26/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sözlük’te bugün “interseks” var.

Kaos GL Sözlük: İnterseks Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşüründen her gün bir kavram Kaos GL Sözlüğü ile yayımda!

“Heteronormativite ne demek”, “çok terimsel konuşuyorsun”, “LGBTİ+ ne demek bilmeyenler var”… Bu yakınmalara bir son vermeye geldik. Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşürü güncellendi ve güncellenen bu broşürden her gün bir kavram artık kaosGL.org’da yayımda.

Bugün “interseks” terimini açıklıyoruz:

İnterseks terimi cinsiyet özelliği/karakteristiğine işaret eder. Kişilere doğduklarında atanan eril ya da dişil cinsiyet kabulünün dışında, bu kategorilere varsayıldığı şekilde uymayan ya da her iki kategorinin özelliklerini (kromozomlar, genital organlar ve /veya hormonal yapı) de taşıyan kişilerdir. İnterseks insanlar ; genital organlar , kromozom yapısı, gonadlar vb. açısından tipik dişi ve erkek özelliklerini tam olarak göstermeyen cinsiyet karakteristiğiyle doğan insanlardır. Doktorlar çoğunlukla ebeveynlere interseks çocuklar üzerinde cerrahi ve başka tıbbi müdahaleler yapılmasını, böylece bedenlerinin görünürde “kadın” ya da “erkek” özelliklerine kavuşturulmasını önerir. Pek çok durumda bu müdahaleler tıbben gereksizdir ve interseks çocuklar büyüdükçe üzerlerinde çok olumsuz etkileri olabilir. Kişilerin beden özerkliklerine müdahale olan bu irade dışı işlemler insan hakları açısından da hak ihlalidir. Daha detaylı bilgi için Kaos GL, Pembe Hayat ve İnterseks Anatolya’nın Türkçeleştirdiği “İnterseks Bireylerin İnsan Haklarını Savunmak” broşürünü inceleyebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam