29/11/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Katar hükümeti 2022 FIFA Dünya Kupası’nı izlemeye gelecek LGBTİ+ taraftarlara özgürlük vadediyor. Peki ya Katarlı LGBTİ+’lar? İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Yasemin Smallens yazıyor.

Katarlı LGBTİ+’lar FIFA Dünya Kupası’ndan sonra ne yapacak? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Clive Rose

2022 FIFA Dünya Kupası Katar ev sahipliğinde gerçekleşecek.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Yasemin Smallens Katar’ın Dünya Kupası boyunca LGBTİ+ turistleri güven içinde ağırlayacağı ve gökkuşağı bayrağının serbest olacağı sözü verdiğine dikkat çekiyor ve hatırlatıyor: “Ancak Muhammed gibi Katarlı LGBT’ler için ülkesinde açık bir eşcinsel olmak mümkün değil. Muhammed, açık olması durumunda yeniden hapse atılmaktan korkuyor.”

Katar’da yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişki yasak!

Yasemin Smallens yazısında, Katar Ceza Yasası’nın yetişkin erkekler arasında rızaya dayalı ilişkiyi hapisle cezalandıran 285. maddesinin altını çiziyor: “Muhammed, 2014 yılında eşcinsel ilişkiye girdiği iddiasıyla tutuklandı ve Katar ceza yasasının 285. maddesi uyarınca yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.”

Smallens, gözaltında işkenceye maruz bırakılan Muhammed’in yedi yıl hapsinin ardından ülkedeki homofobik ceza kanunu nedeniyle inzivaya çekildiğini belirtiyor.

katarli-lgbti-lar-fifa-dunya-kupasi-ndan-sonra-ne-yapacak-1

Katar, Doha'da 2022 FIFA Dünya Kupası'nın oynanacağı stadyum

Katar hükümeti çevrimiçi etkinlikleri dahi izliyor, cezalandırıyor!

Smallens, ülkede LGBTİ+ temalı çevrimiçi etkinliklerin dahi izlendiğini ve etkinliklere katılanların tutuklandığını aktarıyor: “Yetkililer ayrıca, LGBT’lere destek veren kişiler de dahil olmak üzere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili geleneksel medyayı sansürlüyor.”

“Çeşitli ülkelerin taraftarları gittikten çok sonra haklarını alenen destekledikleri için Katarlı LGBT’lerin zulme uğrama olasılığı var” diyen Smallens 285. Maddenin yürürlükten kaldırılması gerektiğini söylüyor.

Yasemin Smallens “Sadece Dünya Kupası için Katar'a akın eden seyirci ve turistler için değil, tüm Katarlılar için ifade özgürlüğü ile cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık yapılmaması garanti edilmelidir” diyor.


Etiketler: insan hakları, spor, dünyadan
İstihdam