28/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Kaos Q+ Genel Yayın Yönetmeni Aylime Aslı Demir, “Ölüm, Yas ve Hayaletler” sayı editörü Aslı Zengin ve yazarlar, 4 Ocak’ta İstanbul Frankeştayn Kitabevi’nde 6 Ocak’ta ise Ankara Ka’da okurlarla buluşacak.

Kaos Q+’nın “Ölüm, Yas ve Hayaletler” söyleşileri İstanbul ve Ankara’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Ahmet Rüstem Ekici, Text to İmage AI Generated Images

Hakemli queer çalışmaları dergisi Kaos Q+’nın “Ölüm, Yas ve Hayaletler” dosyasıyla yayımlanan son sayısının lansmanı yeni yılda İstanbul ve Ankara’da yapılacak.

Her iki şehirdeki lansman ve ardından söyleşiye sayı editörü Dr. Aslı Zengin, Genel Yayın Yönetmeni Aylime Aslı Demir ve yazarlar katılacak.

İstanbul’daki lansman ve söyleşi, 4 Ocak 2024 Perşembe günü saat 19’da Frankeştayn Kitabevi’nde olacak. Dergi, 6 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 16’da ise Ka’da Ankaralı okurla buluşacak.

“Hakemli Queer Çalışmaları dergisi Kaos Q+’nın “Ölüm, Yas ve Hayaletler” dosyasıyla yayımlanan 12. sayısı ölen, öldürülen veya cenazesine dahi izin verilmeyen lubunyalık hikâyelerini sayfasına taşırken, artık aramızda olmayan lubunyaların hayaletlerinin yaşayanlarla nasıl konuştuğuna, toplumsal ve siyasi yaşamın içerisinde kendilerine nasıl alan açtıklarına da bakıyor. Yas, hafıza ve anma alanlarının örülme biçimleri; queer ve trans siyasetin ölüm, cinayet ve yası örgütleme örnekleri; lubunya hayaletler ve bu hayaletlerin musallat olma biçimleri üzerine kapsamlı bir şekilde düşünmeye ve tartışmaya davet ederek ölüm dünyasını LGBTİ+’lar için yeni bedensellikler, ilişkiler, hikâyeler ve politik sözler kurabilen yaratıcı bir alana dönüştürebilme çabasının kaydını tutuyor.

Kaos Q+, ölümü, yası ve hayaletlerimizi konuşmak üzere sizleri derginin yazarları ve editörleriyle birlikte söyleşiye davet ediyor.”

TIKLAYIN - KaosQ+ 12. sayısı çıktı: Ölüm, yas ve hayaletler

Hakemli akademik dergi KaosQueer+’nın 12. sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Kitabevlerindeki yerini almaya başlayan derginin bu sayısında dosya konusu, “Ölüm, yas ve hayaletler”.

Sayının editörlüğünü üstlenen Aslı Zengin, dosyayı şöyle anlatıyor:

“Ölüm ve yas alanının bu türlü biçimiyle olan iç içeliğimiz Audre Lorde’un şu şiirini aklıma getiriyor: ‘Daha kaç tane ölümü – her gün yaşamak zorundayız – yalandan- canlıymışız gibi yaparak?’ KaosQ+’nın dosyası ölen, öldürülen veya cenazesine dahi izin verilmeyen lubunyalık hikâyelerini sayfasına taşırken, artık aramızda olmayan lubunyaların hayaletlerinin yaşayanlarla nasıl konuştuğuna, toplumsal ve siyasi yaşamın içerisinde kendilerine nasıl alan açtıklarına da bakıyor. Yas, hafıza ve anma alanlarının örülme biçimleri; queer ve trans siyasetin ölüm, cinayet ve yası örgütleme örnekleri; lubunya hayaletler ve bu hayaletlerin musallat olma biçimleri üzerine kapsamlı bir şekilde düşünmeye ve tartışmaya davet ederek ölüm dünyasını LGBTİ+’lar için yeni bedensellikler, ilişkiler, hikâyeler ve politik sözler kurabilen yaratıcı bir alana dönüştürebilme çabasının kaydını tutuyor.”

İçindekiler

*Ölüm, Yas ve Hayaletler - Aslı Zengin

Teori

*Bir ışığa karşılık bir ışık, Azınlıkçı estetik ve matem çalışmasının siyaseti - Sandra Ruiz

*Yaklaşık Bir Yaşam, Queer Bir Ölüm: Aşırı Zor Kullanımı ve Ontolojik Kapma - Eric Stanley

*Ben Dünyadan Göçüp Gidince: Queer Müslüman Ölüm ve Cenazeler Üzerine Feminist ve Müşterek Bir Otoetnografi - Ahmad Qais Munhazim ve Wazina Zondon

*Trans Nekropolitika, Şiddet, Ölüm ve Beyaz Olmayan Transların Ölümden Sonraki Yaşamları Üzerine Ulusötesi Bir Düşünme - C. Riley Snorton ve Jin Haritaworn

Queer Çalışmalar

*“Çekiyorsunuz ama Yayınlamıyorsunuz” ( ) ya da Nasıl Yayınlıyorsunuz: Dijital Gazete Haberlerinde Hande Kader Cinayeti - Birgül Karakaş, Jiyan Andiç

*Cinsiyet Hapishanesinde Dans Etmek: Translar Sevdiğinin Yasını Tutabilir mi? - Erman Dolmacı

*Hayaletin Çarkı - Deniz Atakan Gürbüz

Queeresk

*Vivian’ın Hayaleti - Alaz Yener

*Latif - Ömer Tevfik Erten

*9/8fight41: Dansın, Dayanışmanın Doğurduklarına; Gözden Gözenekleşmeye Geçebilen Bedenselliklere - Gizem Aksu

*Derginin dağıtımı başladı. Notabene Yayınları’nın internet sitesinden de satın alabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam