22/02/2018 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Derneği Şubat ayında Muğla, Ordu ve İstanbul’da etkinlikler düzenledi.
.jpg)
Kaos GL Derneği Şubat ayında Muğla, Ordu ve İstanbul'da etkinlikler düzenledi.
Kaos GL Derneği Şubat ayında üç kentte etkinlikler düzenledi, Kaos GL'den LGBTİ hak savunucuları düzenlenen etkinliklere konuk oldu.
“Normların içine hapsolmuş bütün öğrenciler için”
10-11 Şubat’ta Ordu Kadını Güçlendirme Derneği ile birlikte Ordu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencilerine yönelik iki günlük bir farkındalık eğitimi verildi. Eğitim, Sosyal Hizmet Uzmanı Burcu Yamaner ve Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel’in katkılarıyla gerçekleşti.
Eğitimde öğrencilerin meslek yaşantılarında karşılaşabilecekleri örnek olaylarla canlandırma etkinlikleri yapıldı. Öğrenciler bu örnek olaylarda ayrımcı olmayan uygulamaları ve müdahaleleri değerlendirerek kendi yaşantılarından örnekler verdi.
Seçin Tuncel bu eğitimlerin yalnızca LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığı engellemek için gerçekleşmediğine dikkat çekti. Tuncel, “İkili cinsiyet sistemi öğrencileri fizyolojik özellikleriyle değerlendirir ve kodlar. Bu çalışmalar sadece belirli bir grup için değil normların içine hapsolmuş bütün öğrenciler için. Sınıfların nefes alınabilir alanlar olması için çeşitli çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Bu çalışmaları bütün öğrenciler için yapmamız gerekiyor” ifadelerini kulandı.
Çizerler ve LGBTİ aktivistleri İstanbul'da bir araya geldi
Şubat ayının bir diğer buluşması 10 Şubat Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenen Queer Mizah Atölyesi oldu. Karikatürde heteroseksist komiği sorgulamak ve queer mizahın imkânlarını aramak için gerçekleşen buluşma çizerlerin ve LGBTİ aktivistlerinin katılımı ile gerçekleşti.
Kaos GL Medya İzleme Raporu 21 Şubat'a İstanbul IPS İletişim Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıda Kaos GL kurucularından Ali Özbaş ve derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, hem raporu sundu hem de derneğin medya izleme çalışmalarını aktardı.
“Lezbiyen, trans ve biseksüel kadınlara karşı ayrımcılık uygulanıyor”
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşma 17 Şubat’ta Muğla, Bodrum'daydı. Muğla’da faaliyet gösteren Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile ortak düzenlenen atölyede Kaos GL’den Seçin Tuncel, Pembe Hayat Dayanışma Derneği’nden Buse Kılıçkaya ve trans aktivist-oyuncu Esmeray katıldı.
“Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Nefret Saldırıları ve Şiddet” isimli atölyede konuşmacı ve katılımcılar, yaşadıklarını paylaşarak birbirlerine güç verdi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan LGBTİ’lere yönelik nefret söylemine ve ayrımcılığa dikkat çekerek atölye hakkında "Kadın olmanın farklı halleri var. LGBT hareketi içinde lezbiyen, trans, biseksüel kadınlar var ve bunlara karşı da farklı bir ayrımcılık uygulanıyor. Birbirimizin arasındaki o nefret söylemi ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak için yüzleşme atölyeleri oluyor aslında bu atölyeler” dedi.
Homofobi Karşıtı Buluşma nedir?
Ordu ve Muğla'daki etkinlikler ile İstanbul'daki "Queer Mizah" buluşması Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında yapıldı. Buluşma; Kaos GL tarafından koordine edilen ve 2006’dan beri her yıl, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle düzenlenen homofobi ve transfobiye karşı örgütlenen bir etkinlik.
Homofobi Karşıtı Buluşma ilk kez 2006 yılında yapıldı. İlk 3 yılında Ankara ile sınırlı kalan Buluşma, 4. yılında 6 şehre yayıldı. Buluşma; 2016’yı 35 şehirde 55 etkinlik ile kapattı.
Etiketler: insan hakları