20/12/2016 | Yazar: Kaos GL

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucu yaşamını kaybetti.

Karlov suikasti ve ardından yaşananlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucu yaşamını kaybetti. İşte suikastin ardından yaşananlar…

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde katıldığı “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” sergisinde düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. Ateş ettikten sonra “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın” diye bağıran saldırgan güvenlik güçlerince vuruldu.

Saldırgan: Polis Mevlüt Mert Altıntaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1994 Söke doğumlu saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş’ın Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığını açıkladı:

“Silahlı saldırı duyulur duyulmaz, Çankaya polis merkezinden polisler olay yerine intikal ettiler. Saldırgana müdahale ettiler. Saldırgan, daha sonra özel harekat polisleriyle girdiği çatışma sonucunda etkisiz hale getirildi. Saldırgan, Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, İzmir Rüştü Ünsa polis meslek yüksek okulu mezunu, halen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli, 2.5 senedir bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş.”

Erdoğan ve Putin “provokasyon” dedi

Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak konuyla ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan suikast ile ilgili olarak “Normalleşme sürecini bozmaya yönelik bir provokasyon” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ilk açıklamasında suikasti "provokasyon" olarak nitelendirirken, hem Türk-Rus ilişkilerine hem de Suriye’deki barış sürecine zarar vermeyi amaçladığını söyledi.

Medvedev ve Yıldırım’dan açıklama

Rusya Başbakanı Medvedev ise, “Bu terör eylemi, uluslararası ilişkilerdeki olağanüstü hal” dedi, “cinayetin organizatör ve sponsorlarının tespit edilmesi” çağrısında bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, “saldırı Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef alan ve Büyükelçinin dokunulmazlığını hiçe sayan alçakça eylemdir” dedi.

Rusya soruşturma ekibi yolluyor

Türkiye ve Rusya suikasti birlikte soruşturacak. Rusya, Türkiye’ye soruşturma ekibi gönderecek. Suikastın ardından başlatılan soruşturma kapsamında bazı adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, Aydın’da saldırganın annesi, babası, kız kardeşi ve ev arkadaşı gözaltına alındı.

ABD büyükelçiliğine silahlı saldırı

Suikastin ardından sabah saatlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin yakınlarındaki ABD Büyükelçiliği önünde bir şüphelinin havaya ateş açtığı belirtildi. Hürriyet gazetesindeki habere göre adı öğrenilemeyen bir kişi, ABD Büyükelçiliği önünde elindeki silahla havaya bir el ateş etti. Saldırgan gözaltına alındı. Şüphelinin gözaltına alınırken, "Allah’a yemin ederim. Bizimle oynamayın" diye bağırdığı kaydedildi.

ABD ve İran büyükelçilikleri kapalı

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından, ABD ve İran’ın Türkiye’deki büyükelçilikleri, ülkedeki bazı temsilciliklerinin Salı günü kapalı olacağını açıkladı. ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Ankara’daki büyükelçilik ile İstanbul ve Adana’daki konsoloslukların işlem yapmayacağı, vize başvurusu randevularının ise ileri tarihlere alınacağı belirtildi.

Dünyadan tepkiler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, İran, Azerbaycan, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM), Ankara’da sergi açılışında konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Andrey Karlov’un öldürülmesini kınadı.

HDP ve CHP’den taziye ve kınama

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Karlov’un öldürülmesini güçlü şekilde kınadığını ve derin üzüntülerini bildirdi:

“Bu yaşanan siyasi cinayet de göstermiştir ki, Türkiye uygulanan dış ve iç politikalar nedeniyle güvenli bir ülke olma özelliğini maalesef yitirmiştir.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından taziye mesajı paylaştı. CHP’nin resmi Twitter hesabından da taziye mesajı yayınlandı.

Berlin’de tır Noel Pazarı’na girdi, Zürih’te camiye saldırı

Öte yandan dün akşam saatlerinde Almanya Berlin ve İsviçre Zürih’te de saldırılar yaşandı.

Berlin’de bir tır Noel pazarındaki kalabalığın arasına girdi. Almanya polisi ilk açıklamalarında saldırı yorumu yaptı. Berlin polisi, en az 9 kişinin öldüğünü doğrularken, olayın bir kaza mı yoksa saldırı mı olduğu konusunda soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Zürih kentinde ise dün akşam bir camide silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda üç kişi yaralanırken, saldırganın kaçtığı ifade edildi.

*Bu haberi BBC, Sputnik ve CNN Türk'ten derledik.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam