06/09/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

CŞMD, “Öyle Değil Böyle!” projesi için üniversite öğrencilerine sordu: İstemediğin bir davranışa rahatça hayır diyebiliyor musun?

“Karşımdakini kıracağını düşündüğüm için ‘hayır’ demeye çekiniyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CŞMD, “Öyle Değil Böyle!” projesi için üniversite öğrencilerine sordu: İstemediğin bir davranışa rahatça hayır diyebiliyor musun?

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, ”Öyle Değil, Böyle: Flört Şiddetinden Güvenli İlişkilere & Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Habercilik” Projesi kapsamında üniversite öğrencileriyle röportajlar gerçekleştirdi. Serinin ilk röportajı “Mağdur Suçlayıcılık”a odaklanıyordu. İkincisi ise “Onay” üzerine.

Öğrenciler, kampüs röportajında önce “Onay deyince aklına ne geliyor?” sorusuna cevap verdi. “Bir şeyi tasdik etmek”, “Rıza anlamına geliyor”, “İlişkide rahat hissettiren bir şey” ve “Yapılacak bir şey için yaptırıcı tarafından izin” cevaplarını verdiler.

İkinci soru olan “Birinin senin bir davranışına onay verip vermediğini nasıl anlarsın?”ı ise “Davranış olarak bu jest ve mimiklerle olabilir ya da sözlü”, “Örtülü de olabilir açık da olabilir, yaptığı davranışlarla beyan edebilir”, “Yüz ifadesi çok önemli, rahatsızsa kendini çeker sözel olarak söyleyemiyorsa” cevaplarıyla karşıladılar.

Son soru “İstemediğin bir davranışa rahatça hayır diyebiliyor musun?”a “Hayır diyemiyorum çünkü karşımdakini kırmak istemiyorum”, “Her zaman kolayca diyemiyorum, kabul görmemekten çekindiğim için”, “Diyemiyorum çok duygusal olduğum için” cevaplarını verdiler.


Etiketler: medya
İstihdam