01/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen Karikatür Okulu’nun dokuzuncu atölyesinde aktivist çizerlik konuşuldu.
Heteroseksist ve ikili cinsiyetin egemenliğindeki mizaha karşı bir anlayış ile yola çıkan Karikatür Okulu, 30 Mayıs Cumartesi günü dokuzuncu dersini Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği Yeni Koronavirüs salgınına yönelik alınan önlemler nedeniyle online gerçekleştirdi.
Karikatür Okulu’nun dokuzuncu dersinin konusu “aktivist çizerlik” oldu.
Bayan Yanı ve Kaos GL çizeri Bartu’nun konuşmacı olduğu atölyede aktivist olduğumuz bir konuda karikatür ve mizahı üretme konusunda anlattı. Kendi çalışma pratiğinden notlarla ilerleyen Bartu, Renk, ışık ve kontrast ile söylemi daha etkileyici hale getirmenin ipuçlarını verdi.
“Aktivist çizerlik kişiye başka bir sorumluluk yüklüyor”
“Aktivist çizerlik kişiye başka bir sorumluluk yüklüyor. Çizdiğiniz işin dezavantajlı grubu güçlendirmesi gerekiyor. Diğer yandan şiddeti yeniden çizmeyi doğru bulmuyorum, eğer bir şiddet anına dair çizmem gerekiyorsa yeni yollar arıyorum” diyen Bartu, gülmenin de politik olduğunu şöyle ifade etti: “Cis-hetero bir okuyucu kitlesinin queer çalışmalara gülmemesi anlaşılabilir çünkü gülme eylemi kendimizden bildiğiniz bir şeyden çıkıyor. Yabancısı olduğunuz bir mevzuyu önce anlamaya çalışırsınız.”
Online atölye, renk ve ışık kullanımı ile sürdü. Atölye sonunda katılımcılar aktivist oldukları bir alanda çalışmalar üretti.
Burçak
Ece
Samet
Selda
Yasemin Bahar
Haziran ayına dek sürecek olan atölyeler dizisinin son dersi Ekin Kılıç ile “Karikatürde font” teması altında 6 Haziran’da gerçekleşecek.
Etiketler: kültür sanat