29/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Bizler merak unsuru değil, sizlere tedavi amaçlı gelen hastalarız! Diğer hastalarınızdan bir farkımız yok

Kapsama Alanı’ndan jinekologlara öneriler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Illustration by: Lars Leetaru

Trans+ların görünürlük problemi yaşadığı alanlarda mücadele yürüten Kapsama Alanı, jinekologlara tavsiyeler iletti. Tavsiyelerde hastayı karşılama, hitap ve davranış önerileri yer alıyor.

Kapsama Alanı’nın önerileri şöyle:

“Öncelikle gelen kişinin size açık ve rahat bir şekilde kendini ifade edebilmesi için ona nasıl hitap etmenizi istediğini sorabilirsiniz. Kimlikte yazan ismini baz almadan, adını sorabilirsiniz.

“Seslenirken hanımefendi, beyefendi demek yerine sadece isim kullanabilirsiniz. Eğer samimi olduğunu Düşünüyorsanız ismini geçirdiğiniz cümlelerde siz iyelik ekiyle kelimeleri çekimleyebilirsiniz. Örneğin; "Deniz, siz buraya ne için gelmiştiniz?" gibi.

“Öncelikle gelen kişinin size açık ve rahat bir şekilde kendini ifade edebilmesi için ona nasıl hitap etmenizi istediğini sorabilirsiniz. Kimlikte yazan ismini baz almadan, adını sorabilirsiniz.

“Eğer teşhis veya tedaviyle ilgili değilse size trans olduğunu söyleyen kişinin trans olmasıyla, cinsiyet uyum sürecinde olup olmamasıyla, cinsel hayatıyla ilgili gereksiz sorular yöneltmemeniz gerekir. Bizler merak unsuru değil, sizlere tedavi amaçlı gelen hastalarız! Diğer hastalarınızdan bir farkımız yok.

“Ve sizlere tekrar tekrar geldiğimizde baştan her şeyi anlatmak yerine önceki gelişlerimizde hakkımızda küçük hatırlatıcı notlar alarak bizler için zor olan bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Kapsama Alanı hakkında?

Kapsama Alanı; trans+ların görünürlük problemi yaşadığı, kapsanmadığı alanlarda maruz bırakıldıkları ayrımcılıkları görünür hale getirmek ve bu alanlarda eşitlenme mücadelesini çeşitli yöntemlerle yürütmek için kurulan bir oluşumdur. “Trans Erkekler/Maskülenler ve Nonbinaryler, Erişilemeyen Cinsel Sağlık Bilgisinin ve Jinekoloji Kontrollerinin Neresinde?" araştırması, Kapsama Alanı’nın yürüttüğü ilk çalışmadır. Bu çalışma; jinekolojik kontrollerde ve cinsel sağlık bilgisine erişirken yaşanılan ayrımcılıkları trans erkeklerin, trans maskülenlerin ve nonbinarylerin bakış açısıyla anlatmayı amaçlamaktadır.

 


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam