11/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor ve kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşıyor. Raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz. İşte Nisan Ayı Raporu:

Kaos GL Nisan 2012 Medya Raporu Yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Nisan ayında içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” ifadelerinin geçtiği 253 adet haber taradık. Haberlerin 33 adedi yerel gazete ve 21 tanesiyse dergilerde yer alıyordu. Bunların 126 tanesini “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” ifadelerinin yer aldığı haberler, 127’sini ise LGBTT bireyleri ilgilendiren ve doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberler oluşturuyordu. Bu doğrultuda Nisan ayında 52 adet köşe yazısı, 118 adet haber, 23 kültür/sanat haberiyle 57 magazin haberi yapıldı.
 
Söz konusu 253 haberden 74 tanesi insan haklarına duyarlı nitelikteyken sadece 41’i uzmanların ve LGBT bireylerin görüşlerine yer veriyor. Yine yalnızca 16 haberde olumlu bir rol model var. Yayımlanan şiddetle ilgili olaylar haberlerinden sadece 1 tanesinde mağdurun kimliği gizleniyor. 89 haberde gay, homoseksüel, cinsel tercih, cinsi sapık gibi yanlış kullanılan ifadeler mevcut. Bu ay yayımlanan haberlerden 3’ününse nefret söylemi yaptığını söyleyebiliriz. 79 haberde steriotipler besleniyor ve bu haberlerin 39 tanesi homofobik. Nefret cinayetinin verildiği haberlerin 5’inde sadece saldırganın ifadesiyle yer veriliyor. 36 haberde LGBT bireyler kriminalize ediliyor. 10 haberde kullanılan görseller, ön yargıyı destekleyecek nitelikte. 14 haberde LGBT bireyler cinsel obje olarak gösteriliyor. Başka gruplara ayrımcılık yapmak için kullanılan haber sayısı ise 2. Yine 12 haberde LGBT bireylere yönelik şiddet meşrulaştırılıyor ve 4 haberde eşcinsel bireyler karikatürize ediliyor.
 
LGBT bireyleri ilgilendiren güncel konular
 
İnsan haklarına saygılı uzman ve LGBT örgütlerin görüşlerine yer verilen haber örnekleri
 
Anayasa çalışmaları
 
Başlık: “Eşcinseller Cemil Çiçek’ten teşekkür bekliyor!”
Gazete: T24
Tarih: 20.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Hülya Karabağlı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’in “Yeni Anayasa” sitesinde yayımladığı mesajında, yeni anayasaya görüş bildiren kişi ve kurumlara teşekkür etti. Fakat Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in teşekkür ettiği kurumlar listesinde LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) örgütlerine yer verilmedi; böylece LGBT örgütler görüş vermemiş gibi gösterildi. Bu nedenle 19 Nisan’da Kaos GL web sitesi üzerinden yapılan haberde bu olay gündemleştirildi. 20 Nisan tarihinde T24 sitesi, Kaos GL web sitesinden yararlanarak haber yaptı. Bu haber insan haklarına duyarlı ve LGBT örgütlerin görüşlerine yer vererek yapıldı.
 
Başlık: “Farklı Kimlikler Anayasayı Tartıştı”
Gazete: Gündem
Tarih:01.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: DİHA
“Yeni Anayasa Yolunda Biz” konferansının haberi verilirken insan haklarına duyarlı ve LGBT örgütlerin görüşlerine yer veren bir haber yapılmış fakat başlıktaki “Farklı Kimlikler” ibaresiyle yine LGBT kimliği ve egemen olmayan kimlikleri marjinalleştirmiştir. “Farklı kimlikler anayasayı tartıştı. ‘Yeni Anayasa Yolunda Biz’ konferansında, mültecilerin, farklı etnik grupların, LGBTT bireylerin, kadınların, hayvan hakları savunucularının, görme engellilerin, Romanlar ve gençlerin beklentileri tartışıldı.”
 
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı
 
Başlık: ”Kadına Yönelik Şiddet Yasasında Eksiklikler Var”
Gazete: Cumhuriyet
Tarih: 01.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Fırat Kozok
Mart ayında gündemde olan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı, TEPAV tarafından raporlaştırıldı. Cumhuriyet gazetesi bu rapora yer verirken uzman görüşlerini aktardığı haberde, yasanın eşcinsel bireyleri kapsamadığı vurgulandı.
 
“Şiddetle mücadelenin ‘ailenin korunması’ çerçevesinde ele alınması, bireyi ve bireyin haklarını ikincil kılmaktadır. Yasada yer alan ‘Şiddete uğrayan ve uğrama ihtimali bulunan kadınların’ ifadesi, geniş bir çerçeveyi ifade edebilecek olumlu bir tanımlama sayılabilir. Ancak bu tanımın yasa kapsamında açık bir şekilde ifade edilmeyen lezbiyen, biseksüel ve benzeri bireyleri kapsayabilmesi, yargıçların ‘iyi niyetli’ iradesini ve yorumunu gerektirmektedir.”
 
Başlık: “CHP’li Nazlıaka’dan Gökçek’e LGBT Tepkisi”
Gazete: Milliyet Ankara
Tarih: 05.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Ankara Milliyet
2 Nisan (2012) akşamı bir televizyon programında Okan Bayülgen’in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e “Bizim ne zaman gey belediye başkanımız olacak?” sorusu sorması üzerine Melih Gökçek “Tabii bizim kendimize göre bir yaşam tarzımız, örfümüz geleneklerimiz var. Oralar çok daha farklı bir noktada... İnşallah bizim Türkiye’de gey belediye başkanı olmayacak ve olmamalı.” Cevabını verdi bunun üzerine açıklama yapan CHP’li vekil Aylin Nazlıaka’nın görüşleri Milliyet Ankara gazetesinde yer aldı. “Gökçek, bir soruya verdiği yanıtta örfe, töreye atıfta bulunarak, ‘Tabii bizim kendimize göre bir yaşam tarzımız, örfümüz geleneklerimiz var. Oralar çok daha farklı bir noktada. İnşallah bizim Türkiye’de gey belediye başkanı olmayacak ve olmamalı’ diyerek LGBT bireyleri hedef göstermiştir. Sayın Gökçek, bulunduğu görev gereği tüm vatandaşlara eşit mesafede olma zorunluluğu olmasına ve herkese eşit hizmet götürmesi gerekliliğine rağmen, LGBT bireylere ilişkin düşüncelerini açıkça ortaya koymuştur. Trans bir bireyin nefret suçu işlenerek öldürülmesinin üzerinden daha bir hafta geçmeden bir belediye başkanının LGBT bireyleri hedef göstermesi kabul edilir bir durum değildir. Başkentin belediye başkanının ayrımcılık ve de insan hakları ihlâli yapması mümkün olabilir mi? Melih Gökçek kendisine benzemeyen herkesi aşağılamak üzerine kurduğu söyleminin hedefine oturttuğu LGBT bireyler için de hizmet üretmek zorunda olduğunu unutmaması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde koşulları yerine getiren herkesin seçme ve seçilme hakkı vardır; Melih Gökçek’in ifadeleri LGBT bireylerin seçilme hakkının ihlâlidir. Eşit yurttaşlık ilkesine aykırıdır. Gökçek’in sözleri Anayasa’nın 10. maddesinin ihlâlidir.”
 
Başlık: TSK: Eşcinsel değil nevrotiksin”
Gazete: Radikal
Tarih: 27.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Erkan Altay
 
“Eşcinselliği ‘psikoseksüel bozukluk’ olarak nitelendiren Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) eşcinsel olduğuna bir türlü ikna edemedi. Haydarpaşa GATA, Altay’a ‘nevrotik kişilik’ tanısı koydu, ‘askerliğe elverişli, komando olmaya elverişsiz’ olduğuna karar verdi. Altay, ‘İnanılmaz bir psikolojik işkenceyle ve yıldırma politikası ile karşı karşıyayım.’ dedi.
 
Serbest gazetecilik yapan 25 yaşındaki Altay, yaklaşık 1.5 ay önce eşcinsel olduğunu beyan etmek ve ‘çürük raporu’ almak için askerlik şubesine başvurdu. Sırasıyla Kasımpaşa, Gümüşsuyu ve Haydarpaşa GATA’ya (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) sevk edildi. GATA’da gerekli görüşmeleri ve psikolojik testleri tamamlandıktan sonra kendisinden ‘aile görüşmesi’ istendi.
Altay, ailesine açık olmadığını ve görüşmeye gelmelerinin mümkün olmayacağını belirtmesine rağmen doktorların ‘Bir şey olmaz, gelişimini sormamız lazım.’ dediğini ve kararı verecek olan kurula çıkması için 24 Nisan’a randevu verildiğini söyledi. Altay, geçen salı girdiği kurul toplantısını şöyle anlattı: ‘Önce bir doktorla görüştüm. Ona KAOS GL muhabiri olduğumu söyledim, zaten 6 yıldır eşcinselliğe dair yazdığım onlarca haber ve söyleşimi yanımda getirmiştim. Üniversite bitirme tezimin bile eşcinselliğin haberlerde ele alınışı üzerine olduğunu anlattım. Doktor, kendisinin de eşcinsellik hakkında tez hazırlayacağını, bunun yeterli olmadığını söyledi. İlk kez ne zaman ilişkiye girdiğim, ‘bayanlarla’ olup olmadığım gibi sorular sordu. Kadınlarla hiç ilişkiye girmediğimi söyledim. Askere gitmek istememe nedenimi sordu, eşcinselliğimi saklama baskısı altında kalmak istemediğimi, diğerleri tarafından rahatsız edileceğimi düşündüğümü açık bir dille belirttim.’
Altay bundan sonra kurul aşamasının geldiğini söyledi: ‘Sonra 6-7 kişilik bir kurulun önüne çıktım. ‘Eşcinselliğini anlat!’ diye başladılar. Yaptığım çalışmalardan bahsettim. Aliye Kavaf’ın ‘Eşcinsellik hastalıktır’ beyanına karşı Mehmet Sevigen’in soru önergesi verme sürecinde destek olduğumu belirtim. ‘Sence hastalık değil mi?’ dediler. ‘Değil!’ dedim. ‘Biz burada hastalıkları değerlendiriyoruz.’ dediler. Ben de, ‘Prosedür gereği hastalık demeniz gerekiyor olabilir, ama ben hastalık olmadığını biliyorum.’ dedim. Sanırım hasta olduğumu söylememi istediler.’
Eline tutuşturulan kararda ‘nevrotik, askere elverişli’ ifadesini görünce şoke olduğunu anlatıyor Altay: ‘Benimle birlikte gelen eşcinsellerden birine daha elverişlidir kararı çıktı. Belki de yeteri kadar kadınsı değilim diye zorla yollamaya çalışıyorlar.’ Hastaneden ise raporla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
‘Şehir şehir gezmem gerekebilir’
Erkan Altay, askerlik şubesine itirazda bulunmuş, şimdi yeni bir hastaneye sevk edilmeyi bekliyor. LAMBDA’nın avukatı Fırat Söyle, ‘İkinci hastane ‘Askerliğe elverişli değil’ raporu verse bile üçüncü hastaneden bu kararın onaylatılması gerekiyor. İstanbul’da sadece Haydarpaşa GATA bu değerlendirmeleri yapıyor, bu yüzden ikinci ve üçüncü raporları almak üzere Bursa, Gölcük veya Gelibolu’ya gitmesi istenebilir. Ankara GATA’ya da sevk edilebilir.’ dedi.
‘Şehir şehir gezmem gerekecek. İnanılmaz bir psikolojik işkence ve yıldırma politikası ile karşı karşıyayım’ diyen Altay ise önümüzdeki hafta Ankara Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde işlemin iptali davası açmayı planlıyor.”
 
Başlık: “Gay’ler ve Sivilleşme”
Gazete: Haber Türk
Tarih: 28.04.2012
Tür: Köşe yazısı
Yazar/haberi yapan: Amberin Zaman
 
Amberin Zaman, köşesinde, Radikal gazetesinde yer alan haber üzerine yazarken Kaos GL’den Umut Güner’in görüşlerini alarak haberini hazırlamış.
 
"TSK: Eşcinsel değil nevrotiksin" Dün Radikal Gazetesi’nde yayımlanan haberin başlığı buydu. Konu eşcinsel olduğu için askerlikten muaf tutulma talebinde bulunan gay bir gencin maruz kaldığı aşağılanmalar. Biliyorsunuz eşcinsellerin Türkiye’de askerlik yapmaları yasak. Askerlik yapmak istemeyenler "gay’im” deyip sıyrılabiliyorlar. Ama vatani görevini yapmak isteyen açık gay kimlikli herhangi bir erkek ise bu arzusunu yerine getiremiyor. İşin en berbat kısmı ise “çürük” belgesi alabilmek için gay olduğunuzu ispatlamak zorundasınız. 2008 yılına kadar aranan kanıtlar arasında cinsel ilişkiye girerken çekilmiş fotoğraflar istenirdi. Üstelik ayıptır söylemesi “pasif” pozisyonda olmak zorundaydınız bu görüntülerde. Yetmiyor, birçok gay’e anal muayene yapılıyordu. Bu rezalet Alman DerSpiegel Dergisi’nde detaylı biçimde yayımlanınca bu uygulamalara büyük ölçüde son verilmişti. Ancak Radikal gazetesindeki haberi okuyunca aklım karıştı. Kısaltarak aktarıyorum: “Serbest gazetecilik yapan 25 yaşındaki Erkan Altay, yaklaşık 1.5 ay önce eşcinsel olduğunu beyan etmek ve ‘çürük raporu’ almak için askerlik şubesine başvurdu. Sırasıyla Kasımpaşa, Gümüşsüyü ve Haydarpaşa GATA’ya sevk edildi. GATA’da gerekli görüşmeleri ve psikolojik testleri tamamlandıktan sonra kendisinden ‘aile görüşmesi’ istendi. Altay, ailesinin bu durumu bilmediğini ve görüşmeye gelmelerinin mümkün olmayacağını belirtmesine rağmen doktorların “Bir şey olmaz, gelişimini sormamız lazım” dediğini ve kararı verecek olan kurula çıkması için 24 Nisan’a randevu verildiğini söyledi. Ailesi bilmiyor ve belki öğrenince onun canına dahi kıyabilecek ama kimin umurunda! Oysa 2009 yılında gay olduğunu itiraf edince babası tarafından katledilen Ahmet Yıldız’ın hikâyesi halen zihinlerde ve Zenne filmiyle bu yıl beyazperdeye de taşınmıştı. Kurul günü gelip çattığında Altay göbeğini de çatlatsa eşcinsel olduğuna dair kurul üyelerini bir türlü ikna edememiş. Kadınlarla ilişkiye girmediğini anlatan Altay’a, “Sence hastalık değil mi?” diye sorulmuş. “Hayır!” demiş Altay. Akabinde eline tutuşturulan kararda “Nevrotik, askerliğe elverişli, komanda olmaya elverişsiz.” ifadesini görünce şoke olmuş. Altay’ın eşcinsellik konusunda yazdığı bir sürü makale ve yine eşcinselliği konu alan üniversite bitirme tezi hiçe sayılmış. Demek ki eskisi gibi görsel kanıtlar, anal muayeneler olmayınca beyefendiler inanmıyorlar. Sanırım askerlik şubesine gayet sağlıklı şekilde giden Altay yaşadığı travmadan sonra gerçekten de “nevrotik” olmuştur. Peki, TSK’nın bu insanlık dışı icraatı ne zaman son bulacak? Madem koro halinde “sivilleşme” diye bağırıp çağırıyoruz, neden meselenin bu boyutunu görmezden geliyoruz? Toplumun genelinde “gay’lik hastalıktır” bakışı hâkim olduğundan mı? Sözde “sağlıklıyım” diye gezinenlerden kaç kişi acaba “gabile.com” sitesine girip gerçek kimliğini birkaç dakikalığına yaşıyor? Yeni anayasa yazılırken LGBTT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel, Travesti) bireyler mutlaka güvence altına alınmalı; yoksa bu rezaletler devam edecektir. Zaten ocak ayında bu grubu temsilen birkaç kişi Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni yazılacak Anayasa’nın eşitlik maddesine, “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenmesi talebinde bulunmuş. Peki Meclis’te temsil edilen partiler nasıl bakıyorlar olaya? LGBTT haklarını savunan KAOS GL Derneği üyelerinden Umut Güner’e sordum. Güne’in yanıtı şöyleydi: “BDP bu konuda çok ileri, zaten BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in bu konuda verdiği soru önergeleri var. Son zamanlarda CHP de bizlerle ilgilenmeye başladı. Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Gülsün Bilgehan bizleri ziyaret etti.” Erkek vekilleri herhalde ‘imaj’ kaygıları yüzünden gitmeyi yeğlememişler. Ya AK Parti veya MHP? “Onlardan gelen olmadı.” diyor Güner; “Ama yine de temaslarımız oldu, oluyor.”
 
Başlık: “Eşcinselim Diyen Gence Teşhis Konuldu”
Gazete: Şok
Tarih: 28.04.2012
Tür: Manşet
Yazar/haberi yapan: Belirsiz
 
Şok gazetesinin manşetten verdiği haber insan haklarına duyarlı; TSK tarafından yapılan ayrımcılığı ve eşcinsel bireylerin rapor alma sürecine dair bir örnek. Manşetten verilmiş.
 
“Çürük raporu almak için hastane hastane dolaşmasına rağmen eşcinsel olduğuna ikna edemeyen gencin, askerlik yapabileceğine karar verildi. İnanılmaz bir psikolojik işkence ve yıldırma politikası ile karşı karşıya olduğunu belirten Erkan A., sonuna kadar mücadele edeceğini söylüyor. Eşcinsel olduğu için çürük raporu almak isteyen genç, TSK’yı eşcinsel olduğuna ikna edemedi! 1.5 ay önce, eşcinsel olduğunu beyan edip çürük raporu almak isteyen 25 yaşındaki Erkan A., askerlik şubesine başvurdu. Ancak bu iş o kadar kolay değildi. Sırasıyla Kasımpaşa, Gümüşsüyü ve Haydarpaşa GATA’ya sevk edildi. Bu üç hastanede kendisine çeşitli testler uygulandıktan sonra, kurula çıkması için 24 Nisan’a randevu verildi. Geçen salı günü kurula giren gence, ilk kez ne zaman ilişkiye girdiği, kadınlarla birlikte olup olmadığı gibi çeşitli sorular soruldu. Kadınlarla hiç ilişkiye girmediğini belirten Erkan A.’ya, bu kez de ‘Eşcinsellik bir hastalık değil mi?’ diye soruldu. Hastalık olmadığında ısrar eden gence, ’Nevrotik kişilik, askerliğe elverişlidir. Komando olamaz.’ teşhisi kondu. Kendisiyle birlikte çürük raporu almaya çalışan eşcinsellerden birine daha ‘askerliğe elverişlidir’ teşhisi konduğunu vurgulayan Erkan A., askerlik şubesine gidip itiraz etti. Şimdi başka bir hastaneye sevk edilmeyi bekleyen genç, ayrıca Ankara Askeri Yüksek idare Mahkemesi’nde de, işlemin iptali davası açmaya hazırlanıyor.”
 
Kaos GL’den ve Diğer LGBT Örgütlerden Haberler
 
Başlık: “Kadın Kadına Mor Öyküler”
Gazete: Evrensel
Tarih: 04.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Kaos GL’den alıntı
Kaos GL’nin bu sene 7.sini düzenlediği Kadın Kadına Öykü yarışmasının başvuru haberi Kaos GL web sitesinden alınmış ve uygun bir dille haber yapılmıştır.
 
Başlık: “Kaos GL’den çağrı”
Gazete: Özgür Gündem
Tarih: 27.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Kaos GL’den alıntı
“Kaos GL’den çağrı. Kaos GL, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a ‘Heteroseksizme Teslim Olmayacağız! Ya Eşitlik Ya da Hiç’ sloganıyla katılacağını duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan Kaos GL, ‘‘Varlığımızı inkar ederek bizleri sosyal ve politik hayattan kovanlara hayır!’ diyoruz.Toplumsal ve siyasi hayatın her alanına eşit katılmamızı sağlayacak yasal güvence istiyoruz!’ dedi.”
 
Başlık: “Eşcinsellerden 1 Mayıs çağrısı”
Gazete: -
Tarih: 30.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Kaos GL’den alıntı
“‘Heteroseksizme Teslim Olmayacağız! Ya Eşitlik Ya da Hiç’ sloganıyla, toplumsal ve siyasi hayatın her alanına eşit katılım talebiyle 1 Mayıs’ta sokaklarda olacağını duyurdu. Kaos GL’nin açıklamasında şunlar yer aldı: ‘Zorunlu heteroseksüelliği dayatan mevcut sistem, cinsel yönelimlerimiz ve cinsiyet kimliklerimiz ile varoluşumuzu yok sayıp ezse de LGBT’ler olarak hayatın her alanından geliyoruz.’
 
Başlık: “Benim Çocuğum”
Gazete: Akşam
Tarih: 06.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Seray Şahinler
 
Akşam gazetesinden insan haklarına duyarlı bir haber.
 
“Çocuğunuzun ya da bir yakınınızın eşcinsel olduğunu öğrendiğinizde ne tepki verirsiniz? Cevabını çok yalanda ‘Benim çocuğum’ isimli belgesel filmde bulacaksınız. Film, çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel ( LGBT ) olan anne-babaların hikâyesini anlatıyor. İlk kez kamera karşısına çıkan cesur ebeveynlerden Ömer Ceylan Akşam’a konuştu. ‘Oğlumun gey olduğunu 25 yaşına geldiğinde öğrendim. 10 sene de dışarı kapalı yaşadık. Kimseye söyleyemedik. Şuan 40 yaşında. Artık bilgilendik ve bu filmle halkımızın da bilgilenmesini istiyoruz ‘BU AKŞAM PARTİ VAR’ Can Candan’ın yönettiği yapım aşamasındaki belgesel için destek kampanyası listag.wordpress.com adresinden sürüyor. Bu gece de İstanbulLive’da Laterna, Sumru Ağıryürüyen ve Dj. Darvador Şali katılacağı bir destek partisi gerçekleşecek.”
 
Başlık: “LGBT Anayasa Etkinlikleri Sürüyor”
Gazete: Özgür Gündem
Tarih: 06.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Haber Merkezi
 
“LGBT Anayasa Diyarbakır Forumu ‘cinsiyet kimliği’ ve ‘cinsel yönelim’ temelli şiddet, baskı, sosyal dışlanma ve ayrımcılık biçimlerini ortadan kaldırmayı hedefleyen SPoD’un, Yeni Anayasa’nın yapım sürecinde LGBT bireylerin tüm sürece dair görüşlerini ve taleplerini dile getirmeleri amacıyla düzenlediği, panel ve forumdan oluşan Yeni Anayasa Etkinlikleri Amed’e devam edecek. 7 Nisan 2012’de Banu Güven’in moderasyonunda Diyarbakır Forumu ile son bulacak. Forumlarda ortaya konulan görüş ve talepler Nisan ayında raporlaştırılacak. Forum yapılamamış illerden katılımcılarla birlikte son hali verilerek kamuoyu ve karar alıcılarla paylaşılacak.”
 
Başlık: “LGBT Seçimlere Hazırlanıyor”
Gazete: Taraf
Tarih: 23.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Meryem Özel
 
“Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği SPoD, LGBT bireylerin siyasal alandaki görünürlüğünü artırmak ve aktif siyasette yer bulmalarını sağlamak üzere Siyaset Okulu kurdu. İstanbul’dan sonra Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da devam edecek okulda ders verenler arasında Fuat Keyman, Ercan Karakaş, CHP Milletvekili Melda Onur, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Ümit Şahin ve Pınar Selek gibi isimler var.
Siyaset Okulu’nun bu haftaki konuğu olan Ümit Şahin ‘LGBT hareketinden arkadaşlarımızın siyasete katılabilecekleri bir siyasi sistemin oluşturulması gerekiyor. Bunun için gereken her türlü desteği de veriyoruz.’ dedi. SPoD yetkililerinden Erdal Demirdağ da, ‘Buradan birilerini milletvekili göndereceğiz gibi bir iddiamız yok. Son iki seçimdir LGBTT’ler bağımsız adayları desteklediler." diye konuştu. Siyaset Okulu katılımcılarından Polat ise, ‘Ders veren hocaları görünce çok başarılı olacağımı düşündüm. Zor koşullarda geliyorum ama buna rağmen hiçbir dersi kaçırmadım.’ dedi.”
 
Dünyadan Gelişmeler
 
Başlık: “Rusya’da Eşcinsel Protestosuna Gözaltı”
Gazete: Haber Türk
Tarih: 07.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Dış kaynak
 
“Rusya’nın St. Petersburg kentinde ‘eşcinsellik propagandası’ yapanlara ağır para cezası verilmesini öngören yasa tasarısını protesto eden iki eşcinsel gözaltına alındı. ‘Eşcinsellik doğaldır’ yazılı bir pankart açan iki eylemciye 12bin 800 euro para cezası verilmesi bekleniyor. Ülkenin ikinci büyük kenti olan St. Petersburg’da Belediye Meclisi 29 Şubat’ta aldığı bir kararla kamuya açık alanlarda ‘eşcinsellik propagandası’ yapanlara 500bin rubel (30bin TL) para cezası verilmesine karar vermişti. Aynı karar Ryazan ve Archangelsk bölgelerindeki belediyeler tarafından da verildi. Duma’da görüşülen söz konusu ceza, Rusya’da ortalama bir çalışanın yıllık gelirinden daha fazla bir miktara denk geliyor. Tabu olarak görülen eşcinsellik Rusya’daki Ortodoks Kilisesi tarafından da ‘günah’ ilan edilmişti. Rusya’da eşcinsellik ruhsal hastalık kategorisinden ise 1999 yılında çıkarılmıştı.”
 
Başlık: Eşcinsele hapis şoku”
Gazete: Akşam
Tarih: 12.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Dış kaynak
 
Aynı haber Sabah gazetesinde de yer aldı. Bu kötü gelişme haberlerinde, LGBT örgütlerin görüşlerine yer verilmemiş ve hukukçulardan görüş alınmamıştır.
 
“Macaristan’da eşcinselleri şoke eden yasa tasarısı. Muhalefetteki sağcı parti Jobbik milletvekili Adam Mirkoczki tarafından hazırlanan yasa tasarısının parlamentodan onay alması durumunda ülkedeki eşcinsellerin hapse gireceği açıklandı. Mirkoczki, 18 yaşını dolduran ve eşcinsel olduğunu açıklayanların 3 yıl hapis cezası almasını, eşcinsel olduğunu medya aracılığıyla duyuranların ise 5 yıla kadar hapis cezası almasını istediğini kaydetti. Mirkoczki ayrıca, el ele dolaşan, öpüşen eşcinsellerin ise 150bin forint (500 avro) para cezasına çarptırılmasını istedi.
 
Başlık: “Eşcinsellere Eş Sigortası”
Dergi: Fortune
Tarih: Nisan
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: -
“Bir eşcinsel kamu çalışanı, ABD San Francisco’da açtığı davayı kazanarak eşiyle aynı sigorta planına kayıt yaptırma hakkı kazandı. Davaya bakan hâkim, Evlilik Savunma Yasası’nın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, federal devlet çalışanının aynı cinsiyetten eşinin sağlık sigortası planına dahil olması gerektiğine karar verdi. Söz konusu yasa, eşcinsel hakları savunucuları tarafından uzun süredir eleştiriliyordu. Kararın ilginç taraflarından biri de yargıcın muhafazakâr cumhuriyetçi eski başkan George Bush tarafından atanması oldu. Davacıyı savunan avukat Rita Lin ise bu kararın eşcinsel evlilikleri için vergi ve emeklilik gibi alanlarda daha geniş etkileri olabileceğini açıkladı.”
 
Nisan Ayında Nefret Söylemi Yapan En Kötü Haber Örnekleri
 
Başlık: “SApkın İttifak!”
Gazete: Yeni Akit
Tarih: 05.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Furkan Altınok
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) eşcinsel, biseksüel ve trans bireylerin siyasal alandaki görünürlüğünü artırmak ve aktif siyasette yer bulmalarını sağlamak üzere açtığı Siyaset Okulu Akit gazetesi tarafından haber yapıldı. Haberin başlığı “SApkın İttifak!” (Burada “SA” harfleri özellikle büyük kullanılmış). “Sabancının Prof’undan Destek” ara başlığı altında Sabancı Üniversitesi ve Yeşiller Derneği,, LGBT örgütlerine verdikleri destek ve iş birliği nedeniyle, “sapkın” olarak addlandırılmış. Haberde LGBT örgütler “Cinsel Tercihleri Sapkın Eğilimler Gösteren Kesimler” olarak tanımlanmış. Demokratik bir ülkede yaşayan LGBT bireylerin en doğal haklarından olan ifade özgürlüğü, siyasi hayata katılma ve politika yapma özgürlüğü, Yeni Akit gazetesi tarafından “Homoseksüeller siyasette ‘Aktif’ olmak istiyorlar” denilerek, LGBT bireylerin hak arama mücadelesi tehlikeli bir durum olarak değerlendiriliyor. Bulunduğumuz ülkede LGBT bireylere yönelik şiddet ve ihlaller göz önüne alındığında bu haberin kesinlikle ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği ve nefret söylemi yaptığı göz önünde tutulmalıdır.
  
Başlık:PKK’da gay ve lezbiyen taburları”
Gazete: Yeni Akit
Tarih: 06.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: İstihbarat servisi
Eşcinsel bireylerin marjinalleştirildiği, kriminalize edildiği nefret söylemi yapan bu haber de “PKK’da gay ve lezbiyen taburları” başlığıyla verilmiş. Haberin içeriğinden aldığımız dikkat çekici cümleleri paylaşıyoruz.
“Terör örgütü KCK/PKK’nın lezbiyen ve gay’lerden oluşan taburlar oluşturduğu ortaya çıktı.”, “Örgütün eşcinselleri yurtdışına militan taşımada kullandığı belirtiliyor.”, “Son 3 yılda örgüte katılanların içindeki eşcinsellerin oranının yüzde 15 seviyesinde olduğu açıklandı”, “Edinilen bilgiye göre; terör örgütü, eşcinsel kişileri, ‘Sizin hakkınızı savunuyoruz.’, ‘Size sahip çıkacağız.’, ‘Gelin bize katlın; bu aynı zamanda sizin özgürlük mücadeleniz olacak.’ diyerek dağa çıkarıyor. Bu gerekçelerle PKK’nın son yıllarda tabur oluşturacak kadar eşcinseli dağa çıkardığı belirtiliyor. PKK’nın aynı zamanda eşcinsel ilişkiye teşvik ettiği de aktarılıyor.”, “Asıl mesele örgüt artık Avrupa’ya elemanlarını gönderirken ‘eşcinsel olduklarını ve toplumda dışlandıklarını’ söylemelerini istiyor. Hatta bunun için cinsel ilişkiye bile sokuluyor bu kişiler. Çünkü yapılacak kontrollerde bunun görülmesi sağlanıyor.”, “Dağa çıkarılan küçük erkek ve kız çocuklara zorla tecavüz edildiğini anlatan eski PKK mensupları”, “Şehirlerde beyaz kadın ticaretinden yüzde 15 oranında pay alan KCK aynı zamanda, eşcinsel kavramını da yurtdışına militan taşımada kullanıyor.” 
 
Başlık:Şehir Tiyatrolarında Erotik ve Pornografik Oyunlar Var”
Gazete: Yeni Akit
Tarih: 09.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Kültür Sanat Servisi
 
“Her fırsatta sapkın homoseksüelliğe methiyeler düzen, kitaplarında eşcinsellik propagandası yapan, kendisi de eşcinsel olan (bunu saklamıyor ve hatta önemli bir vasıfmış gibi sunuyor) Murathan Mungan’ın da Şehir Tiyatroları’nda iki oyunu sergileniyor.”
 
Başlık: “Rezalet İthali”
Gazete: Milli Gazete
Tarih: 29.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Fatih Yedier
 
“Önceki gün Fethiye’de iki İngiliz kadın eşcinsel, papaz tarafından kıyılan nikâhla evlendi. Bazı Avrupa ülkelerinde yasal olarak tanınan eşcinsel evlilik sayısı da hızla artıyor. Bu ahlaksızlığın Türkiye’ye de sıçraması büyük tepkilere sebep oldu. Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Unsal, ‘Böyle bir evliliğin yasal olması meşru olması anlamına gelmiyor. Çünkü neslin korunması, aynı zamanda devlete anayasanın vermiş olduğu görev bu tür eşcinsel evlilikler, neslin oluşmasına engel şeyler olduğu için anayasaya aykırı. Kaldı ki gayri meşru her şey evrensel ilkelere aykırı her şeye aykırıdır.’ dedi. Unsal, ‘Sperm bankasına başvurup da sahip olacakları çocuğun, bu eşcinsel ilişki ortamında büyüyecek olması da çocuk açısından büyük bir insan hak ihlâlidir, İngiltere’nin bu işi Türkiye’de yapıyor olması da bir kültür ihracı anlamına gelir. Kendi tüketim kültürlerindeki cinselliği tüketmiş artık herkesle cinselliği yaşayan bu tüketim kültürü ahlaksızlığı Türkiye’ye yayma çabası olarak görüyorum ve yanlış buluyorum.’ şeklinde konuştu.”
 
Nisan Ayında Yayımlanmış Çeşitli Kategorilerde Homofobik ve Transfobik Haber Örnekleri
Magazin Haberleri
 
Başlık: “Bana İftira Atıldıkça Tuzla’daki Evin Bekçisi Kenan Bey Krize Girdi”
Dergi: Elele
Tarih: Nisan
Tür: Söyleşi
Yazar/haberi yapan: Ayşe Arman
 
Ayşe Arman Ali Sunal ile bir röportaj gerçekleştirmiş bu röportajda yine eşcinsel erkeklere dair streotipler kullanılmış ve kriminalize edilmiştir.
 
“- Ali eğri oturup, doğru konuşalım. İnsan 3.5 sene birlikte olduğu, ölüp bittiği adamdan dört ayda neden kaçar? Ya cimri olduğunu anlar, arkasına bakmadan kaçar gider ya gay olduğunu fark eder, yol yakınken döner. Hangisi?
-Ali Sunal (büyük bir kahkaha atıyor) Tövbe, tövbe! İkisini de çevreye sorabilirsin! Ben anlatmayayım, yürütemedik, anlaşamadık. Bunun dışındaki iftiralarla artık mahkemede hesaplaşmaya karar verdim.”
 
Streotipleri Besleyen Haber Örneği
 
Başlık: “‘Lezbiyen Olacağım’ Diyorum, Ertesi Sabah Vazgeçiyorum”
Gazete: Hürriyet
Tarih: 05.04.2012
Tür: Köşe yazısı
Yazar/haberi yapan: Ayşe Arman
Ayşe Arman köşe yazısında özellikle eşcinsel kadınlara yönelik streotipi güçlendiren ifadeleri kullanmış.
 
“Bir sabah kalkıyorum ‘’Ulan lezbiyen olacağım!’ diye karar veriyorum. Erkeklerden adama hayır yok! Buyurun buradan yakın Alya’nın arkadaşının doğum günü. Alya ne giyecek… Nasıl götürecek? Anne, delirmiş olacak! Sabah kalktığında da lezbiyen olmaya karar verecek! Çünkü erkeklerden hayır gelmeyeceğini anlamış olacak! Niye sorumluluğun büyük bir kısmı bende? Annede? Ben de çalışıyorum, neden cumartesi bunlarla hep ben uğraşıyorum? Zayıflamak istiyorum, spor yapmak istiyorum hiçbir şeye vakit yok! Yeter artık ya! Lezbiyen olacağım. Bir sabah kalkıyorum aynı adamı içime sokmak istiyorum. Bu sabah mesela, yok böyle bir erkek, yok böyle bir baba. Sabah 3’te yatmışım, sabah kafamı kaldıracak halim yok, 6:15’te Alya kalkmış hazırlanıp gitmesi lazım Maribel ablası da yok, bir ay izne gitti. Baktım sevgilim kalkmış, Alya’yla birlikte kıyafet seçmişler, ki her seferinde adamı delirtmeyi başarır Alya, ama halletmişler. Sonra mutfağa girmişler, baba ona kahvaltı hazırlamış, yumurta yapmış, tost yapmış, yedirmiş, içirmiş, birlikte servisi beklemişler, bindirmiş göndermiş. O da aynı adam. Bu da aynı adam. Bu da hayatın çelişkisi işte. Bir lezbiyen olmaya karar veriyorsun. Sonra “Ne lezbiyeni ya!” deyip adamın boynuna sarılıp teşekkür etmek istiyorsun. Hayat akıp gidiyor, sadece bizim düşüncelerimiz değişip duruyor.”
 
Başlık: “Felç Geçirdi Eşcinsel Oldu”
Gazete: Taraf
Tarih: 18.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Taraf
“Chris Birch, 19 yaşında bir kaza sonucu felç geçirdikten sonra hem hayatı hem de cinsel kimliği değişmişti. Durumu, ‘elç sonrasında uyandığımda eşcinseldim ve hâlâ öyleyim’ sözleriyle açıklayan İngiliz genç, kaza sonrası nişanlısından ayrılmış, bankadaki işini bırakmış, kuaför olmaya karar vermiş ve erkek arkadaşıyla yaşamaya başlamıştı. 27 yaşındaki Birch, spor yaparken beynine pıhtı gitmesi sonucu felç geçirmişti. Bugün kazanın ardından olay yerini ilk defa ziyaret eden Birch dönüşümünü şöyle ifade ediyor: ‘Eski fotoğraflarıma baktığım zaman kendimi tanıyamıyorum.’ Birch’in açıklamaları bilim dünyasında da yankı buldu. Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Dr. Kazi Rahman, yaptığı deneylerin ardından doğuştan homoseksüel ve heteroseksüel kişilerin beyinsel işleyişlerinin farklılık gösterebileceği kanısına ulaştığını belirtip Birch’ü testlere katılmaya davet etti. Felç sonrası bu tip dönüşümler aslında yeni değil. Tommy Mchugh adlı genç, 2001’de geçirdiği felç öncesinde bir inşaat işçisiyken daha sonra sanatçı olmaya karar vermiş, heykeltıraşlık yaparak şiir yazmaya başlamıştı.”
Nefret Cinayetleri
 
Başlık: “Lüks Villada Travesti Cinayeti”
Gazete:cYeni Asır
Tarih: 08.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Ufuk Baksi
 
Kuşadası’ndaki nefret cinayeti aynı tarihlerde Hürriyet, Posta, Sabah, Ekspres, Haber Türk, Gazetem Ege, Milliyet Ege ve Ege Telgraf gazetelerinde yer aldı. Bu haberler LGBT bireyleri kriminalize eder nitelikte sunuldu.
 
“Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bir travesti, kaldığı villada bıçakla öldürülmüş olarak bulundu. Asıl adı Kadir K. olan Nükhet Rojistan takma isimli travestinin cesedi, Kadınlar Denizi Andaç sitesinde kiraladığı tripleks villada bir arkadaşı tarafından bulundu. Polis soruşturma başlatırken kurbanın arkadaşları cinayetin aydınlatılmasını istedi.”
 
Başlık: “Terastaki Havlu”
Gazete: Hürriyet
Tarih: 14.04.2012
Tür: Köşe yazısı
Yazar/haberi yapan: Ayşe Arman
 
Ayşe Arman’ın köşesinde yer alan görsel streotipleri destekliyor. Özellikle eşcinsel, biseksüel kadınların geçtiği haberlerde kullanılan görseller genellikle uygunsuz oluyor. Ya pornografik öğeleri çağrıştırıyor ya da kriminalize ediliyor.
  
Başlık: “Kadın Ruhuyla Büyüdüm Ama Gay Olmadım”
Gazete: Posta
Tarih: 15.04.2012
Tür: Röportaj
Yazar/haberi yapan: Eylem Keskin
 
Posta gazetesinde yer alan söyleşide yine özellikle eşcinsel erkeklere atıfta bulunarak streotipleri pekiştirici haber yapılmış. Sanki kadınlarla bir arada büyümek veya bulunmak yönelimi etkiliyormuş gibi vurgulara yer verilerek “Kadın ruhuyla büyüdüm ama gay olmadım” deniyor haberde.
 
“Ben kadın ruhuyla büyüdüm. Sırf kısır, börek, kek yiyebilmek için okuldan kaçar annemle güne giderdim ama gay olmadım… ve jestler yapan bir adam rolleri. Aslında kadın ruhundan anlama meselesi. Yaprak Dökümü’nde yönetmen kadındı, yardımcısı kadındı, uygulayıcısı kadındı, evin içi kadındı. Bu yüzden erkekler beni sevemez zaten. Naif bir çocuktum, kadın ruhuyla büyüdüm ama gay olmadım.”
 
Başlık: “Gayler Çok Üzülecek”
Gazete: Şok
Tarih: 15.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Belirsiz
 
“Brad Pitt’in sözcüsü People dergisine yaptığı açıklamada, çiftin nişanlandığını ve çocuklarının çok mutlu olduğunu söylerken, evlilik tarihi vermedi. Öte yandan daha önce gaylerin rahatça evlenebilmeleri sağlanmadıkça imza atmayacağını söyleyen ikilinin çocuklarının baskısına dayanamadığı belirtiliyor.”
 
Başlık: “Erkeklerin Hayallerini Yıktı”
Gazete: Güneş
Tarih: 25.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Belirsiz
 
“Rihanna bu kadınla erkeklerin hayallerini yıktı. Dünyanın en seksi kadınlarından biri olarak anılan ünlü şarkıcı Rihanna, lezbiyen aşkıyla olan ilişkisini artık saklamıyor.”
 
Başlık: “Evi Yanan Travesti Ortalığı Karıştırdı”
Gazete: Şok
Tarih: 15.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Belirsiz
 
İstanbul’da gerçekleşen olayda trans bir bireyin evinin yanması üzerine oldukça transfobik haberler yapıldı. Başta Şok gazetesinde “Eli baltalı travesti Sahra jartiyerli şov yaptı” ifadesiyle yer almak üzere, ”Evi yanan travesti çıldırdı”(Hürriyet), “Evi yanan travesti baltayla terör estirdi” (Günboyu) başlıkları atıldı.
 
Başlık: “Alsancak Vapur İskelesi Travesti Barınağı mı?”
Gazete: Yeni Asır
Tarih: 19.04.2012
Tür: Köşe yazısı
Yazar/haberi yapan: Erkin Usman
 
Özellikle yerel gazetelerde bu nefret dolu ayrımcı haberler yayınlandıktan sonra LGBT bireyler daha çok şiddete maruz kalıyor.
 
“Gecenin bi vakti. Saatler 24’ü geçmiş ve Kordonboyu yükünü henüz atmamıştı. Kafeler yine doluydu, kaldırımlar da öyle. Balık restoranlarının ışıkları ise ha söndü, ha sönecek. Komiler kaldırım üzerindeki masaları toplamaya başlamışlardı ki Alsancak Vapur İskelesi önünden feryatlar yükseldi. Küfürler birbirini izledi. Sahil kafelerinden birinin garsonları da oraya koşuştu. Ve iskeleye gidip gelen bir garsonun anlattıkları ‘Abi, iskelenin tuvaletini fuhuş için kullanmak isteyen travestiler güvenlikçiyi marizledi.’ Bu travestiler geçen gece de bunu yapmışlardı. Bu işin sorumlularına duyurulur.”
 
Başlık: “Kadın Görevli Her Yerimi Elledi”
Gazete: Haber Türk
Tarih: 19.04.2012
Tür: Haber
Yazar/haberi yapan: Belirsiz
 
Yine bu haberde Eşcinsel kadınlar kriminalize edilmiş ve içerikte kullanılan görseller problemlidir.
 
“Top model Bar Refaeli, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrovv Havaalanı’nda görevli kadın güvenlikçinin tacizine uğradığını öne sürdü. Yaşadığı taciz olayını Twitter’da takipçileriyle paylaşan 26 yaşındaki seksi model ‘Havaalanındaki üst araması sırasında kadın görevli yüzünden kendimi inanılmaz rahatsız hissettim. Her yerimi okşayarak elledi. Hiç kuşkusuz lezbiyendi.’ dedi.”
 
Aynı haber Şok gazetesinde de, “Havaalanı görevlisini lezbiyenlikle suçladı” başlığıyla verilmiş, bu haberde Bar Refael’in büyük boy resminin yanında haber içeriği çok küçük kalmıştır.
 
Redaksiyon: Ozan Ezgi Berberoğlu
 
www.kaosgl.org/sayfa.php?id=11757 
 

Etiketler: medya
İstihdam