26/01/2016 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu, Van SHU-Der ve Van’da belediye bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ile bir araya geldi.

Kaos GL Van’da sosyal hizmet uzmanları ile buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu, Van SHU-Der ve Van'da belediye bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ile bir araya geldi. 

Van Belediyesi'nde gerçekleşen etkinliğe Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu'ndan Nazlı Gizem Yıldırım, Burcu Yamaner ve Tarık Şimşek katıldı. Etkinlikte “LGBTİ alanına ilişkin kavramlar ve sıkça sorulan sorular” ve “Sosyal hizmet vakalarının bilgi, beceri ve değer üzerinden ele alınması” konuşuldu.

Nazlı Gizem Yıldırım öğretmenlerin sosyal hizmet ve sağlık alanlarında doğru bilgiye ulaşamadıkları için çocuklara gösterdikleri ayrımcı ve damgalayıcı davranışlar nedeniyle özellikle trans çocukların okul yaşamlarında zorlandıklarını aktardı:   

 “Mesela trans erkek bir çocuk etek giymek zorunda kaldığında sorun yaşıyor, çocuğun cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi ile bir sorun olduğu görüşmede ele alınmıyor. Okul sosyal hizmetinde bir diğer sorun alanı “açılma” konusu. LGBTİ öğretmenler de çocukların aileleri üzerinden ayrımcılığa maruz kalabiliyor. Sağlık hizmetlerinde erişimde sağlık personelleri transfobik davranışları nedeniyle bir trans erkek jinekoloğa gidemiyor. Başvuru yapan kişiler cinsel yönelim cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa uğradığı zaman doğrudan cinsel yönelimlerini açıklayarak gelmiyor, bir lezbiyen başvuru yaptığında herkes birbirini haberdar edebiliyor; kurumlarda LGBTİ’lerin tacize açık olmaması için çalışma alanlarında tüm ayrımcılık müdahalelerine etki etmek gerekiyor. Öncelikle kendi homofobi ve transfobimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Savunma mekanizması geliştirebiliyoruz homofobik ve transfobik olmadığımızı kanıtlamaya çalışıyoruz ancak kendimizi iyi tanımamız gerekiyor. Mesleki rollerden eğitici rolümüzü, çalıştığımız kurumlarda homofobi ve transfobi ile mücadelede kullanabiliriz.

Burcu Yamaner, sosyal hizmet kurumlarında yaşanan vakaları katılımcılarla birlikte değerlendirdi. Kurum ve uzmanların davranışlarının çeşitli hak ihlallerine yol açtığı örnekleriyle; kişilerin bedensel bütünlüğüne dokunulması, kurum formatı nedeniyle interseks bir danışanın ikili cinsiyet rejimine hapsedilmeye çalışılması, kamu çalışanlarının ve ailelerin ön yargısı nedeniyle çocukların bu ihlallere uğrayabildiğini aktardı. Sosyal hizmet mesleğinin hak temelli yaklaşım için gerekli olduğunun altını çizdi.

Etkinlik, katılımcıların deneyim aktarımı sonrası cinsel istismar mağduru çocuklarla yapılacak çalışmalar ve yaklaşım değerlendirilmesiyle sona erdi.

*Bu etkinlik, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité destekleriyle gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam