16/11/2023 | Yazar: Kaos GL

SPoD, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

“Katillerimiz sokaklarda gezse de biz buradayız, gitmiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Agos’un kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast tahliye edildi. Cinayet sonrası 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, geçen Şubat ayında cezasını çektiği Kandıra F Tipi cezaevinden Bolu F Tipi cezaevine nakledildi. 16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın 1 yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. Ajanslara yansıyan haberlere göre “kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen” Samast'ın, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.

Öte yandan Samast için Yargıtay'da bekleyen bir dosya daha bulunuyordu. Ogün Samast örgüt üyeliğinden hüküm giymemişti.  Dink ailesi avukatları karara bu yönden itiraz etmişlerdi. Sonrasında Mahkeme, Samast'a örgüt üyeliği cezası da verdi. Ancak Yargıtay Samast'ın örgüt üyeliğini 220. madde kapsamında değerlendirdi ve bunu da zaman aşımına soktu. Böylece Samast örgüt üyeliğinden ek bir ceza almadı. Dink Ailesi avukatları ise hükmün "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasa'yı zorla değiştirme" maddelerine göre verilmesini talep etmişti.

Samast’ın tahliye edilmesine çok sayıda kişi ve kurum tepki gösterdi. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) bir açıklama yaparak, “Hrant’a, barışa, özgürlüğe ve yetiştiğimiz topraklarda yaşama hakkımıza sıkı sıkıya sarılıyoruz. Katillerimiz sokaklarda gezse de biz buradayız, gitmiyoruz” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Hrant’ı barışa olan özlemi, her şeye rağmen yaşadığı topraklarda mücadeleyi sürdürmeye olan azmiyle anıyoruz. Hrant’ın katledildiği o günü unutmuyoruz. O gün barışa, bir arada yaşama irademize vurulan darbeyi hayatın her alanında her gün daha çok hissediyoruz.

O kurşunu sıkan katil artık özgür. Yakalandığı ilk gün verdiği pozlar kalbimizi ve adalete olan inancımızı nasıl yaraladıysa bugün bir sürü siyasi tutsak haksızca hapisteyken o katilin sokakta özgürce dolaştığını bilmek bize aynı hissi veriyor.

Hrant’a, barışa, özgürlüğe ve yetiştiğimiz topraklarda yaşama hakkımıza sıkı sıkıya sarılıyoruz. Katillerimiz sokaklarda gezse de biz buradayız, gitmiyoruz.”


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam