27/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Denizli’de mültecilerle dayanışma maçında bir araya geldi, yaşanan sorunlar konuşuldu.

Kaos GL ve mülteciler Denizli’de ‘Sınırlara kırmızı kart’ dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Denizli’de mültecilerle bir araya geldi, yaşanan sorunlar konuşuldu ve Halil İbrahim Dinçdağ hakemliğinde dayanışma maçı yapıldı.
 
Kaos GL Derneği’nin LGBTİ mültecilerle dayanışmak amacıyla düzenlediği sosyal etkinlik 21-22 Ekim tarihleri arasında Denizli’de gerçekleşti. Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 2011 yılında beri yapılan etkinlikler kapsamında Kaos GL Denizli’deki LGBTİ mültecilerle bir araya geldi. FARE, Futbol Haftası kapsamında dayanışma maçı yapıldı.
 
Denizli’deki etkinlikte Kaos GL’den Av. Hayriye Kara ve Melahat ile stajyerler Ali Anıl Yıldırmaz, Hülya Karakartal, Maria Brito, Ömer Aslan ve Yunus Kara ilk olarak LGBTİ mültecilerin sorunlarını dinlediler. 
 
Tüm mültecilerin ana sorunlarından olan ilk görüşme tarihlerinin iki yıl gibi uzun bir süreye ertelenmesi LGBTİ mültecilerin en önemli problemleri arasında yer aldığı öğrenildi.
 
Polisin kendileriyle yeterince ilgilenmediğini belirten mülteciler küçük ve muhafazakâr uydu kentlere yerleştirilmekten ötürü duydukları rahatsızlığı paylaştılar.    
 
Sağlık alanıyla ilgili olarak, mültecilerin pratikte sağlık sigortasının olmaması önemli bir sağlık sorunu olarak ele alındı. Yeni çıkan yasayla birlikte başvuru sığınmacı ve mülteciler kayıt olduktan sonra genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar. Ancak Yabancılar Şubesi tarafından kayıt tarihi bir yıl sonrasına verildiği için pratikte bundan yararlanamıyorlar. Bu durum da kronik hastalar için oldukça ciddi sıkıntılara neden oluyor.
 
Toplantı sonrasında LGBTİ mülteciler ile Kaos GL ekibi, Farsça, “Azadiye hamjensgarayan mujebe azadiye degarjensgarayan mishavad”, “Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir” yazılı bir pankart hazırladılar. Yapılacak dayanışma maçı için hazırlanan dövizlere ise Farsça ve Türkçe, “Yaşasın kadın kadına aşk”, “Sınırlara kırmızı kart”, “İbne hakem seni seviyoruz”, “Eşcinsel ve trans cinayetleri politiktir”, “Herkes için futbol, ayrımcılığı şutla”, “Eşcinsel ve biseksüel kadınlar vardır” yazıldı.
 
Ardından Kaos GL, Denizli Fenerbahçe Taşra Kulübü, Denizli LGBTİ Örgütlenmesi, Emek Partisi üyeleri, Evrensel gazetesinden basın emekçileri ve mülteciler Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın hakemliğinde dayanışma maçı yaptı. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam