09/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL dergisi Mültecilik dosya konusuyla okurları ile buluşacak.

Kaos GL’den mültecilik özel sayısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL dergisi Mültecilik dosya konusuyla okurları ile buluşacak. Dergiye Farsça ve Arapça dillerinde yazı göndermek için son tarih 10 Mayıs 2018.

İllüstrasyon: Serpil Odabaşı

Kaos GL dergisi LGBTİ’lerin “kendi sözlerini söyleyebilecekleri, kendi sorunlarına sahip çıkarak söz alabilecekleri ve bunları paylaşabilecekleri bir alan yaratmak” için 1994 yılından beri yayın hayatına devam ediyor. “Mültecilik” başlığı ile yayınlanacak özel sayı, “mülteciler adına, mülteciler hakkında” yazılanlara inat mültecilerin kendilerine, kendi dillerinde yer verme arzusunu taşıyor.

Özel sayının, başta politik olmak üzere sınırsız imkanlılıkları bünyesinde taşıyan ve eyleyen LGBTİ mültecilerin sınır ötesi deneyimlerine odaklanması amaçlanıyor. Sayının çağrı metni şöyle:

“Türkiye; kimlikleri nedeniyle geldikleri ülkelerde ayrımcılık ve zulme uğrama tehlikesiyle karşı karşıya kalmış 3 buçuk milyon mülteciye ev sahipliği yapmakta. Ancak bizler 3 buçuk milyonu “heteroseksüel ve natrans” varsayanlara inat LGBTİ mültecilere dair söz üretmenin önüne geçilemeyeceği inancını taşımaktayız. Bu sebeple Kaos GL dergisinin özel sayısında Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin sığınma ve Türkiye’de karşılaştıkları ayrımcılık, dışlanma hikayelerinin yanı sıra hayatı ulus-aşırı eksende yeniden üretme pratiklerinin LGBTİ mültecilerin kendi dillerinde ses bulmasını hedefliyoruz.

“Uydu şehirlerde örgütlenme, Türkiyeli LGBTİ’lerle karşılaşma, seks işçiliği ve HIV pozitif deneyimlerini gündemleştirmeyi hedefleyen sayıda “sınırları alt üst eden” sanat ve sporla var olma hikayelerinin de kendine yer bulması amaçlanıyor. Gelinen ülkelerdeki LGBTİ hareketinin tarihi ve Türkiye’deki mevcut LGBTİ gündemi aynı coğrafyanın farklı dillerinden taşarken, sınırsız bir dünyanın nüvelerini içinde taşıyan “dün, bugün ve yarın”a dair hayalleri ve umutları birlikte konuşmayı istiyoruz.

“Sayı LGBTİ’lerin farklı farklı coğrafyalara değen hayatlarına farklı açılardan odaklanmayı arzularken, “sığınma başvurularındaki dosya numaralarının” ötesinde yaşamın her köşesinde var olup, mücadele veren ve üreten LGBTİ’lerin deneyimleri nelerdir sorusunu soruyor. Mülteci LGBTİ’lerin geldikleri ülkelerdeki LGBTİ hareketi neleri tartışıyor? Mülteci LGBTİ’lerin Türkiyeli LGBTİ’lerle karşılaşma ve yerellerde örgütlenme tecrübeleri nelerdir? Barınma, sağlık, çalışma, eğitim alanında temel hak ve hizmetlere erişimde yaşanan sıkıntılar nelerdir? Mülteci LGBTİ’ler gündelik hayatta deneyimlenen ayrımcılık ve dışlanmayla mücadele için nasıl stratejiler geliştirmektedir?

“Bütün bu sorulara cevap arayacağımız özel sayı için kimliksizleştirilmeye direnenlerin, queer dayanışmayı örecek hikayelerini Arapça ve Farsça dillerinde yazmaya ve 10 Mayıs’a kadar editor@kaosgl.org adresine göndermeye davet ediyoruz.”

Not: Sayıya ad soyad bilgisi vermeden yalnızca rumuz ile katkı vermek de mümkündür.

Mültecilik özel sayısının Türkçe basımı SIDA tarafından desteklenen “Gökkuşağı Projesi”; Farsça ve Arapça dillerinde basımı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte yürütülen “LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarının Geliştirilmesi” Projesi kapsamında desteklenmektedir.


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret