21/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sözlük’te bugün “heteroseksizm” var.

Kaos GL Sözlük: Heteroseksizm Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşüründen her gün bir kavram Kaos GL Sözlüğü ile yayımda!

“Heteronormativite ne demek”, “çok terimsel konuşuyorsun”, “LGBTİ+ ne demek bilmeyenler var”… Bu yakınmalara bir son vermeye geldik. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşürü güncellendi ve güncellenen bu broşürden her gün bir kavram artık kaosGL.org’da yayımda.

Bugün “heteroseksizm” terimini açıklıyoruz:

“Heteroseksüelliği bir zorunluluk olarak gören ve tek varoluş biçimi olarak dayatan heteroseksizm bir ayrımcılık ideolojisidir. Cinsiyetçilik ve ikili cinsiyet rejimi ile yakından ilişkilidir. Heteroseksizm doğal, normal, üstün ve kabul edilir olan cinsel yönelimin heteroseksüellik olduğunu öne süren; heteroseksüel olmayan her türlü davranış, kimlik veya ilişkiyi damgalayan, reddeden ve aşağılayan ideolojik sistem anlamına gelir. Cinsiyetlere heteroseksüel cinsel yönelim de atayan heteroseksizm, baskı, eşitsizlik ve şiddet yaratan bir ayrımcılık ideolojisidir.”

Tüm terimler için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 


Etiketler: yaşam
İstihdam