15/01/2013 | Yazar: Seçin Tuncel

196 stereotipleri besleyen haber, 52 LGBT bireyleri kriminalize eden haber ve 105 adet de homofobik dille yazılmış haberin varlığını görüyoruz. "Homoseksüel", "gay", ‘cinsel tercih’ gibi yanlış kullanılan kavramlar 141 haberde geçiyor.

Kaos GL’den 2012’nin Son Karnesi Aralık Medyasına! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği Aralık Ayı medya izleme raporunu yayınladı. 1994’den bu yana hem bir medya organizasyonu hem de medyayı içinden izleyen bir örgüt oldu. 2008’den bu yana ise sistematik olarak medyayı her gün izliyor.
 
Aralık ayı içinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 390 adet haber tarandı. Bu haberlerin 33 tanesi yerel basında, 16 tanesi ise dergilerde yer aldı.
 
Doğrudan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerine yazılan ve LGBT bireyleri yakından ilgilendiren haber sayısı 217, “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği haber sayısı ise 173 tanedir.
 
Haber dağılımına baktığımızda bu haberlerin 2’sinin manşette yer aldığını, 82’sinin köşe yazısı olduğunu, 236 adet dış kaynaklı ve ulusal haber olduğunu, 22 adet kültür sanat haberi olduğunu ve 48 tanesinin de magazin haberi olduğunu görmekteyiz.  Bu ay medyada yer alan haberlerden 10 tanesi ise Kaos GL web sitesinden alınmıştır. Yine verileri incelediğimizde haber dağılımlarında 390 haberden 21’inden LGBT örgütlerden ve uzmanlardan görüş alındığını görüyoruz. 76 haber insan haklarına duyarlı ve saygılı bir biçimde sunulmuştur.
 
196 stereotipleri besleyen haber, 52 LGBT bireyleri kriminalize eden haber ve 105 adet de homofobik dille yazılmış haberin varlığını görüyoruz. "Homoseksüel", "gay", “cinsel tercih” gibi yanlış kullanılan kavramlar 141 haberde geçiyor.  Yine bu ay da LGBT bireyleri cinsel obje olarak gösteren, başka gruplara ayrımcılık yapmak için eşcinselliğin kullanıldığı,  saldırganların ifadesiyle hazırlanan haberlere rastlamak mümkün. Direkt hedef gösteren, nefret söylemi yapan haber sayısı verilerimize göre 6’dır.
 

    


Etiketler: medya
nefret