07/12/2023 | Yazar: Kaos GL

“Türkiye’de Kamu ve Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” araştırmasının 2023 sonuçları 14 Aralık’ta açıklanacak. Toplantıya katılmak için kayıt yaptırmayı unutmayın!

Kaos GL, özel sektör ve kamuda LGBTİ+’lar araştırmasını 14 Aralık’ta açıklayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin, LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılmalarını sağlamak için yürüttüğü istihdam araştırmasının sonuçları 14 Aralık Perşembe saat 14’te açıklanacak.

Derneğin 2015 yılından itibaren özel sektör ve 2016 yılından itibaren de kamu alanında “Türkiye’de Kamu ve Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” araştırmasının 2023 sonuçları çevrimiçi bir toplantıda kamuoyuyla paylaşılacak.

Toplantıya kayıt yaptırmak için tıklayın.

Toplantının programı ise şöyle:

14.00-14.15: Açılış Konuşmaları: İstihdamda LGBTİ+ Çalışanlar ve İnsan Hakları

Dr. Öğr. Üyesi Reyda Ergün – Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Matthias Baus – Friedrich Naumann Vakfı

Murat Köylü – Kaos GL Derneği

14.15-15.00: 2023 Yılı Araştırması Anket Sonuçları

Dr. Kıvılcım Turanlı ve Öykü Deniz Aytemiz

15.00-15.30: Soru ve Cevap

2022 araştırma sonuçları ne diyor?

Kaos GL’nin kamu ve özel sektörde çalışan LGBTİ+’ların durumu araştırması 2022 sonuçlarına göre ise hem kamuda hem özel sektörde LGBTİ+ çalışanlar arasında işsizlik yaygınlaşıyor, işten çıkarılma ve yeni iş bulamama korkusu derinleşiyor. Derneğin her sene yaptığı istihdam araştırmasının 2022 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” başlıklı iki raporda geçtiğimiz yıl kamuoyu ile paylaşıldı. 

289 kişinin katıldığı özel sektör araştırma sonuçlarına göre LGBTİ+ çalışanların sadece yüzde 27’si işyerinde açık olabiliyor. LGBTİ+’lar neredeyse her sektörde çalışırken, bu toplumsal gerçeklik görünür olamıyor. İşyerinde açık olamamak sadece işe alım süreci veya çalışma hayatının ilk dönemlerine özgü de değil. LGBTİ+ çalışanlar arasında işsizlik yaygınlaşıyor, işten çıkarılma ve yeni iş bulamama korkusu derinleşiyor, bu çerçevede işyerinde açık olmak LGBTİ+’lar açısından daha da büyük bir risk haline geliyor.

221 kişinin katıldığı kamu araştırması sonuçları ise işyerinde gizlenmek zorunda kalmanın kamuda daha ağır sonuçlara yol açtığını gösteriyor. Kamu çalışanı LGBTİ+’ların sadece yüzde 6,5’i işyerinde açık davranabilirken; raporda işyerinde açık olamamanın kendisinin de bir ayrımcılık olduğu vurgulanıyor. Rapora göre; kamu çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 63’ü işyerlerinde nefret söylemiyle karşılaşıyor. 2022 yılı araştırmasına katılan her dört LGBTİ+ çalışandan üçü işe alım süreçlerinde ve her beş katılımcıdan dördü çalışma hayatında ya ayrımcılığa maruz kaldı ya da kimliğini gizlemek zorunda bırakıldı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
2024