17/01/2023 | Yazar: Kaos GL

“LGBTİ+lara yönelik şiddet olaylarında etkin bir kovuşturma ve yargılama yapılmamasının nedeni nedir?”

Kemalbay, Ecem Seçkin cinayetini Adalet Bakanı’na sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Ecem Seçkin cinayeti hakkında soru önergesi verdi. Kemalbay, trans kadın Seçkin’in öldürülmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Kemalbay, trans kadınların yaşam haklarının gasp edildiğini, kamusal destek mekanizmalarından yoksun bırakıldıklarını, toplumsal hayattan dışlandıklarını, sistematik ayrımcılık ve transfobik şiddete maruz bırakıldıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Trans kadınlara yönelik saldırılar ve cinayetler üst düzey devlet yöneticileri tarafından sahiplenilen nefret söylemleri ve şiddet sonrası destek mekanizmalarıyla ilgili acil eylem planının oluşturulmaması ile birlikte sistematik bir hal alarak vahim boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki; insan haklarının garanti altına alınmadığı, mahkemelerin işlerliğini yitirdiği Türkiye Transgender Europe’nın (TGEU) 2008’den bu yana yürüttüğü Trans Cinayetleri İzleme verilerinde en fazla trans cinayeti işlenen ülkelerden biri olarak yer almaktadır.”

Kemalbay, son bir buçuk senede İzmir’de yaşanan nefret saldırılarını da hatırlatarak, “Türkiye’de iktidarın nefret söylemi, LGBTİ+ların hükümet politikalarıyla hedef gösterilmeleri, Onur Yürüyüşlerinin ve LGBTİ+ ları temsil eden flamaların hukuksuz bir şekilde yasaklanması, translara yönelik kapsamlı bir ayrımcılık mevzuatının olmaması, cezasızlık politikaları ve transların yaşam haklarını koruyan politikaların yürütülmemesi sebebiyle nefret suçları artmaktadır” dedi.

Kemalbay, Bakan’a şu soruları yöneltti:

1-      Trans kadın Ecem Seçkin’in İzmir’de 05 Ocak 2023 tarihinde M.F. tarafından boğazından bıçaklanmak suretiyle katledildiği bilginiz dahilinde midir?

2-      Bakanlığınızca yaşanan bu vahşete yönelik bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise nedeni nedir?

3-      Özellikle hükümetinizin politikalarıyla artarak devam eden LGBTİ+’lara yönelik hedef gösterme, nefret söylemleri ve özellikle trans kadınlara yönelik kamusal alanlardaki saldırılar ve cezasızlıktan güç alan faillerin, nefret saikiyle işlediği cinayetler bilginiz dahilinde midir?

4-      Son on yılda özellikle trans kadınların ve LGBTİ+ bireylerin yaşadığı her türlü ayrımcı

muamelelerden kaynaklı Bakanlığınıza yapılan başvuruların sayısı kaçtır?

5-      Son on yılda LGBTİ+ lara yönelik saldırıda bulunan/şiddet gösteren ve yargılanarak ceza alan kişi sayısı kaçtır?

6-      LGBTİ+lara yönelik şiddet olaylarında etkin bir kovuşturma ve yargılama yapılmamasının nedeni nedir?

7-      Yapılan yargılamalarda faillere uygulanan iyi hal indirimlerinin bu tür saldırıların artmasındaki etkisi nedir?

8-      LGBTİ+lara yönelik gerçekleşen nefret suçlarının artmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak ve uygulanan cezasızlık politikalarının etkileri üzerine yapılan bir çalışma, araştırma var mıdır? Var ise elde edilen bulgular nelerdir? Şayet yok ise bu yönde bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

9-      Rainbow Index’e göre LGBTİ+’lar için Avrupa’nın en kötü ikinci ülkesi olarak belirlenen Türkiye’de nefret söylemlerinin odağında olan ve hiçbir hukuki koruma altında bulunmayan LBGTİT+ lara ilişkin nefret suçları kapsamında “Cinsiyet kimliği” ve “cinsel yönelim” temelli nefret suçlarına karşı çalışmalar yürüten dernek ve insan haklarını savunucularıyla bir araya gelerek bu suçlara ilişkin caydırıcılığı sağlayacak etkin hukuki düzenlemeler için Bakanlığınızca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, siyaset
İstihdam