26/02/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği ‘Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Yerel Yönetimlerde Mücadele’ye dair politika belgesini açıkladı.

Kaos GL’den Yerel Yönetimler Politika Belgesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Yerel Yönetimlerde Mücadele”ye dair politika belgesini açıkladı.
 
Yönetime katılım, insan haklarını destekleme ve ayrımcılıkla mücadele başlıkları altında yerel yönetimlere ilişkin perspektiflerini sıralayan Kaos GL’nin politika belgesinde kamu-sivil toplum işbirliği, söz hakkı, çalışma hayatı ve sosyal desteğin de aralarında olduğu çok sayıda alana ilişkin derneğin talepleri paylaşılıyor.
Politika belgesinde yer alan taleplerin tamamı şöyle:
 
Yönetime Katılım
Diyalog: Belediyenin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında çalışan sivil toplum kuruluşları ile ilgili konularda sürekli diyalog içinde olması için bir birim ve/ya personel görevlendirilmesi ve bunu açıkça duyurulması.
 
Söz hakkı: Belediye Meclisi, Meclis Çalışma Komisyonu ve Kent Konseyi toplantılarına LGBT kişilerin ve LGBT örgütlerinin katılımlarının teşvik edilmesi.
 
Kamu - sivil toplum işbirliği: Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarının; Belediye’nin ilgili birimleri, merkezleri, Kent Konseyi veya benzeri yerel yapıları ile birlikte ortak proje veya etkinlik gerçekleştirmesine Belediye’nin destekçi olması.
 
Kolaylaştırıcılık: Belediyenin, seçildiği siyasi partinin genel merkezi ve diğer uygun merkezi ve yerel yönetimler ile diyalog kurma konusunda kolaylaştırıcılık sağlaması.
 
İnsan Haklarını Destekleme
Sivil topluma destek: LGBT sivil toplum örgütlerinin belediyenin fiziksel olanaklarını kullanabileceklerine dair taahhüt verilmesi.
 
Ağ kurma: LGBT belediye çalışanları için iletişim ağı oluşturulması veya mevcut ağların desteklenmesi.
 
Çalışma hayatı: Belediye birimlerine dair iş ilanlarında, işe alım ve terfi süreçlerinde LGBT çalışanlara herkesle eşit fırsat tanınması için politika geliştirilmesi ve bunun beyan edilmesi. Belediyenin personel istihdamında LGBT kotası getirilmesi. Sendikalar ve işverenler ile işbirliği yapılması. Meslek edindirme kurslarının LGBT’lerin katılımını teşvik edecek yapıda düzenlenmesi.
 
Sosyal destek: Belediyeye ait sosyal destek, şiddetten koruma, sağlık, bakım ve sosyal hizmet politikalarının ve mekanizmalarının her yaştan LGBT yurttaşlar ve yabancılar için elverişli hale getirilmesi ve bunun duyurulması.
 
Kültür ve ifade özgürlüğü: Belediyenin işlettiği kültür-sanat merkezlerinde ve sosyal merkezlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularını ele alması veya bunları desteklemesi.
 
Ayrımcılık ile Mücadele
Mevzuat ve politika: Belediyenin, eşitlik ve etik komisyonlarına dair iç mevzuatını ve politikalarını cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı koruma içerecek şekilde düzenlenmesi (örneğin cinsiyet eşitliği veya eşit muamele belgelerinde). Özellikle kentsel dönüşüm süreçlerinde LGBT kişilerin mağdur edilmesinin önlenmesi.
 
Kurum içi eğitim: Belediyenin, ilgili birimlerine ve kadrolarına, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliği, eşitlik, sosyal adalet ve ayrımcılık yasağı hakkında ve LGBT’leri hedef alan sosyal ayrımcılık ve önyargılara karşı mevcut imkânların kullanılarak eğitim programları sağlanması.
 
Kamuoyunu bilgilendirme: Belediyenin mevcut basın yayın ve internet alanlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliğine ve ayrımcılık yasağına dair bilgilendirmeler için alan sağlanması. 
 
Yaygınlaştırma: Belediye’nin üçüncü taraflar ile, örneğin yüklenici ve tedarikçiler ile kurduğu ilişkilerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadeleye dair taahhüdünü ve kriterlerini beyan etmesi.  

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam