08/02/2008 | Yazar: Barış Sulu

Kaos GL’nin, ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel (LGBTT) bireyler için etkin kullanımını sağlamak amacıyla yürüttüğü LGBTT Bireyleri

Kaos GL’nin, ulusal ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel (LGBTT) bireyler için etkin kullanımını sağlamak amacıyla yürüttüğü LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme Projesi’nin eğitimi 9-10 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilecek.

Kaos GL proje kapsamında, LGBTT bireylere yönelik insan hakları ihlallerini izlemeyi ve raporlaştırmayı hedefliyor. Geçen sene de Lambdaistanbul, Pembe Hayat, Kaos GL, Kaos GL İzmir ve Morel Eskişehir LGBTT Oluşumularından gönüllülerin katılımı ile üç eğitim gerçekleştirildi. Üç eğitim sonrasında, bu beş LGBTT örgütünün bileşenleri olarak bir araya gelip ‘LGBTT Bireylerin İnsan Haklarını İzleme ve Hukuk Komisyonu’ kuruldu ve insan hakları ihlallerini sistematik bir şekilde izleme faaliyeti gerçekleştirildi. Somut vakaları takip etmek, ihlale uğramış bireylerle görüşmeler gerçekleştirerek vakaların kayıtlarını tutmak ve raporlaştırmak, bireylere hukuki danışmanlık/destek sağlamak, yaşanan ihlalleri basın açıklamaları ve çeşitli eylem ve etkinliklerle kınamak/protesto etmek suretiyle müdahele sürecini hızlandırmak ve benzeri çalışmalar yürütüldü. 1 Şubat’ta ‘Türkiye’de LGBTT Bireylere Yönelik İnsan Hakları İhlalleri, 2007’ raporu yayınlandı. Bu raporla eşcinsellerin nasıl bir Türkiye’si olduğu gözler önüne serilmiş oldu.

Bu seneki eğitim, önceki eğitimlerden farklı olarak tek bir eğitmen Pembe Hayat’ın avukatı ve projenin danışmanı Senem Doğanoğlu tarafından verilecek. Senem Doğanoğlu son bir yıldır Pembe Hayat LGBTT Derneği ve dernek üyelerine, kurumsal ve bireysel düzeyde hukuki danışmanlık ve destek verdiği için, somut vakalar üzerinden mevcut durumu detayları ile ortaya koyabilecek ve bu vakalara nasıl müdahele edilebileceği konusunda en iyi şekilde yönlendirecek uzman olduğunu için seçildi.

Eğitime İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Derneği, Morel Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Derneği, PiramidGL Diyarbakır'dan toplam 20 kişi katılacak. (BS)

Etiketler: insan hakları
İstihdam