20/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Ertuğrul Kürkçü: Buralar Türkiye’nin başka yerlerinden daha milliyetçi değildir. ‘Buralarda hassasiyetler var’ laflarına karnım tok. Gladyonun hassasiyetleri var! Bu palavrayı yemeyiz.

Karadeniz Milliyetçiliğin Anayurdu Değildir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) barışçıl bir coşkuyla karşılandıkları Çorum’dan başladıkları Karadeniz gezisini, Sinop ve Samsun’daki faşist provokasyonların ardından erteledi. Heyet, Trabzon’a gitmeyerek Ankara’ya geri döndü.
Sinop’ta ırkçı gruplar tarafından yaklaşık 9 saat saldırıya maruz kalan HDK heyeti, gece saatlerinde Samsun’a doğru zırhlı polis araçları eşliğinde yola çıktıkları halde yine saldırıya uğradılar.
 
“LGBT’nin kurtuluşu heteroseksüelleri de kurtaracak”
 
Polis gözetiminde gerçekleşen ırkçı saldırılar Samsun’da da devam etti.
 
HDK heyeti Samsun’da nihayet halk toplantısının yapılacağı Atakum Kurupelit Düğün Salonuna geçti. Burada “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı ile karşılanan heyetin toplantı yapacağı salona asılan pankartlar arasında “Doğanın, kentin, yaşam alanlarının talanına son”, “Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir” ve “LGBT’nin kurtuluşu heteroseksüelleri de kurtaracak” pankartları da yer aldı.
 
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Karadeniz gezisinde karşılaştıkları saldırıların bölge halkına değil; ’özel harp, gladyo güçlerine’ ait olduğunu açıkladı.
 
Ertuğrul Kürkçü, HDK olarak Çorum, Sinop ve Samsun’da düzenledikleri Karadeniz gezisini ANF’ye değerlendirirken “gün boyunca polisle saldırganların öğretmen evinin bahçesinde kol kola, samimi bir şekilde bulunduklarını gördük. Saldırganlar araçlarımızı tahrip ederken hiçbir engelle karşılaşmadı.” bilgisini verdi.
 
HDK’nin temel prensiplerini “barış, demokrasi, özgürlük” şeklinde tarif eden Kürkçü, Karadeniz halkının, bu prensipleri anlaması ve Kürt halkının taleplerine yabancı ve düşman olmaması için gezi düzenlediklerini anlattı.
 
İçişleri Bakanlığı saldırılardan birincil derecede sorumludur!
 
Özellikle Sinop’taki yetkilileri ve İçişleri Bakanlığı’nı saldırılardan birinci derecede sorumlu olarak gördüklerini ifade eden Kürkçü, zamanında önlem alınsa ve saldırganlar hızla toplantı alanından uzaklaştırılsaydı, saldırının engellenebileceğini söyledi.
 
Kürkçü, "Gezi dolayısıyla ortaya şöyle bir tablo çıktığını düşünüyorum; halkın çoğunluğunda; burada çalışan, yaşayan, üreten, mücadele eden kitlelerde hangi eğilimden, dünya görüşünden olursa olsun bir dışlama, öteleme çabası yok. Onların bütün düşüncelere açık bir yapıda olduklarını şuradan anlıyorum; bunca kışkırtma, şiddet çağrısına rağmen, sağdan soldan verilen bunca kışkırtan mesaja rağmen halk kitleleri bu saldırganlığın içinde yoklardı" tespitinde bulundu.
 
Karadeniz Türkiye’nin başka yerlerinden daha milliyetçi değildir!
 
Ertuğrul Kürkçü, Samsun ve Sinop için "sol politikaya ve Kürt halkının özgürlük mücadelesi tanımaya yabancı yerler" denilmesine itiraz ederek, şöyle konuştu: "Buralar Türkiye’nin başka yerlerinden daha milliyetçi, milliyetçiliğin anayurdu değildir. Bu açıdan da ’buralarda hassasiyetler var’ laflarına karnım tok. Gladyonun hassasiyetleri var! bu palavrayı yemeyiz. Hrant Dink’in katlinin planlandığı yerdir. Her türlü ırkçılığın tezgahlandığı yer; Ahmet Türk’ün yumruklandığı Akın Birdal’ın saldırıya uğradığı, TAYAD’lı ailelerin, TKP’lilerin saldırıya uğradığı yerdir. Hepsinde de mesele, kontra güçlerinin bir avuç kişiyi yönlendirmesidir. İşsizlik yaygın. Karadeniz yoksul bir bölge. İnsanlar için ne kentlerde iş var ne de başka bölgelere göç edecek birikimler var. Genç nüfus çok fazla. Siyaseten son derece geri bırakılmış bir bölge. Sahici bir gerilimden söz edemeyiz. Yukarıdan aşağıya doğru yaratılmış, angaje yapılar tarafından sürdürülen ve emekçi halkla ilgisi olmayan bir saldırganlık kampanyası var."
 
Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam