25/09/2015 | Yazar: Kaos GL

KaosGL.org Yayın Kurulu, internet gazetesinin yayıncılık pratiğini değerlendirdi ve yeni dönemi planladı.

KaosGL.org yayın hayatına nasıl devam edecek? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KaosGL.org Yayın Kurulu, internet gazetesinin yayıncılık pratiğini değerlendirdi ve yeni dönemi planladı.

KaosGL.org Yayın Kurulu haber portalının yayın politikasını değerlendirmek üzere toplandı. Yayın çizgisi, sosyal medya, internet güvenliği, muhabir ağı ve web sitesinin teknik ihtiyaçları konuşuldu.

Kısıtlı imkanlara rağmen LGBTİ odaklı haber ajansı

Yayın Kurulu’nun KaosGL.org’a ilişkin tespitleri şöyle:

*KaosGL.org websitesi günlük habercilik pratiği ile kısıtlı imkanlarına rağmen LGBTİ odaklı hak temelli bir haber ajansı gibi çalışıyor. Niceliksel ve niteliksel olarak hedeflerine yakın bir yayıncılık pratiği yürütüyor.

*Kaos GL medyası bir bütün olarak homofobi ve transfobi karşıtı hareket ve LGBTİ toplumunun gündemini gerek haber yoluyla gerekse de köşe yazılarıyla görünür kılıyor. KaosGL.org, derneğin faaliyetlerinin yer aldığı bir web sitesinden ziyade hedefleri doğrultusunda haberciliğiyle öne çıkan bir yayın organına dönüştü.

*LGBTİ hakları özelinde insan hakları, nefret suçları, güncel haberler, farklı şehirlerdeki LGBTİ örgütlerinin gündemleri, siyaset, medya, mekan ve ekoloji kategorilerinde KaosGL.org istediği yayın pratiğine ulaşmış durumda.

*KaosGL.org’un kadın haberleri, eğitim, çalışma hayatı, aile, askerlik, sağlık, kültür sanat, spor, moda, magazin, cinsellik, LGBTİ Dünya ve din/inanç alanında kendini ve haber kaynaklarını geliştirmesi gerekiyor.

*Yeni dönemde KaosGL.org’un özel haber takibi yapacağı alanlar ise şöyle: Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Kafkaslar’da LGBTİ hakları özel haber takibi; internet aktivizmi sansür ve ifade özgürlüğü, sosyal medya haberciliği.

KaosGL.org yeni dönemde ne yapacak?

Yayın Kurulu’nun yeni döneme ilişkin hedefi ise KaosGL.org’un kaynaklarını geliştirerek kurumsal, sürdürülebilir, gündemi etkileyerek reel siyasetin dönüşümünü sağlayabilecek bir LGBTİ haber ajansına dönüşmesi. Bu doğrultuda önümüzdeki yıl yapmayı planladıkları ise şu şekilde:

*KaosGL.org’un kendi özerk kaynaklarını yaratabilmesi için bir ön çalışma yapılacak.

*KaosGL.org’un bir dönem yaptığı gönüllü muhabir eğitimleri geçtiğimiz yıl Ankara’da yapılan Yeni Medya Okulu başlığı altında devam edecek. Ülkenin dört bir yanından gönüllü muhabirlerle hem temel haber yazım teknikleri hem de internet güvenliği ve sosyal medyaya ilişkin eğitimler devam edecek.

*Yeni Medya Okulu farklı şehirlere taşınacak. İzmir, Çukurova bölgesi, İstanbul ve Diyarbakır’da eğitimler yapılarak yereldeki muhabirler güçlendirilecek.

*KaosGL.org Ankara muhabirleri için ayrıca bir haber yazım eğitimi yapılacak.

*Haber portalı, önümüzdeki dönemde internet özgürlüğü ve sansüre ilişkin çeşitli farkındalık ve politika üretme etkinliklerine devam edecek.

*Web sitesinin teknik ihtiyaçları doğrultusunda tasarım değişikliği yapılacak.

*Ankara’daki basın emekçileri ile bir araya gelinecek, homofobik ve transfobik nefret söylemlerine karşı işbirliği ve dayanışmayı geliştirmenin yolları aranacak.

Yeni dönemin yayın politikası

*İnsan hakları haberlerinin yanı sıra, LGBTİ toplumunun ihtiyaçlarına dönük yaşam haberlerine ağırlık verilecek. Geliştirilmesi gereken alanlarda yeni dönem yayıncılık faaliyeti şöyle olacak:

Kadın haberleri: Kaos GL Derneği’nin Kadın Yazarlık Atölyesi ile işbirliği güçlendirilecek. Eşcinsel, biseksüel kadınların deneyimlerinin KaosGL.org’ta daha fazla yer alması için çalışma yürütülecek. Kadın muhabirlere ayrıca habercilik atölyeleri yapılacak.

Eğitim, sağlık ve çalışma hayatı: Bu alanlarda çalışma yürüten LGBTİ aktivistleri ve uzmanlarla periyodik söyleşilerle özel haber takibi yapılacak. Özellikle cinsel sağlık alanında son gelişmelere ilişkin yayınlar artacak.

Aile: Çeşitli köşe yazıları yoluyla aile alanındaki akademik çalışmalar görünür kılınacak. Evlilik eşitliği alanında farklı ülkelerden kaynakların çevirisine önem verilecek, bir dönem sıkça KaosGL.org’ta yer alan açılma hikayeleri formatında yazılara yeniden ağırlık verilecek.

Kültür sanat: Alandaki isimlerin KaosGL.org’a katkı sunması sağlanacak. Kaos Kültür Merkezi’nin çalışmalarına paralel bir yayıncılık faaliyeti yürütülecek.


Etiketler: medya
İstihdam