05/11/2024 | Yazar: Kaos GL

Kampanya kapsamında “Anayasa Değişiklikleri ve Aile Söylemi: Eşitliği Hedef Alan Metinlerin Analizi” başlıklı etkinlik, 9 Kasım’da gerçekleşecek.

Kaos GL ve KİH, “Ortak Mücadele Hep Birlikte” kampanyasına devam ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL ve Kadının İnsan Hakları dernekleri “Ortak Mücadele Hep Birlikte” (ODOS) kampanyasına devam ediyor. Kampanya kapsamında yapılacak “Anayasa Değişiklikleri ve Aile Söylemi: Eşitliği Hedef Alan Metinlerin Analizi” başlıklı etkinlik, Akademisyen Işıl Kurnaz ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Berfu Şeker’in katılımıyla 9 Kasım’da çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Etkinlik şöyle duyuruldu:

“Kaos GL ve Kadının İnsan Hakları (KİH) olarak 2019’dan bu yana toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin haklarımıza yönelik saldırılarına karşı LGBTİ+’lar ve feministler olarak birlikte mücadelenin önemini vurgulamak ve beraber yeni stratejiler geliştirmek üzere etkinlikler düzenliyoruz. Her iki derneğin de üyesi olduğu Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu’nun (CSBR) her yıl 9 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği “Ortak Mücadele Hep Birlikte” (ODOS) Kampanyası kapsamında başlattığımız işbirliği ve dayanışmamızı sürdürmeye bu yıl da devam ediyoruz.

Dünyanın pek çok coğrafyasında eş zamanlı gerçekleşen “Ortak Mücadele Hep Birlikte” (ODOS) etkinlikleri kapsamında bu yıl Kaos GL Akademi ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir moderatörlüğünde, Akademisyen ve Hukukçu Işıl Kurnaz ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Berfu Şeker’le buluşuyoruz.”

9 Kasım Cumartesi günü 13:00-14:30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğe buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

Etkinlik içeriği

Akademisyen ve Hukukçu Işıl Kurnaz’ın konuk olacağı etkinlikte Türkiye’nin girmekte olduğu anayasa yapım sürecinin siyasal ayrıntıları ve hukuki detayları geniş bir perspektiften anlatılacak. Olası bir anayasa değişikliğinin LGBTİ+ ve kadın hakları için yaratacağı sonuçlar, küresel gelişmeler eşliğinde değerlendirilerek Türkiye’nin gündemi ve dünyadaki diğer anayasal gelişmelerin kadınlar ve LGBTİ+’lar için ne anlama geldiği konuşulacak. Bununla beraber; ilgili anayasal sürecin sadece hakların esasına ilişkin getirebileceği değişikler değil ayrıca örgütlenme özgürlüğünün kullanılması, ifade özgürlüğüyle bağlantısı, kadın ve LGBTİ+ örgütleri için olası sonuçları da değerlendirilecek. Hem hukuki değişikliklerin hem de toplumsal dinamiklerin beraber anlaşılmaya çalışılacağı bu toplantıda; anayasa metninin yarattığı anlatılar, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketin karşı atakları ve LGBTİ+ ve kadın hakları hareketinin de direniş stratejileriyle karşılıklı olarak ele alınacak.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Berfu Şeker’in konuk olacağı etkinlikte mayıs ayında tanıtılan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı ve Vizyon Belgesi"nin kamu politikalarına etkileri ele alınacak. Bu bölümde, iktidarın kadınları ve LGBTİ+’ları tahakküm altına almak için “aileyi koruma” argümanını nasıl kullanacağı ve bunun için hangi araçları devreye sokacağı incelenecek. Son on yılda “aile yıkılıyor” söylemi etrafında şekillenen politikaların bir yol haritası olarak beliren bu belgenin, haklara yönelik bir tehdit unsuru olarak nasıl kullanılmak istenildiği tarışmaya açılacak. Aynı zamanda belgenin küresel toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler ekseninde nerede konumlandığına ilişkin aktarım yapılacak. Öngörülen politikaların, otoriterleşme sürecine ve katı bir cinsiyet rejiminin inşasına katkısını tartışacak bu etkinlikte son 10 yılda hızlanan aileci politikaların bütünlüklü bir analizi sunulacak.


Etiketler: insan hakları, kadın, aile, siyaset
2024