Now’ın katkılarıyla düzenlediği Yerel Muhabir Ağı eğitimi hafta sonu Eskişehir’de yapıldı.

bianet eğitmenlerinin “Habercilik Atölyesi” düzenlediği üç günlük eğitime 15 ilden 25 muhabir ve muhabir adayı katıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yrd. Doç. Esra Arsan “Haber Yazımı”, Hollanda’dan gazeteci-eğitmen Nico Haasbroek “Habercilik ve Etik”, fotoğrafçı–eğitmen Yücel Tunca haber fotoğrafçılığı atölyelerde haberin hazırlanış sürecine dair bilgiler paylaşıldı, uygulamalar yapıldı.

Kaos GL’den Ali Erol, IPS İletişim Vakfı’ndan Semra Çelebi ve bianet’ten Bawer Çakır’ın konuşmalarıyla başlayan eğitimde Arsan, haber tekniklerine ait bilgiler verdiği atölyesinde tarafsızlık ilkesinin önemine dikkat çekti.

Sokaktan haberler

Gazetecinin işinin ‘iletmek’ olduğunun altını çizen Arsan ulusal basından haber örnekleri üzerinden yapılmaması gerekenleri anlattı, yapılması gerekenlerin neler olduğunu katılımcılarla paylaştı.

Haasbroek, gazetecilerin haberi hazırlarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattığı atölyesinde katılımcılardan sokağa çıkarak haber hazırlamalarını istedi. Haasbroek’la Eskişehir sokaklarında haber arayan muhabir adayları otele dönerek hazırladıkları haberleri tartıştılar.

Hollandalı gazetecinin hazırlanan haberlerdeki eksikleri ve olumlu yönleri tartıştığı atölyede yurt dışında çıkan yayınlar da incelendi.

Muhabirlere haber fotoğrafçılığı konusunda görsellerle desteklenmiş bir sunum yapan Tunca fotoğrafın gelişim sürecine dair bilgiler verdi.

Fotoğraflarda dikkat edilmesi ve öne çıkartılması gereken noktalara da değinen Tunca fotoğrafçılıkla ilgili teknik bilgileri de katılımcılarla paylaştı.

Eğitimlerin ardından yapılan değerlendirme toplantısında katımcılar kendileri için zihin açıcı bir üç gün geçirdiklerini söylediler ve Kaos GL, IPS İletişim Vakfı, bianet ve Press Now’a teşekkür ettiler. Toplantıda konuşan eğitmenler de öğrettikleri kadar öğrendiklerini, eğitimin kendileri açısından oldukça verimli geçtiğini belirttiler.

Katılımcılar yapılan konuşmaların ardından eğitmenlerden ve muhabirlerin elinden sertifikalarını aldılar

Yerel Muhabir Ağı Eğitimine katılanların isimleri şöyle:

Hande Ertinas (İzmir), Ozan Gezmiş, Pelin Kalkan, Ayşe (Eskişehir), Alp (Yozgat), Cihan Dağ (Trabzon), Şenol (Diyarbakır), Tankut E. (Burdur), Irmak, Özkan, Can, Okan, Barış Sulu, Ali Erol, Umut Güner, Semih Varol (Ankara), Erkan Alçam, Aydın Öztek, Zeynep Güzel, Çiğdem Şimşek, Burcu, Oytun (İstanbul), Betül Sezgin (Afyon), M.A. (Samsun), Alp (İzmit), Alex (Hatay),  Ali Toprak (Ankara).

Kaynak: BİA, 3 Kasım 2008


Etiketler: medya
nefret