29/12/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor. Düzenli olarak kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşılan raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz.

Kasım 2011 Medya Raporu Yayınlandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak medyayı izliyor. Düzenli olarak kaosgl.org web sitesinden kamuoyu ile paylaşılan raporlar her yıl kitaplaştırılıyor. Kitaplara Kaos GL’den ulaşabilirsiniz. İşte 2011’in Kasım ayı raporu:
 
Kasım ayı içerisinde Ajans Press tarafından, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 209 adet haber tarandı.
 
Bu haberlerin 180 adeti ulusal/yerel gazetelerde, 29 adeti de ulusal/yerel dergilerde yer almıştır.
 
Bu 209 haberin 110 tanesi “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 99 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. 30 adet köşe yazısı, 85 adet haber, 45 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (49) magazin haberleri/röportajlar/mekân tanıtımları oluşturmaktadır. Ayrıca bu haberlerden 6 adetinin Kaos GL sitesinden alındığını görüyoruz.
 
Medyada yer alan haber taramaları, 18 kategori üzerinden kategorizasyon yapılarak devam etmiştir. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu, olumsuz ve tarafsız kategorilerden oluşmakta ve haberin içeriğini ve dilini değerlendirmeye yönelik kategorizasyona katkı sağlamaktadır. Kasım ayı içerisinde yer alan haberlerin kategorizasyonuna baktığımız zaman sırasıyla;
 
209 haberden 37 haberin dilinin homofobik olduğunu görüyoruz. LGBTT bireylere yönelik şiddetin meşrulaştırıldığı haber sayısı 13, nefret söylemi yayan haberlerin sayısı 1, eşcinselliğe ilişkin streotipi besleyen haber sayısı 84, LGBTT bireyler cinsel obje olarak sunulduğu haber sayısı 12, LGBTT bireylerin krimalinize edildiği haber sayısı 34,başka gruplara saldırmak için eşcinselliğin kullanıldığı haber sayısı 5, 63 haberde ise kullanılan kelime yanlış. İnsan haklarına duyarlı haber sayısı 65, LGBTT dernek veya kişilerden görüş yapılarak hazırlanan haber sayısı ise 35, eşcinselliğe ilişkin olumlu rol model oluşturan haber sayısı ise 11,LGBT bireyleri olumlu yönlendiren haber sayısının ise 30 adet olduğunu istatistiklerimizden çıkartıyoruz.
 
Kasım ayında Pembe Hayat Derneğinin düzenlediği “Nefret Suçlarıyla Mücadele Konferansı ve Kuirfest basında bolca yer aldı.Yine bu ay olumlu rol modelin daha yüksek oranda olmasının nedeni, bu etkinlikler için  Türkiye ve yurtdışından milletvekillerini Ankara’da bir araya gelmesi. Almanya Parlamentosunda görev yapan açık eşcinsel milletvekili Hakan Taş, Avrupa parlamentosu milletvekili Michael Cashman,  CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel,  CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Polonya’nın ilk trans milletvekili olarak meclise giren Anna Grodzka etkinlik için bir araya gelen isimler.
 
8 Kasım Tarihinde “Trans , Onurlu Ve Türkiyeli - Günlük Evrensel” “Gökkuşağının Altındaki Filmler - Özgür Gündem”   Gökkuşağının Seçme Filmleri  - Ankara Haber Türk “ 10 Kasım Tarihinde “Öteki Değil Kuir – Altyazı”   Özel Seans - Sinema Dergilerinde  Ayrıntılı Olarak, 11 Kasımve 12 Kasım’da  “Ankara’da Rengârenk Bir Festival Başlıyor – Agos”   Mehmet Uğur Yüksel’in  Ankara Hürriyet  sayfasında ayrıntılı tam sayfa haberi, “Kültür Sanat - Günlük Evrensel” “ Kuirfest ’ Zenne’yle Başlıyor”  - Ankara Haber Türk”Yine Mehmet Uğur Yükselin tam sayfa  “ Türkiye’nin İlk Kuir Festivali  - Radikal İki” 14 Kasım tarihinde“ Bu Filmler Gökkuşağının Altında  - Önce Vatan” “Bu Filmler Gökkuşağının Altında  - Yeni Nesil” 19 Kasım tarihinde “ Kuirfest Zenne’yle Başladı  - Ankara Haber Türk” ayrıca Yine Nefret Suçlarıyla Mücadele konferansı için ülkemize gelen  Almanya parlamentosu milletvekili Hakan Taş ile yapılan Röportaj 21 Kasım tarihinde “Tbmm’de de Eşcinsel Vekil Görmek İstiyoruz  - Akşam” başlığıyla verildi.
 
Kaos GL Derneğinin  Diyarbakır’da Rehberlik ve Danışma Öğretmenlerine yönelik verilen insan hakları eğitiminin haberi 5 Kasım tarihinde  Akşam gazetesinde “Öğretmene “Eşcinsel” Öğrenci Dersi Verildi” başlığıyla duyuruldu. Haberin içeriği Kaos GL web sayfasından alınmış fakat  “Çok Konuşulacak Seminer” cümlesinin eklenmesiyle yapılan insan hakları eğitimi marjinalleştirilmiştir.
 
Nefret Suçları konferansına da katılan Polonya’nın ilk trans milletvekili olarak meclise giren Anna Grodzka ile ilgili basında yer alan haberler;  “Polonya’nın İlk Transseksüel Milletvekili Yemin Etti  - Akşam” “Polonya Meclisi Eşcinsellerle Tanıştı  - Haber Türk” “ Katolik Meclisin Aykırı Vekilleri – Hürriyet” “ Polonya ’nın İlk Gay Ve Transseksüel Vekilleri - Milliyet” “Polonya ’ nın İlk Transseksüel Milletvekili - Taraf” gazetelerinde 9 Kasım’da gazetelerde yer aldı.
 
Kaos GL’nin de içinde yer aldığı Türkiye’deki LGBT dernekler ve oluşumların bir araya gelerek oluşturduğu Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu, TBMM’ye mektup ve LGBT ile ilgili raporlar ve yayınları yolladı, Bunun üzerine 29 Kasım tarihinde “KAOS GL cinsel yönelime Anayasal güvence istedi  - Haber Türk” “ Meclis ’ e yeni anayasa için 15 bin öneri  - Star” başlıklarıyla yer aldı.
 
Çalışma hayatıyla ilgili olumlu bir gelişme de Kasım da medyada yer aldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), cinsel yönelimi nedeniyle meslekten ihraç edilen bir hâkimin ihraç kararını kaldırdı. Bir hâkim hakkında adliyeye başvuran kişilere dönük farklı cinsel yönelimini gösterir söz ve eylemlerde bulunduğu şikâyetleri geldi. Mesleğe dönüş talebi olmayan hâkime, ihraç kararı kaldırıldığı için avukatlık yolu açıldı. HSYK, farklı cinsel yönelimi nedeniyle ihraç edilen hakimin soruşturma dosyasını ve hakkındaki ihraç kararlarını inceleyerek, bu kararı verdi. Bu haber Kaos GL sitesinde”  HSYK: Cinsel Yönelimden Hâkim İhraç Edilmez” ve Haber Türk Gazetesinde “Eşcinsel Hakime HSYK Hak verdi” başlıklarıyla yer aldı.
 
Antalya’da geçen yıl Şubat ayında 28 yerinden bıçaklanarak öldürülen Derya Yılmaz’ın katil sanığı 26 yaşındaki Cem Babacan, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Antalya Altındağ Mahallesi’nde oturan Derya Yılmaz, geçen yıl 8 Şubat gecesi evindeki yatağında 28 yerinden bıçaklanmış ve boğazı kesilmiş halde bir arkadaşı tarafından bulunmuştu. Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 yıldan bu yana süren davanın karar duruşmasında suçsuz olduğu iddiasını yineleyen Cem Babacan, "Takdir mahkemenizin" dedi. Mahkeme Başkanı Nihal Altuğ, gasp amacı ile “kasten adam öldürmek” suçundan Babacan’ı ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Babacan’ın cezasında indirim yapılmadı. Bu haber gazetelerde  “Travesti Katiline Müebbet Ceza - Antalya Gündem” “ Travesti yi Öldürene Ömür Boyu Hapis - Gazete Bir” “Travesti Katiline Ömür Boyu Hapis - Hürriyet Akdeniz” “Travestiyi Öldürdü Müebbeti Duyunca Parmaklığı Kırdı  - Posta”  “ Travestiyi Öldürene Ömür Boyu Hapis !- Şok” “ Travesti Öldürene Ömür Boyu Ceza – Taraf” “Travestiyi Öldürene Ömür Boyu Hapis Cezası  - Yeni Alanya Gazetesi”
 
Fatih’te internette tanıştığı asker firarisi Ö.F.K. (26) tarafından Ağustos ayında evinde bıçaklanarak öldürülen Didem Soral cinayetiyle ilgili olarak savcılık “kasten adam öldürme” suçundan yargılanmasını istemiş, bu haber üzerine  7-8 Kasım tarihlerinde  “Ttavesti cinayetine Müebbetİstandi-Haber Türk” “Travesti cinayetine müebbet  - Vatan” “Sıra Bende’ye Müebbet Hapis” “Sıra Bende’ye Müebbet Hapis-Şok” başlıklarıyla yer almıştır. 
 
Yine bu haberler başlıklarında olduğu gibi trans bireyleri nesneleştirmiş ve Trans bireylere yönelik şuçlar normalize edilmiştir. Bu haberler LGBT bireylere yönelik şiddeti arttırmakta ve meşrulaştırılmaktadır. Haber içeriklerinin hepsinde “Trans Birey” yerine “Travesti” denilmiş, haber sadece failin ifadesiyle verilmiştir.
 
Medya’da da sıkça yer alan Lezbiyenlere yönelik “Düzeltme Tecavüzü” özellikle Güney Afrika’da görülüyor. Yine Kasım ayında Güney Afrika’da Eşcinsel bir kadına yönelik cinsel saldırı “Düzeltme Tecavüzü” başlığıyla Şok gazetesinde yer aldı. Tecavüz haberi verilirken zanlı’nın diliyle haber yapılmış “Ben sana senin erkek olmadığını öğreticem” cümleleri kullanılmış, sadece mağdurun resmi yer almıştır. Güney Afrika’da yıllık 500 bin tecavüz vakasının yaşandığı tahmin ediliyor. Lezbiyenlere yönelik tecavüzün cezalandırılmaması bu suçların özellikle Lezbiyenlere yönelik olmasını da teşvik ediyor.
 
Yine 8 Kasım tarihinde Haber Türk Gazetesinde yer alan “Lezbiyen katilleri ’bayıltan’ karar” başlıklı haber LGBT bireyleri kriminalize etmiştir. Özellikle LGBT bireylerin yönelimi bu haberde olduğu gibi altı çizilerek veya vurgulanarak haber verilmekte cinsel yönelimleriyle şuç arasında bir bağ oluşturulmaktadır.
 

Türkiye Medyası’nda Ekim 2011 http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=10118

Nisan-Ağustos 2011 Arası LGBT Medya Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=9795

 


Medya Mart 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=6757 

Medya Ocak 2011 Raporu Yayınlandı http://www.kaosgl.com/sayfa.php?id=6475
 

Etiketler: medya
İstihdam