29/08/2024 | Yazar: Kaos GL

Kekre, film platformu CAM’da 14 Ağustos itibariyle gösterime girdi. Film üzerine yapılan söyleşinin kaydı CAM’da!

“Kekre, deneyimlerden ve zamanlardan geçen bir film” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

19 Ağustos’taki söyleşinin moderasyonunu Prof.Dr. Nezih Orhon’un yaptığı söyleşide filmin yönetmeni Umut Derin Oğlan ve filmin yapımcısı Aslıhan Örün konuşmacı olarak yer aldı.

Yönetmen Umut DerinEroğlan, şunları söyledi:

“Kekre aslında en az üç demlenme süreci olan deneyimlerden ve zamanlardan geçen bir film. Ben trans bir aktivistim. Kendi kimliğim hasebiyle toplumsal olarak zorunlu kadınlık deneyimine ve açıldıktan sonra da zorunlu erkeklik deneyimine maruz bırakılan bir deneyime sahibim. Hak temelli alanda bulunmanın getirdiği birtakım deneyimler var. Yüksek lisansımı yaparken de trans erkeklerin erkeklik inşaları üzerine tez yazdım. Tezimde benzer deneyime sahip trans erkeklerle derinlemesine görüşmeler yaptım. Bu tez bana bazı bulgular sundu. Bu bulgular da aslında Kekre’nin üçüncü demlenme aşaması dediğimiz eleştirel erkeklik meselesine dokunan kısmı oldu. Bir süre geçti ve ayağımdaki taşı başka alanlara nasıl anlatırım kaygısı gütmeye başladım.”

Filmin yapımcısı Aslıhan Örün ise şu ifadeleri kullandı:

“Hayalimiz ve derdimiz ortaklaştığı için buluşmuş olduk. Bizim derdimiz para kazanmak olmadığı için riske atacağımız bir şey de yok. Bu film ne kadar insana ulaşır derdindeydik. Özellikle demokrasi alanının da daralmasıyla bu filmin bir yerlere erişme sorununda en kötü kapalı alanlarda gösterimini yapma gücünü kendimizde gördük.”

Söyleşiye ulaşmak için tıklayın.

Kekre hakkında

Hâkim erkeklik algısının karşısında “öteki” olarak konumlandırılan erkeklik temsillerinin deneyimlerine odaklanan belgesel, hegemonik erkeklik temsilinin kurgusallığını açığa çıkarmaya çalışıyor. Belgeselde yedi farklı “öteki” erkeklik temsili üzerinden erkekliğin inşa süreçlerindeki farklı deneyimleri; erkekliğin tek bir temsilden ibaret olmadığını, kendi içlerindeki hiyerarşiyi ve erkekliğin kırılganlıklarını gün yüzüne çıkarmayı deniyor. Erkeklik deneyimi yaşamış/yaşamakta olan kişilerin zorunlu/inşa edilen erkeklik kimliğini, diğer kimliklerinin nasıl etkilediğini mesele edinen belgesel her erkeklik deneyiminin aynı olmadığını gözler önüne seriyor ve “Hangi erkeklik?” sorusuna cevap arıyor.

Yönetmen: Umut Derin Eroğlan

Ülke: Türkiye

Yıl: 2021

Süre: 23dk

Görüntü yönetmeni: Musa Apoğlu

Kurgu: Okan Erünsal

Yapımcı: Aslıhan Örün, Umut Derin Eroğlan


Etiketler: medya, kültür sanat, yaşam
İstihdam