02/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Kasım ayında 12’si kadın, 1’i çocuk, 3’ü göçmen olmak üzere en az 123 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Kasım’da en az 123 iş cinayeti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kasım ayında 12’si kadın, 1’i çocuk, 3’ü göçmen olmak üzere en az 123 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Kasım Ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Kasım ayında en az 123 işçi yaşamını yitirdi.
 
2014 yılının 11 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise bin 723’e yükseldi.
 
En çok ölüm inşaat sektöründe
 
Kasım ayında en çok işçi ölümü inşaat sektöründe yaşandı, 32 işçi yaşamını yitirdi. Ölümlerin büyük bir kısmı “yüksekten düşme” nedeniyle gerçekleşti. İnşaat iş kolunu, tarım ve orman işkolu takip etti. 21 işçi yaşamını yitirirken, ölüm nedenleri arasında servis kazası ilk sırayı aldı.
 
Rapora göre; inşaat, tarım, belediye, ticaret/eğitim ve taşımacılık işkollarında işçi ölümleri yoğunlaşıyor. İş cinayetleri tarım işçisi, çiftçi, madenci, öğretmen, imam, sıvacı, operatör, teknisyen, şoför, doktor ve itfaiyeci demeden her meslekte görülüyor.
 
İSİG’in açıklamasına göre, Kasım ayında ölenlerden 12’si kadın işçi. 16 yaşındaki çocuk işçi Didem Öztürk de, çiftliğe çalışmaya giden işçileri taşıyan servis minibüsünün kaza yapması sonucu yaşamını yitirmişti.
 
İş cinayetlerini önlemek için güvencesiz çalışmaya son!
 
İşçi cinayetleri sonucu yaşamını yitiren işçiler arasında 3 de göçmen işçi bulunuyor. İş cinayetleri en çok İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa ve Ankara’da can aldı.
 
İSİG, iş cinayetlerinin önlenebilmesi için başta taşeronlaştırma olmak üzere her türlü güvencesiz çalıştırma biçiminin yasaklanmasını, sendika seçme özgürlüğü ve iş güvencesinin sağlanmasını istedi. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam