05/12/2007 | Yazar: Barış Sulu

Yıllardır televizyon ekranlarında Huysuz Virjin karakteriyle izlemeye alıştığımız Seyf

Kaos GL okuyucuları sansüre kızgın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Yıllardır televizyon ekranlarında Huysuz Virjin karakteriyle izlemeye alıştığımız Seyfi Dursunoğlu’nun yarattığı karaktere gelen ekran yasağını Kaos GL okuyucularına sorduk. Kimi ‘Huysuz Virjin’i Seyfi Dursunoğlu’na dönüştürerek sansürlenmesi, politik bir mesaj’ olduğunu söyledi kimi de ‘yarım asrı deviren, yarım asrı Huysuz Virjin olarak geçiren, devlet kanalı TRT’de de programlar yapmış Seyfi Dursunoğlu’nun şimdilerde bir dans programında ‘huysuzlaşamama’sı’nın nedenlerini sordu. Barış Sulu’nun haberi.

Fox TV’de yayınlanan ‘Benimle Dans Eder misin?’ programının 3. sezonunda RTÜK’ün sansürüne uğrayan Seyfi Dursunoğlu’nun, üzerine etiket gibi yapışan, olmazsa olmaz dediğimiz ‘Huysuz Virjin’ karakterini ‘bir kenara bırakması’ şartıyla sunuculuk yapmasına izin verildi.

Kaos GL geçtiğimiz günlerde RTÜK, Fox TV ve Seyfi Dursunoğlu'na yönelik [[12 Eylül sansürü ekranlarda]] başlıklı bir mektup gönderdi. Mektupta, sansürle ilgili sorulara yanıtlar verilmesi isteniyordu.

Peki, Kaos GL okuyucuları, Dursunoğlu'nun yasaklanması hakkında ne düşünüyorlardı? Sorduk...

‘Homofobiyi meşru kılmaya çalışıyorlar’

Selen Doğan, Heteroseksüel, 32

Huysuz Virjin’in televizyondaki varlığı, ‘kadın kılığındaki erkek’ görüntüsünün ‘eğlence programı formatı’ marifetiyle meşru kılınarak dolaşıma girebiliyor olmasından daha öte bir anlam ifade ediyor ya da etmeli. Ataerkil/cinsiyetçi toplumun kendine benzemeyeni öğüten ahlak algısı karşısında, öteki kimlikleri ‘normal’leştirmenin yollarından biri bu: Görünürlük. Çünkü alışmaya yardımcı oluyor. Ancak, görünürlüğün, Huysuz Virjin’i Seyfi Dursunoğlu’na dönüştürerek sansürlenmesi, politik bir mesaj! Önyargıları onaylayarak homofobiyi meşru kılmaya çalışmak bu! RTÜK acaba ‘Biz kadın kılığına girmiş erkeklerin eğlence malzemesi olmasına karşıyız, böyle temsil edilmemeli’ diyebilir mi acaba bir gün?

‘Köçekleri de mi yasaklayacaklar?’

Aylan Gökçe, Lezbiyen, 26

Sanki daha rahatlamış gördüm ben Fox TV’de seyrederken… Yine aynıydı tavırları bence. Bana çok farklı gelmedi; sadece kıyafetin ağırlığını atmış gibi. "Kadın kıyafeti giyen erkek" figürünün televizyondan yasaklanması saçma. Huysuz Virjin karakteri her şeyden önce bir eğlence unsuru. Çocukken beni mutlu eden nadir kişilerden biri. Ama Türk kültüründe köçek oyun havası da var. Yakında onu da mı yasaklayacaklar yani. Ahlak resimle kazanılmaz!

‘Bence bir mahsuru yok’

Kerem Çalışkan, Gey, 20

Ben onun Seyfi Dursunoğlu ya da Huysuz Virjin olarak çıkması arasında bir fark görmüyorum. Sonuçta iyi bir sunucu ve Huysuz Virjin kılığıyla pek de sevimli. Ayrıca çok güzel de laflar söylüyor. Bence bir mahsuru yok. ‘Toplumun ahlakı’ kadın kıyafetli bir erkek yüzünden bozulmaz tabi ki de. Yasaklanmasın.

‘Travestiliğe hakarettir’

Emre Kurtalan, Gey, 22

Seyfi Dursunoğlu Türkiye’de kadın kıyafetiyle yaptığı şovla herkesin beğenisini kazanmış bir insandır. Onu televizyonlarda bu şekilde kısıtlamak hem yaratıcılığı kısıtlamaktır hem de travestiliğe bir hakarettir. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında kendimi bildim bileli insanlar şov amaçlı karşı cinsin kıyafetini giymiştir. Bunu kısıtlamanın hiç gereği yoktur.

‘Nasıl yani?’

Gökberk Erence, Gey, 22

Huysuz Virjin olamamak mühim bir tartışma tabii. Yarım asrı deviren, yarım asrı Huysuz Virjin olarak geçiren, devlet kanalı TRT’de de programlar yapmış Seyfi Dursunoğlu’nun şimdilerde bir dans programında ‘huysuzlaşamama’sı... Neden? RTÜK evladım. Nasıl yani? Nasılı mı var, yasaklanmış işte; ihtardan sonra, artık kadın kılığında bir erkek TV karşısında olamazmış. Neredeyse 50 yıllık bir tiyatro geçmişi, hep saygı duyulmuş bir sanatçı. Milyonlarca kişi izlemiş, beğenmiş, gülmüş, eğlenmiş. Yıllarca hani ‘star’ denilen insancıklarla programlar yapmış, özel TV kanallarında yer aldığı gibi TRT’de de görev yapmıştır. E tabi şimdi şu gelecek akla: A efendi n’oldu da böyle oldu? Yekpare meşeden odunla dövülmesi gereken 2 yüzlü devlet adamları, derin devlet çukuru canım desem, lönk diye yapıştırıvermiş olurum cevabı. İstanbul’a gey belediye başkanı için vize veren hükümet, o koca elini yaratıcı sanat üzerine böylece de uzatıveriyor işte pervasızca. Ha, burada da ayrı bir handikap var elbet; vize verdi mi, veriyor gibi mi yaptı? Kısası, Huysuz korkusuz, huysuz bir canavar gibi bekliyor pusuda olsa gerek ki bunca korku yaratmış, birilerinin gururunu taşlamıştır. Kafam bozuk, sürç-ü lisan ettim-sen affetme!



*Konuyla ilgili haberler:

[["RTÜK Huysuz Virjin'i gizlice yasaklıyor ama pes etmiyorum"]]

[[Memleketimden DQ manzaraları]] – küçük İskender

[[12 Eylül sansürü ekranlarda]]



Etiketler: medya
İstihdam