25/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, 12-15 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da ‘Yeni Medya Okulu’na çağırıyor.

Kaos GL Yeni Medya Okulu’na çağırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Dergisi’nin 1994 yılında çıkmasıyla başlayan LGBTİ basın ve yayıncılık serüvenine ortak olmak ister misin? KaosGL.org haber portalının gönüllü muhabirlerinden biri olmaya ve bulunduğun yerdeki LGBTİ gündemini çok daha geniş mecralara taşımaya ne dersin? “Geleneksel medya iyi hoş da şu sosyal medyada pek bir asosyalim ben” demeyi bir yana bırakıp yeni medya araçlarının dehlizlerine dalmaya var mısın? Bütün bunları yaparken bir yandan da dijital ortamda nasıl güvenli seyahat edebileceğini öğrenmek istemez misin? Bütün bu sorulara cevabın olumluysa ve haberciliğe meylin varsa seni de Kaos GL’nin Yeni Medya Okulu’na bekleriz! Unutma, gökkuşağının hikayesini birilerinin anlatması gerekiyor ve bu biri neden sen olmayasın?

 

Kaos GL, 12-15 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da “Yeni Medya Okulu”na çağırıyor. Geçtiğimiz yıllarda gönüllü muhabir ağı eğitimleri ile ülke genelinde yerel LGBTİ haberciliğini güçlendiren, LGBTİ gündemini hak temelli habercilikle aktarmak için yayıncılık yapan KaosGL.org haber portalı bu eğitimlerini yeni medya eğitimleri ile birleştiriyor.

Ankara’da dört gün boyunca çeşitli atölyelerle farklı şehirlerden homofobi ve transfobi karşıtlarını güçlendirmeyi hedefleyen Kaos GL’nin Yeni Medya Okulu’na katılma koşulları ve atölyelerle ilgili bilgiler ise şöyle:

Yeni Medya Okulu’na nasıl katılırım?

*Yeni Medya Okulu’na katılmak isteyenlerin isim, soy isim, ikamet ettikleri şehir, eğer bir oluşumla birlikte hareket ediyorlarsa oluşumun adı, telefon numarası ve neden okula katılmak istediklerini anlatan kısa bir yazıyı konu başlığına Yeni Medya Okulu yazarak web@kaosgl.org adresine 24 Nisan'a kadar mail atmaları yeterli.

*Homofobi ve transfobi karşıtı haberciliği ve LGBTİ aktivistlerinin yeni medya araçlarıyla ilişkilerini güçlendirmeyi hedefleyen Okul’a LGBTİ örgüt temsilciliği üzerinden katılım sağlanmayacak. Ancak kendi yerelinde gönüllü muhabir ağı eğitimi yapmak isteyen LGBTİ oluşumlarına talep ederlerse ilerleyen günlerde destek sağlanacak.

*Dört gün boyunca devam edecek atölyelerde haber yazım teknikleri, hak temelli habercilik, nefret söylemi ve LGBTİ yayıncılığının yanı sıra sosyal medya, dijital güvenlik, yurttaş haberciliği ve dijital hikaye anlatma konularına ilişkin oturumlar da yer alacak. Atölyeleri her konu başlığında uzman gazeteci, sosyal medya uzmanı ve internet aktivistleri yürütecek.

*Ankara dışındaki şehirlerden gelen katılımcıların ulaşım ve konaklama giderlerinin karşılanacağı etkinliğe katılım sınırlı sayıda olacak. Mail üzerinden gelen başvurular değerlendirildikten sonra Nisan sonunda katılıma ilişkin olumlu ya da olumsuz geri dönüş ve atölyelerin detaylı programına ilişkin bilgilendirme yapılacak.

*Yeni Medya Okulu’nun son gününde sosyal politikalar ilişkin çalıştay, Kaos GL politikalarının tartışıldığı bulgulama toplantısı ve HIV/AIDS farkındalık atölyesi de yapılacak. Okul katılımcılarının ayrıca 16-17 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak Homofobi Karşıtı Buluşma etkinliklerini takip etmeleri de bekleniyor.

*Yeni Medya Okulu katılımcılarından okul sonrası bulundukları şehirlerden LGBTİ haberleri yapmaları ve KaosGL.org’un gönüllü muhabir ağına dahil olmaları bekleniyor.

*Öncelikli olarak LGBTİ aktivistlerine yönelik olan Okul’a kadın ve gençlik alanında çalışan aktivistler de başvurabilir.

*“Yeni Medya Okulu” ile hem yerelin gündemini KaosGL.org’a taşımayı hedefliyor hem de yeni medya araçları ile heteroseksizm karşıtı mücadele arasındaki açı farkını kapatmak hedefleniyor. Medyada var olan homofobi ve transfobi ile heteroseksist dili değiştirebilmek için, yerel muhabir ağını güçlendirme amacı taşıyan eğitimler sayesinde, muhabirler adayları, yaşadıkları şehirlerdeki haberleri kendileri araştırıp, yazacaklar.

*“Kaos GL’nin muhabiri olup kendi haberimi kendim yapmak istiyorum” diyen gönüllüler “Yeni Medya Okulu” eğitimlerine katılarak haber/yazı/söyleşileri ile Kaos GL Dergisi ile KaosGL.org’un bir parçası olabilecekler. Yerel muhabirlerimizle kurduğumuz iletişimi sürekli hale getirmeyi ve muhabirlerimizin aynı zamanda Kaos GL Derneği’nin politika yapma ve yürütme süreçlerine katılmaları için bu dönem ekstra çaba göstereceğiz.

*Yeni Medya Okulu’na katılan muhabirlerimizden ayda en az bir (1) haber (haber, yazı, söyleşi…) bekliyoruz. LGBTİ’leri ilgilendiren gündem konularında ayda bir iki kez yönelteceğimiz soruya yerel muhabirlerimizden görüş bekliyoruz.

Neden Yeni Medya Okulu?

Kaos GL Dergisi’nin 1994 Eylülünde çıkışıyla Türkiyeli eşcinsel ve translar için geri dönülmez bir süreç başladı.

Dergiyle birlikte ilk defa köyünden metropolüne LGBTİ’ler söz haklarını doğrudan kullanmaya başladılar.

Parklarda, sokaklarda, gecenin karanlığında uçup giden sözler kayda geçirildi. Aşağılanan, damgalanan, görünmezliğe mahkûm edilen kadın kadına ve erkek erkeğe aşklar, LGBTİ hayatlar utanmadan, saklanmadan yazıya döküldü.

LGBTİ’lerin kendi sözlerini söyleyebilecekleri, kendi dertlerine sahip çıkarak söz alabilecekleri ve bunları paylaşabilecekleri bir alan olarak ortaya çıkan dergi on yılı aşkın bir süredir ayakta kaldı.

Dergi, eşcinsel kurtuluş hareketine dair yazılar, kuramsal tartışmalar, kişisel deneyimler, öyküler, şiirler ve haberlerle her zaman okuyucularıyla beraber üretilen bir yayın oldu.

2007 yılından bu yana alternatif haber portalı olarak da sadece homofobi ve transfobi karşıtı hareketin değil tüm toplumsal muhalefetin sesi olmaya çalışıyoruz.

Yeni Medya Okulu ile LGBTİ’lerin kendi gündemlerini yaratmalarına olanak sağlayan dergi ve KaosGL.org ile LGBTİ’lerin sorunlarının görünmezlikten görünürlüğe çıkması aşamasında yeni bir adım atıyoruz. Şimdiye kadar sürdürdüğümüz gönüllü muhabir ağımızı güçlendiriyor ve yeni medya denilen mecralar ile haberciliğimizi besliyoruz. Sosyal medyanın daha etkin kullanımıyla sınırlı kalmayan bir anlayışla, sosyal medyadaki nefret söylemlerine karşı kendi hikayelerimizi anlatma ve görünür kılma yollarını geliştirmek istiyoruz. 

*Yeni Medya Okulu Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenmektedir.

**Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: medya
İstihdam