25/05/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

Gazeteci Yıldız Tar, Dr. Günal Kurşun ile Türkiye’de İnsan Hakları programında seçim özelinde LGBTİ+ haklarını değerlendirdi.

“Kendisine yerli ve millilik atfedenler sınırını LGBTİ+’larla örüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteci Yıldız Tar, Dr. Günal Kurşun’un Kampana News’te sunduğu Türkiye’de İnsan Hakları programının konuğu oldu. Son yayınlanan bölümde seçimler özelinde LGBTİ+ hakları değerlendirildi.

Yıldız, 2015 yılından bu yana adım adım hukuk ve siyaset arasındaki varsayılan uçurumun tamamen kapanmış durumda olduğunu ifade etti. Hukukun siyasetten ayrı değerlendirilemediği bu sürecin LGBTİ+’lar üzerindeki etkisinden şöyle söz etti:

“Siyasetin düşmanlaştırdığı doğrudan karşıt olarak inşa ettiği, kendisine yerli ve millilik atfederken bu yerli ve millinin sınırını LGBTİ+’larla örüyor. Çoğu zaman baktığımızda zaten Türk modernleşmesi, milliyetçiliğinin tarihi ‘Aman Batının teknolojisini alalım da ahlaksızlığını almayalım’ diye yarışamayacağı somut alanlar olduğunu tespit eden ama soyut olan ve kişiye göre değişen kültürel alana hapsetme. AKP, 2015’ten beri bunun bir tarafını korudu ama diğer taraftan da ben dünyaya yön veren lider bir ülkeyim söylemini pazarlamaya koyduğunu gördük. Ben biraz LGBTİ+ meselesini iki söylem arasındaki çatışmayı önlemek için harç olarak kullandıklarını düşünüyorum.” 

LGBTİ+ derneklerini kapatma vaadiyle Yeniden Refah’ın ve Hizbullah’ın devamı olan HÜDA-Par’ın Meclis’e girişini ise şöyle değerlendirdi:

“Tehlikeli olan şu: Yeniden Refah’ın yükselişi ve HÜDA-Par’ın Meclis yoluyla Hizbullah’ın alandaki temsilcisi olan HÜDA-Par’ın Meclis’e girmesi. Hukuk dışı baskı yöntemleri açısından endişe verici. Dernekleri kapatmak yine hukuka aykırı bir hamle olur ama yine hukuki araç kullanılır. Ama HÜDA-Par’ın, Hizbullah’ın yöntemleri ve Yeniden Refah’ın kullanabileceği yöntemler çok daha karanlık bir senaryoyu işaret ediyor olabilir. O nokta üzerine biraz daha aslında çalışmak gerekiyor ama ne kadar çalışılabilir, ne yapılabilir çok zor bir soru.”

Mültecilerin savaştan kaçarak geldikleri ülkelerine geri dönmesinin bir seçim vaadine dönüşmesi konusunda Yıldız, insan haklarından toptan bir kopuşun gündemde olduğunu söyledi:

“İYİ Parti seçim vaatlerinde cinsel yönelime dayalı ayrımcılıkla mücadele edeceğim dedi. Peki İran’dan gelen, idamdan kaçan mültecileri geri yollayarak nasıl cinsel yönelim ayrımcılığıyla mücadele edeceksiniz? 2016 yılında bu ülkede Suriyeli eşcinsel bir mülteci İstanbul’da kafası kesilerek öldürüldü, davada haksız tahrik indirimi alındı. Böyle bir gerçeklik varken ayrımcılıkla nasıl mücadele edeceksiniz? Diğer alanlarda radikalleşmesine de gerek yok, mülteci konusundaki radikalliğin kendisi insan haklarından toptan bir kopuş. LGBTİ+ hareketi çok uzun bir süre anaakım insan hakları hareketini daha muhafazakar cenahtaki hareketlerle bizi yok saymalarına rağmen aynı masaya oturup yol yürümesiyle eleştirdi. Başka konularda iyi sözler söyleniyor. Şu an aynısını LGBTİ+ hareketi yapamaz ve yapmıyor. Şu an İYİ Partinin de milliyetçilerin de kısmen satmaya çalıştığı şey bu: Toplumsal cinsiyet üzerinden paranoya yaratmak, “Suriyeliler geldi, taciz arttı” demek ve bunun üzerinden rıza devşirmek.”

Programın tam bölümünü aşağıdan izleyebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları
İstihdam