04/06/2012 | Yazar: Ozan Uğur

Kars’ta önceki gün (02 Haziran cumartesi) KCK operasyonu adı altında sabaha karşı evlerinden ve yurtlarından alınan öğrenciler serbest bırakıldı.

Kars’ta önceki gün (02 Haziran cumartesi) KCK operasyonu adı altında sabaha karşı evlerinden ve yurtlarından alınan öğrenciler serbest bırakıldı.
 
Cumartesi günü sabaha karşı saat 06.00’da ev ve yurtlarına düzenlenen ani baskınla gözaltına alınan 7 öğrenciden birisi aynı gün ifadesinin alınması ile serbest bırakıldı. Nöbetçi mahkemeye çıkarılmak üzere bekletilen 6 öğrencinin duruşması ise Pazar günü saat 16.00’da başladı. Duruşma öncesinde arkadaşlarına destek olmak isteyen Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve BDP’liler saat 12.00 da şehir merkezinde bulunan At Heykeli önüne bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi ağızlarını siyah bantlarla kapatan öğrenciler basın metninin okunmasının ardından beş dakikalık bir oturma eylemi düzenledi.
 
Serhad Kültür ve Sanat Derneği’nden Murat MANAZ’ın okuduğu basın açıklamasında Kürtler üzerinde yürütülen baskı ve asimilasyona değinildi. MANAZ açıklamaya “Bugün vekillerden tutun belediye başkanlarına gençlik çalışanlarına kadın çalışanlara basın mensuplarına kadar 8 bini aşkın insan Kürt kimliğine ve Kürt kültürüne sahip çıktıkları için cezaevlerine doldurulmuş durumdadır. Her söz söyleyeni terörist ilan ederek cezaevine atıp susturmaya çalışmaktadırlar. Bugün AKP eliyle binlerce kişi KCK adı altında tutuklanmıştır.” şeklinde devam etti. Puşi taktığı için 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Cihan KIRMIZIGÜL’den ve katledilen Şerzan KURT’tan da bahseden MANAZ arkadaşlarının serbest bırakılmasını istediklerini söyledi. Evlere yapılan baskınların ardından Serhad Kültür ve Sanat Derneği’nin de kapısı kırılarak arama yapılmıştı.
 
Açıklamanın ardından düzenlenen 5 dakikalık oturma eylemi ağızlardaki siyah bantların çıkarılması ve ardından atılan “baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile BDP il binası önüne yüründü.
 

Saat 16.00’da adliye önünde arkadaşları için bekleyişe başlayan Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve Serhad Kültür ve Sanat Derneği üyeleri gözaltındaki arkadaşlarının adliyeye getirilmesi ile alkışlarla onlara destek verdiler. Yaklaşık 4.30 saat süren mahkeme boyunca arkadaşları için yemek yemeyen öğrenciler stresli bir bekleyişin ardından arkadaşlarının serbest bırakılmasını coşkulu bir şekilde alkış ve zılgıtlarla karşıladılar. 

Fotoğraf: Hamit TÜRKER


Etiketler: insan hakları
İstihdam