18/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı, 5-6 Kasım’da üst düzey BM, AK ve AB yetkililerinin yanı sıra; Türkiye’den ve diğer ülkelerden milletvekili ve belediye başkanlarına ev sahipliği yapacak.

Kaos GL’den Uluslararası Sosyal İçerme Konferansı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Türkiye ve dünyadan üst düzey bürokratları, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Ankara’da bir araya getiriyor. Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı, 5-6 Kasım’da üst düzey BM, AK ve AB yetkililerinin yanı sıra; Türkiye’den ve diğer ülkelerden milletvekili ve belediye başkanlarına ev sahipliği yapacak.

Yirmi bir yıldır LGBTİ hakları için mücadele eden Kaos GL, 5-6 Kasım tarihleri arasında Ankara Rixos Hotel’de Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı’nı  düzenliyor. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum gibi etkinliklerle homofobi ve transfobiye karşı mücadeleyi LGBTİ toplumu, siyasetçiler, gazeteciler ve farklı alanlardan uzmanlarla tartışma olanağı yaratan dernek bu konferans ile dünyanın dört bir yanından bürokratları, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirecek.

Konferans; insan hakları, sosyal içerme ve çoğulcu demokrasi kavramlarının kesişme noktalarını; ayrımcılık, toplumsal önyargılar ve cinsiyet temelli şiddet ile mücadelede Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kriterlerini; ve bunların uygulanmasında egemen devletlerin ve ulusal ve yerel politikaların rolünü tartışma olanağı yaratacak.

Konferansa kimler katılacak?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek’in video konferans yoluyla katkı sunacağa konferansın başlangıç oturumunda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Direktörü Babatunde Osotimehin, Avrupa Konseyi LGBT Kişilerin Hakları Genel Raportörü Jonas Gunnarsson, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, Avrupa Birliği Ankara Büyükelçisi Hansjörg Haber konuşacak.

Konferansa Türkiye’den ise aralarında Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Beyza Üstün, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Eski Milletvekili Nursuna Memecan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Akdeniz Belediye Başkanı Yüksel Mutlu’nun da olduğu çok sayıda siyasetçi katılacak.

Ne hedefleniyor?

Yüksek sembolik ve siyasi değeri olan bir uluslararası buluşma niteliği taşıyan Konferans, Birleşmiş Milletler'in 2016-2020 Türkiye Kalkınma İşbirliği Stratejisi öncesinde değerli bir açılım beyan edecek; stratejinin cinsiyet, çeşitlilik ve sosyal içerme boyutlarını kapsayarak LGBTİ bireylerin hakları ile ilgili konulara ilişkin uygulamalarını destekleyecek.

Konferans ayrıca, 2015 Kasım’ında gerçekleşecek Türkiye genel seçimlerinin ardından, yeni seçilen milletvekilleri için verimli bir diyalog ortamı sağlayacak; uluslararası ve ulusal düzeylerde LGBTİ'lerin insan hakları meseleleri ile ilişkilenmeleri ve liderlik üstlenmeleri için fırsat yaratacak.

Temel tartışma başlıkları

Konferans, "çeşitlilik" ve "sosyal içerme" dahil olmak üzere, "insan hakları" ile "çoğulcu demokrasi" nosyonları arasındaki bağlılık temelinde, BM, AK ve AB kriterlerinin uygulanmasında egemen ülkelerin sorumluluklarını masaya yatıracaktır. Bunun yanı sıra ayrımcılık, toplumsal önyargılar ve cinsiyete dayalı şiddet ile mücadelede ulusal politikaların işlev alanlarının ortaya konmasını sağlayacak

Konferans, küresel ve ulusal düzeylerde mevcut durumu gözden geçirirken, kritik insan hakları sorunları ve engeller ışığında siyasetin, merkezi ve yerel yönetimlerin rolü üzerinde odaklanacak, bir yandan da bağımsız eşitlik kurumlarının işlevini ele alacak. Bu bağlamda, aşağıdaki konulara özellikle değinilecek:

 1 - Egemen Devletler’in, uluslararası sistem uyarınca LGBTİ’lerin haklarını koruma sorumlulukları

2 - Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet konularının "demokrasi", "kamu düzeni" ve "toplumsal cinsiyet" kavramları çerçevesinde nasıl açımlanacağı

3 - Ulusal politikalar yoluyla toplumsal önyargılar ve dışlanma ile mücadele

4 - Siyasi yapılar, toplum geneli ve LGBTİ örgütleri arasında işbirliği için imkanlar yaratılması.

Konferansın Türkçe ve İngilizce internet sitesine, katılımcıların tamamına ve programa şuradan ulaşabilirsiniz.

*Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Birliği (AB), İngiltere Büyükelçiliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı(SIDA)  tarafından desteklenmektedir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam