09/05/2017 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Dergisi’nin ‘Çocuk’ dosya konulu 154. sayısı yayınlandı.

Kaos GL’nin ‘Çocuk’ sayısı çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Dergisi’nin “Çocuk” dosya konulu 154. sayısı yayınlandı.

Kaos GL dergisinin 154. sayısı “Çocuk” çıktı. Derginin Mayıs-Haziran 2017 sayısında “Çocuk” temasına değinen yazı ve röportajlar yer alıyor.

Dergiye; online aboneler dergi websitesinden ulaşabilir. Basılı halini edinmek isteyenler ise önümüzdeki haftadan itibaren kitapçılardan yeni sayıyı satın alabilirler. Dergi, 12. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma etkinlik standlarında da okurlarla buluşacak.

Yazılar dosyaya sığmadı, bir sonraki sayıda da devam edecek!

Dosya editörleri Umut Güner ve Yıldız Tar’ın sunuş yazısı şöyle:

“Bir kez daha buluşmanın heyecanıyla merhaba,

“Bu sayımızın temasını “Çocuk” olarak belirlediğimizde bugüne kadar etraflıca tartışılmamış, tartışıldığı zaman ise muhafazakarlığın kılıcı hep üzerinde olmuş iki meseleyi bir araya getireceğimizi biliyorduk: LGBTİ ve çocuk olmak. Ancak dosyanın bu kadar yoğun ilgi görmesini beklemiyorduk. Beklentilerimizi aşan ve inanılmaz mutlu eden bir şekilde çok fazla katkı geldi dergimize. Biz de “madem bu kadar çok tartışmaya, yazmaya ve tabi okumaya ihtiyacımız var, o zaman bu konu bu dosyayla sınırlı kalmasın” dedik. Ve çocuk konusuna önümüzdeki sayıda da mini dosya olarak devam etmeye karar verdik. Haliyle bu sayıda başlayan tartışmalar önümüzdeki sayıda da başka yazı ve söyleşilerle devam edecek.”

Peki bu sayıda kimler, ne yazdı?

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nin emekçilerinden Ezgi Koman, “Çocuklar İçin Başka Bir Dünya Mümkün” diyerek dosyamızı açıyor. Koman, çocukluğu ve çocuk haklarını bütün yönleriyle inceliyor.

Koman’ın bıraktığı yerden Kıvılcım Turanlı, çocukların cinsel haklarını aktarıyor. Tartışmaya Figen Paslı röportaj sorularımıza verdiği yanıtlarla cinsel istismar ve sosyal hizmet bağlamında çocuklar üzerinden dahil oluyor. Umut Erdem ise Alice üzerinden çocukluğa ve cinselliğe bakıyor.

Bu sayıda Gözde Demirbilek’in Liseli LGBTİ’den Çayan Azadi ve Genç LGBTİ’den Barış Azar ile yaptığı röportajlar üzerinden LGBTİ çocuk ve genç olma deneyiminin özneleri de yaşadıklarını anlatıyor.

Berna Savcı, bir eğitimci olarak “toplumsal cinsiyet normlarına uymayan çocuklar”ın hikayelerini anlatıyor. Eğitim ve heteroseksizmi çocuk penceresinden sorguluyor. Sevcan Yağan Güder de okul öncesi eğitime toplumsal cinsiyet odağından bakıyor, öğretmenler ve çocuklar arasındaki ilişkiselliği toplumsal cinsiyet rejimi bağlamında tartışıyor.

Çocuk edebiyatı denildiğinde akla gelen isimlerden Karin Karakaşlı da bir öykü-masal ile “kibritçi kraliçe”leri anlatıyor.

Emre Yeşilbaş, “antisosyal bir kurum olan aile” meselesini toplumsal sınıf ve cinsiyet rollerinin yeni nesillere aktarımı bağlamında tartışmaya açıyor. Özge Göztürk, Politik Hayvanlar Belgeseli yönetmenleri Jnoah Markovitz ve Tracey Waren’a mikrofon uzatıyor.

Dilek Kumcu, 17 yaşında eşcinsel olduğun için babası tarafından öldürülen Roşin Çiçek’i ve dava sürecini anlatıyor. “Roşin sadece eşcinsel bir çocuk olduğu için öldürüldü” diyor.

Fransa’dan “Eddy’nin Sonu” Cemal Akyüz’ün kaleminden okurlarla buluşuyor. Özlem Cankurtaran, ‘modern dünyanın icadı çocukluğu’ cezaevleri bağlamında tartışmaya açıyor.

Dosya dışında ise geçtiğimiz sayıda başlattığımız spor tartışması devam ediyor. Ekim Çağlar, Stockholm’den İsveç’in son tabusunu yazıyor.

Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu’nun hikayesi de bu sayıda okurla buluşuyor: Nerden nereye? Dosyanın dışından seslenen bir diğer içeriğimiz Aslı Alpar’ın Pelin Buzluk’la röportajı.

Temmuz-Ağustos 2017 sayımızda, bu sayıda başladığımız çocuk dosyasının devamı ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları ile 2016-2017 güz döneminde yürüttüğümüz Heteroseksizm Eleştirisi ve Alternatif Politikalar dersinden katkılar ile yeniden buluşana kadar…

İyi okumalar!

Kaos GL Dergi'ye basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz. 


Etiketler: medya
İstihdam