06/06/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, İran’dan Kıbrıs’a kaçıp sığınma talep eden İranlı bir eşcinsel kadının talebini reddeden Kıbrıs İçişleri Bakanlığı’ndan iltica başvurusunu yeniden değerle

Kaos GL, İran’dan Kıbrıs’a kaçıp sığınma talep eden İranlı bir eşcinsel kadının talebini reddeden Kıbrıs İçişleri Bakanlığı’ndan iltica başvurusunu yeniden değerlendirmesini istedi.
 
M., İran’dan Kıbrıs’a Haziran 2008 yılında kaçıp cinsel yönelimi sebebiyle sığınma talep etmiş İranlı bir lezbiyen. Kndisinin dosyası, Kıbrıs İçişleri Bakanlığı İltica Dairesi tarafından reddedildi. M. şimdi İran’a gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya.
 
Kaos GL tarafından, İran’da LGBT bireylerin maruz kaldığı şiddet ve işkenceleri, M.’nin İran’a gönderilmesi halinde cinsel yönelimi nedeniyle karşı karşıya kalacağı durumu ve M.’nin dosyasının tekrar değerlendirilmesini içeren bir mektup gönderildi.
 
“İran makamları LGBT vatandaşlarının en temel insan haklarını ihlal etmeye devam etmekteler”
Mektupta “İran makamları LGBT vatandaşlarının en temel insan haklarını ihlal etmeye devam etmekteler. İranlı cinsel azınlıklara yönelik son yıllarda gerçekleşen baskı ve cezalandırma politikaları, hayat ve gizlilik haklarına doğrudan karşıt bir homofobik motif ortaya koymaktadır. 1979 İran Devrimi sonrası iktidara gelen dinci rejim, trans bireylerle birlikte lezbiyen, gey ve biseksüelleri dini ideolojiye aykırı olarak sınıflandırmış ve İran Ceza Kanunu uyarınca kırbaçlamadan idama kadar giden bir cezalandırma süreciyle karşı karşıya bırakmıştır. İnsan hakları aktivistleri ve muhalif kesimler devrimden bu yana İran’da cinsel yönelimleri sebebiyle 4000 ile 6000 arası gey ve lezbiyenin idam edildiğini ortaya koymaktadır.” denilerek İran’da LGBT bireylerin maruz kaldığı işkence, şiddet ve cinayetlere dikkat çekildi.
 
Hayatının buna bağlı olduğuna inanmak için her türlü sebep mevcuttur
Mektupta, LGBT sığınmacı ve mültecilerin destekçisi olarak, M.’nin mülteci statüsü almak için yaptığı başvuruyu tekrar değerlendirilmesi talep edildi. Mülteci statüsü verilmemesi ve İran’a geri gönderilmesi halinde, tutuklanma, işkence ve cezalandırılma süreçleriyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.
 
İran’da LGBT bireylerin durumlarına dikkat çekildikten sonra Kıbrıs’ta bulunan LGBT sığınmacıları destekleyip sığınma hakkı verilmesi talep edildi.
 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam