23/07/2012 | Yazar: Kaos GL

LGBT nefret cinayetlerinde, katillerin cezalarına ‘iyi hal’ indirimi uygulanması üzerine Kaos GL Derneği bir basın açıklaması yayınladı.

Kaos GL’den "İyi Hal" İndirimlerine Tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Taksim’de 2011 yılının Ağustos ayında bir eşcinsel barında tanıştığı 6 kişiyle evine gelen mühendis M. M. Y., kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Katil savunmasında “ters ilişki teklifi” bahanesiyle haksız tahrik indiriminden yararlanmak istedi. Yine aynı şekilde 8 Mart Dünya Kadınlar gününden bir gün önce 7 Mart 2011’de, “lezbiyen ilişki yaşadığı” gerekçesi ile eski erkek arkadaşı olduğunu iddia eden bir erkek tarafından P.T sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Her iki davada da mahkeme “haksız tahrik” indirimi uygulamazken, katillerin “iyi hali” gerekçesiyle cezaları indirildi.
 
LGBT nefret cinayetlerinde, katillerin cezalarına “iyi hal” indirimi uygulanması üzerine Kaos GL Derneği bir basın açıklaması yayınladı.
 
Açıklamada “Önleme, caydırma ve koruma için gerekli tedbirleri almayan siyasiler, cezalandırma mekanizmalarını yeterince işletmeyen yargı son bulmadıkça, LGBT cinayetleri son bulmayacaktır. Şiddeti önleyici yasalar düzenlenmediği, katiller “haksız tahrik”, “iyi hal” indirimi kalkanıyla korumada hissettikleri sürece, yasal mekanizmalarla korunmayan LGBT bireyler öldürülmeye devam edecektir.” denildi.
 
Ayrıca basın açıklamasında Kaos GL; “Nefret suçları hukuk sisteminde tanımlanmadığı, yargı tarafından katillerin “iyi halleri” göz önünde bulundurulurken, cinayetin ardındaki nefret saiki görmezden gelindiği sürece, katiller adalet sistemi tarafından ödüllendirilmeye devam edecektir.” demekte.
 
Basına ve Kamuoyuna;
 
LGBT bireylere yönelik nefret cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu cinayetlerin önlenmesi konusunda devlet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği gibi, katillere ceza indirimi uygulanıyor.
Taksim’de 2011 yılının Ağustos ayında bir eşcinsel barında tanıştığı 6 kişiyle evine gelen mühendis M. M. Y., kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Katil savunmasında “ters ilişki teklifi” bahanesiyle haksız tahrik indiriminden yararlanmak istedi. Yine aynı şekilde 8 Mart Dünya Kadınlar gününden bir gün önce 7 Mart 2011’de, “lezbiyen ilişki yaşadığı” gerekçesi ile eski erkek arkadaşı olduğunu iddia eden bir erkek tarafından P.T sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Her iki davada da mahkeme “haksız tahrik” indirimi uygulamazken, kaillerin “iyi hali” gerekçesiyle cezaları indirildi.
LGBT bireylere yönelik şiddet her gün artarak devam ediyor. Daha önce katillerin sudan gerekçeleri “haksız tahrik” olarak kabul edilirken şimdi ise katillere “iyi halleri” nedeniyle ceza indirimi uygulanıyor.  Önleme, caydırma ve koruma için gerekli tedbirleri almayan siyasiler, cezalandırma mekanizmalarını yeterince işletmeyen yargı son bulmadıkça, LGBT cinayetleri son bulmayacaktır. Şiddeti önleyici yasalar düzenlenmediği, katiller “haksız tahrik”, “iyi hal” indirimi kalkanıyla korumada hissettikleri sürece, yasal mekanizmalarla korunmayan LGBT bireyler öldürülmeye devam edecektir.
Nefret suçları hukuk sisteminde tanımlanmadığı, yargı tarafından katillerin “iyi halleri” göz önünde bulundurulurken, cinayetin ardındaki nefret saiki görmezden gelindiği sürece, katiller adalet sistemi tarafından ödüllendirilmeye devam edecektir. LGBT cinayetleri “münferit” olarak açıklanamayacak kadar yaygın, sık ve sistematiktir, bu cinayetleri “münferit” olarak algılamak aymazlığına düşmek, sorunun daha da kökleşmesine yol açmaktadır.”
Biz LGBT bireyler en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı talep etmek zorunda kalıyoruz, cinsel yönelimimiz ve cinsiyet kimliğimiz nedeniyle öldürülmek istemiyoruz, katillerin “haksız tahrik”, “iyi hal” gerekçeleriyle adalet sistemi tarafından ödüllendirilmesini reddediyoruz. Gerekli yasal düzenlemelerin derhal yapılmasını talep ediyoruz. Nefret öldürür!
 
Kaos GL Derneği
 
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam