20/03/2010 | Yazar: Kaos GL

ABD'li emekli NATO generali John Sheehan, 1995'te Bosna Savaşı sırasında meydana gelen Srebrenitsa katliamının, eşcinsel askerlere kısmen açık Hollanda ordusunun zayıflığı nedeniyle engellen

ABD'li emekli NATO generali John Sheehan, 1995'te Bosna Savaşı sırasında meydana gelen Srebrenitsa katliamının, eşcinsel askerlere kısmen açık Hollanda ordusunun zayıflığı nedeniyle engellenemediğini söyledi.

1997' de emekli olan Sheehan, ABD ordusunda eşcinsel askerlere karşı olduğunu anlatırken komite üyelerini şoke eden ifadeler kullandı. Komite başkanı Senatör Cari Levin, John Sheeha'ı, "hedefi tamamen saptırmakla" suçladı.

Bosna'nın Srebrenitsa kentinde aralarında çocukların da bulunduğu 8 bin Boşnak erkeğin öldürüldüğünü hatırlatan Sheehan, Birleşmiş Milletler barış gücü bünyesinde kenti korumakla sorumlu Hollandalı askerleri yetersiz teçhizata sahip olmakla eleştirdi. Sheehan, "Hollanda askerleri güçten düşmüştülerdi, zayıf idare ediliyorlardı, Sırplar kente geldi, askerleri telefon direklerine bağladı ve Müslümanları öldürdü. Bu olay, II. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'daki en büyük katliamdı " dedi.

Komite başkanı Levin ise, Sheehan'a, "Hollandalı yetkililer size askerlerin olayı engellemedeki başarısızlığın nedeni olarak, orduda eşcinsel askerlerin görev yapması olduğunu mu anlattı?" diye sordu. Sheehan bu soruya, "Evet. Sorunun bir parçası olarak bunu da dahil ettiler. Bunu bana Hollanda' nın eski genelkurmay başkanı söyledi" diye cevap verdi.

'EŞCİNSELLİK BAĞLANTISI SAÇMA'
Açıklamaların ardından konuyla ilgili olarak yabancı bir haber ajansına demeç veren Hollanda Savunma Bakanlığı sözcüsü Roger Van de VVetering , emekli general Sheehan'ın sözlerini "anlamsız" olarak niteledi. VVetering, "Böyle bir kademeye yükselmiş birisinin bu türden sözler söylemesi inanılmaz. Srebrenitsa'da yaşananlar tam bir dramaydı. Ancak bununla ilgili eşcinsel askerlerle bağlantı kurmak çok saçma" dedi.

Sırp güçler, 1995'te Srebrenitsa'da 8 bin Boşnak erkeği öldürmüşlerdi. Adalet Divanı katliamı 'soykırım' olarak tanıdı. Boşnakları korumakla görevli Hollandalı askerler ise olanı seyretmekle suçlandı.
Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret