07/12/2008 | Yazar: Kaos GL

Kardeş Türküler Ermenistan'da ve Boğaziçi'nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sayat Nova Korosu, Kardeş Türküler ve BGST Dansçıları Ermenistan’da bir dizi gösteri yapmak üzere buluştu. 10-14 Aralık tarihlerinde yapılacak Ermenistan turnesinde, birlikte Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Arapça, Çingenece, Lazca gibi birçok farklı dilde şarkılar seslendirecek olan Sayat Nova ve Kardeş Türküler, danslar eşliğinde hazırladıkları gösterilerini Hrant Dink’e adıyor. 1993’ yılında temelleri Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübünde atılan Kardeş Türküler projesi tekrar Boğaziçi’nde izleyiciyle bulaşacak. 17 aralık Çarşamba günü farklı halkların Kardeş Türküleri’ni hep birlikte söyleyelim.

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nde hazırlanan bir konser çalışması olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje; ana olarak dört bölümden, Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Çalışma, 'çok-kültürlü' bir coğrafyada 'kardeşlik içinde bir aradayaşama' ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılan kutuplaşma ve gerilime karşı bir duruşu da içeriyordu.

Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuvarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi... şarkıları, müzik topluluğunun düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi.

Topluluk, 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun (BGST) müzik biriminde yer alan proje çerçevesinde, çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılmaya devam etti. Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere 'Kardeş Türküler' albümü Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

1998 yılında, İstanbul'da özel bir radyonun yaptığı dinleyici anketinde 'yılın grubu' seçilen Kardeş Türküler kadrosu, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: 'Doğu' (Kalan,1999).

Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayısında tanıtımı yapılan 'Doğu' albümü, aynı dönemde İngiltere'de yayın yapan Radio Not-Wonderful'un listesinde 4. sırada yer aldı. 2000 yılının Şubat ayında, Jérôme Cler'in hazırladığı ve Cité de la Musiques / Actes Sud tarafından Fransa'da yayınlanan 'Musiques de Turquie' adlı kitabın cd ekinde, albümden iki ş'ıya yer verildi.

'Doğu' albümünden bir şarkı, Songlines dergisinin Anadolu müziklerine ayırdığı Ekim sayısının eki olan karma albümde de yer aldı. Yine Folk Roots dergisinin Ocak-Şubat 2001 sayısındaki karma albümde 'Doğu'dan bir şarkıya yer verildi.

Aynı derginin Ağustos-Eylül 2002 sayısında Kardeş Türküler'le yapılan bir söyleşi yayınlanırken; Almanya'da yayınlanan Folker! dergisi de, Mayıs-Haziran 2002 tarihli sayısında toplulukla yaptığı bir söyleşiye yer verdi.

Topluluk, yaşadığı coğrafyanın çok-kültürlü, çok-etnili yapısını, ilk kez çektiği bir Türkçe-Kürtçe video kliple de gündeme getirmeye çalıştı. Kültürler arasındaki alışverişin müzikal alanda bir örneği olarak düşünülen bu şarkının video klibi, bir 'ilk' olması itibariyle ana haber bültenlerine konu olduysa da, oto-sansür uygulayan ulusal kanallarda pek yer almadı; ama kardeşlik ve barışı önemseyen çevrelerden olumlu tepkiler gördü. Avrupa'da yaşayan ünlü Kürt müzisyen Şivan Perwer'in Eylül 2000'de piyasaya çıkan 'Roj û Heyv' (Güneş ve Ay) adlı albümünün müzik yönetmenliğini ve düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler kadrosu, daha sonra Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak'ın yönetmenliğini yaptığı ve öyküsü doğuda geçen 'Vizontele' filminin müziklerini hazırladı.

'Soundtrack' olarak da yayınlanan bu çalışmasıyla, Ekim 2001 tarihinde 38.si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film Müziği' ödülünü aldı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından da aynı ödüle lâyık görüldü.

2002 yılında, yine çok-kültürcülük konseptiyle hazırlanan 'Hemâvâz' (Kalan, 2002) albümü, Avrupa baskısıyla da (Connecting Cultures, 2003) uluslararası dinleyiciye ulaştı.

Ocak 2004'te Yılmaz Erdoğan'ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele Tuuba' filminin müziklerini hazırlayan Kardeş Türküler'in bu çalışması, 'soundtrack' olarak Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Kardeş Türküler'in son albümü, "Bahar" 2005'te yine Kalan Müzik etiketiyle çıktı.

Türküler Ermenistan'da Elele Veriyor

Sayat Nova Korosu, Kardeş Türküler ve BGST Dansçıları Ermenistan’da bir dizi gösteri yapmak üzere buluştu. 10-14 Aralık tarihlerinde yapılacak Ermenistan turnesinde, birlikte Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Arapça, Çingenece, Lazca gibi birçok farklı dilde şarkılar seslendirecek olan Sayat Nova ve Kardeş Türküler, danslar eşliğinde hazırladıkları gösterilerini Hrant Dink’e adıyor.

İstanbul’da yapılan bir konserin ardından halkların kardeşliğine olan özlemini ‘Düşün bir kez Mehmed Uzun, Türkler, Kürtler ve Ermeniler Yerevan’da birlikte türkü söylüyorlar. Hem de sadece kendi türkülerini değil, birbirlerinin türkülerini. Biz koltuk değnekleriyle çıkmışız ortalığa halay çekiyoruz!’ sözleriyle yansıtan Hrant Dink’in bu dileğini yerine getirmek isteyen sanatçılar, 68 kişilik geniş bir kadroyla Ermenistan’a dostluk çıkartması yapıyorlar.

"Sayat Nova Korosu, Kardeş Türküler ve BGST Dansçıları olarak ortak emeklerimizi harmanladık ve 'dansların, şarkıların, şiirlerin yol göstericiliğinde tüm sınırlar kalkar, engeller aşılır' inancıyla Ermenistan’a giden kardeşlik yollarına düştük…"

Bu yolculuk, Sayat Nova Korosu, Kardeş Türküler ve BGST Dansçıları’nın birlikte çıktığı ilk yolculuk değil. Kardeş Türküler, BGST Dansçıları ve Sayat Nova Korosu, BGST’nin Harbiye Açıkhava Tiyatrosu yaz gösterilerinden bazılarında aynı sahnede buluşup şarkılarını birlikte söylediler. 2006 Temmuz’unda ise, 'Mahlemize Âşık Geldi / Aşuğ e Yeger Mer Mahlen' adlı gösteride yine aynı sahneyi paylaştılar.

Kardeş Türküler, Sayat Nova Korosu ve BGST Dansçıları bu kez Bahar Kapılarını Açtığında… / Trnerı Patsek Karun e Kalis diyerek yola çıktı… Sergileyecekleri gösteri; kimlikler ve kültürlerarası ilişkilere açılan kapıların, çatışmacı ya da dışlayıcı yaklaşımlara değil, kültürel çoğulluğu muhafaza eden birlikteliklere açılması için… Bu topraklarda eşit ve özgür olarak yan yana durmanın zenginliğini yaşayalım, demek için…

İletişim: 0212 251 19 43 - 0533 696 69 93 (Ülker Uncu)



1993’ yılında temelleri Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübünde atılan Kardeş Türküler projesi tekrar Boğaziçi’nde izleyiciyle bulaşacak. 17 aralık Çarşamba günü farklı halkların Kardeş Türküleri’ni hep birlikte söyleyelim.

Bilet fiyatları:

Öğrenci – 12,50 YTL Tam – 17,50 YTL

Not: Söyleşi ücretsizdir. Söyleşi günü saat 18:00’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapıdan servis kalkacaktır. Konser günü konserden sonra Kilyos’a servis vardır.

İletişim ve Rezervasyon için:

535 540 0844 – 506 532 6950

bufk@boun.edu.tr

http://bufk.boun.edu.tr

http://www.bgst.org

http://www.kardesturkuler.com



Ulaşım:

Taksim – R.Hisarüstü 559C

Kabataş – R.Hisarüstü 43R

Şişli – R.Hisarüstü 59R

Kadıköy – R.Hisarüstü 125

Sarıyer – R.Hisarüstü 59RS


Etiketler: kültür sanat
nefret