07/08/2017 | Yazar: Kaos GL

KaosGL.org, güz döneminde yeni yazı dizileri ile okurlarıyla buluşacak.

KaosGL.org güze hazır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Medya ve İletişim Programı toplantısı yapıldı. KaosGL.org, güz döneminde yeni yazı dizileri ile okurlarıyla buluşacak.

Kaos GL, farklı alanlardaki çalışmalarını gözden geçirmek, 2017 sonbahar-kış dönemi ve 2018 yılı programını belirlemek için bir hafta süren çalışma kampı düzenledi.

Kampta tartışılan başlıklardan biri de Kaos GL’nin Medya ve İletişim Programı’ydı. KaosGL.org Yayın Kurulu ve Kaos GL çalışanları hem KaosGL.org’un yayın politikasını hem de medya ve iletişim programı kapsamındaki çalışmaları değerlendirdi.

Toplantıdan çıkan sonuçlar ve kararlar şöyle:

KaosGL.org yayın politikası 

*KaosGL.org, hak temeli habercilik anlayışı ile LGBTİ’lerin insan hakları ihlallerini görünür kılıyor. Bu alanda biriktirdiği deneyim ile insan hakları raporlarına kaynak oluşturuyor. Gönüllü muhabir ağındaki kişiler yaşadıkları şehirlerde insan haklarını ilgilendiren olay ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu anlayış ile Kaos GL Derneği’nin ve diğer LGBTİ dernek ve oluşumlarının farklı alanlarda LGBTİ alanına ilişkin çıkardığı yayın ve raporları web sitesinde daha işlevsel nasıl kullanılabileceği üzerine tartışıldı. LGBTİ hareketinin ürettiği rapor, yazı ve tartışmaların KaosGL.org’ta daha görünür kılınmasına karar verildi.

*Kaos GL’nin farklı programları ve faaliyetlerine ilişkin o alanda çalışan kişiler bilgi notları hazırlayacak ve bu bilgi notları KaosGL.org üzerinden yaygınlaştırılacak. 

*LGBTİ mültecilerin sorunlarının KaosGL.org üzerinden nasıl görünür kılınacağı tartışıldı. KaosGL.org Yayın Kurulu özellikle Farsça ve Arapça dilinde yayıncılığın koşullarını araştıracak.

*KaosGL.org editörleri rutinleşen etkinlik haberlerini okurların ilgisini çekecek şekilde düzenlemeye özen gösterecek.

*Yurt dışında özellikle LGBTİ haklarına ilişkin iyi Türkçeleştirmek ve KaosGL.org okurlarıyla paylaşmanın kendisi LGBTİ aktivistleri güçlendiriyor. 

*Kaos Q+ hakemli akademik dergi ve dergideki makalelerin tanıtımı için KaosGL.org’ta kısa tanıtım yazıları hazırlanacak böylece Kaos Q+ gündeminin yaygınlaşması sağlanacak. 

*Homofobi Karşıtı Buluşma, Feminist Forum ve Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum gibi büyük etkinliklerin medyada yer alması için bu etkinlikler öncesinde geniş çaplı bir medya çalışması yürütülecek.

*Jinekoloji Muhabbetleri eşcinsel ve biseksüel kadınların KaosGL.org’a dahil olma sürecini arttırdı. Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların gündemlerini daha yakından takip edecek bir web politikası geliştirilmesi gerekiyor. 

*Gökkuşağı Forumu ile KaosGL.org’un altını çizmek istediği, “kişisel yazı” algısı yeteri kadar oluşmuyor. Gökkuşağı Forumu’na yazıların yazarların kişisel görüşlerini ifade ettiğini belirten bir cümle eklenecek. 

Medya Okulları

*KaosGL.org farklı şehirlerde düzenlediği medya okulları ile hem gönüllü muhabir ve yazar ağını geliştiriyor hem de medyada LGBTİ haberciliğine ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlıyor.

*Medya Okulları’nda çeşitliliği hedefleyerek ilerlemeye karar verildi. 

*Medya Okulları katılımcılarına yönelik bir katılım formu geliştirilmesine karar verildi. Bu form ile muhabir adaylarını daha yakından tanıma fırsatı edilecek. 

*Medya Okulları ilk aşama eğitimleri, Ekim ayında Bursa, Ankara, İzmir ve İstanbul’da yapılacak. Ankara’daki eğitimin her sene Eylül ve Şubat aylarında tekrarlanmasına ve Kaos GL’ye gönüllü olmak isteyen, staj yapmak isteyen herkesin bu eğitimlere yönlendirilmesine karar verildi. 

*İkinci aşama Medya Okulu Kasım ayı içinde yapılacak. 

*Yerel Muhabir Medya Forumu’nun, Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum öncesinde yapılmasına ve 2017 yılı değerlendirilmesi ile birlikte 2018’e ilişkin önerilerin alınmasına karar verildi. 

Medya izleme

*Kaos GL’nin medya izleme sistemi tamamen değişti. Bir yıl süren çalışmaların, çalıştay ve etkinliklerin ardından hazırlanan yeni ölçek ve yöntem ile 2017 yılına ait rapor Ocak 2018’de yayınlanacak.

*Eylül başı itibariyle canlı veri sistemi ile medya izleme süreci aktifleştirilecek.

KaosGL.org’un güvenliği

*KaosGL.org’a yönelik saldırılar için güvenlik önlemlerinin arttırılmasına, bunun için bir uzmanla birlikte çalışılmasına, alınan önlemlerin sene sonuna kadar hayata geçirilmesine karar verildi. 

Veri güvenliği

*Kaos GL Çalışanlarına yönelik bir tam günlük veri güvenliği, mağdur bilgilerinin korunması, dijital ortama aktarılması gibi alanlarda kapasite geliştirme eğitimi verilecek.  

Çeviri editörlüğü ve çeviri sözlüğü

*Kaos GL çevirmenlerine ve çeviri yapmak isteyen gönüllülere yönelik bir çeviri sözlüğü hazırlanmasına karar verildi. İlk toplantısı Eylül ayında yapılması hedefleniyor. 2017 sonuna doğru taslak sözlük hazırlanacak. 

Yeni bölümlerle KaosGL.org! 

*KaosGL.org’a LGBTİ’lerin daha fazla katkı vermesine olanak verecek süreğen bölümler oluşturmaya karar verildi: “İlk yaz aşkım, sen de yaz aşkım!”, “Ben minik bir lubunken”, “Bana bunlarla gel”, “Gel Pisi Pisi (psikolog ve psikiyatr muhabbetleri)”, “Şarkılar Bizi Söyler”, “Kelimeler ve Şeyler”, “Jinekoloji Muhabbetleri”, “İmge Beden Cinsellik”, “Yapabilirsin Klara”, “Astrolubunya”, “Gezi yazıları” güz döneminde yayınlanacak bölümler arasında yer alıyor.

*Bu bölümlerden hareketle, kültür etkinliklerini destekleyecek radyo programı yapılacak.

Sözlü tarih atölyesi

*LGBTİ’lerin yok sayılan tarihlerini sözlü tarih aracığı ile görünür kılmaya yönelik eğitim programı geliştirilmesi ve Türkiyeli LGBTİ’lerin alternatif tarih yazma süreçlerine dahil olması hedefleniyor. 

Dava gözlem atölyeleri

*Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için “Dava Gözlem Atölyesi”nin ikincisini Kasım ayında düzenleyecek.


Etiketler: medya
İstihdam