22/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Afrika’nın önde gelen yazarlarından Wainaina, kıtadaki homofobik yasalara cevaben eşcinsel olduğunu açıkladı.

Kenyalı Yazar Binyavanga Wainaina: Ben Eşcinselim, Anneciğim Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Afrika’nın önde gelen yazarlarından Wainaina, kıtadaki homofobik yasalara cevaben eşcinsel olduğunu açıkladı.
 
“Ben Bu Kıtaya Aidim”
Kenyalı yazar ve aynı zamanda Nairobi çıkışlı edebiyat dergisi Kwani’nin kurucusu, homofobik yasalarla dünya kamuoyunun tepkisini çeken Nijerya ve Uganda’ya seyahat etmeye devam edeceğini açıkladı. “Ben bu kıtaya aidim,” diyen Wainaina’nın açılması eşcinsellere Nijerya’nın 14 yıl, Uganda’nın ise ömür boyu hapis cezası öngörmesinin ardından geldi. Kenya’da da eşcinsel ilişkiler suç olarak kabul ediliyor.
 
“Ben Eşcinselim, Anneciğim”
Afrika’nın önde gelen isimlerinden Wainaina, eşcinsel olduğunu 43 yaşına girdiği 18 Ocak’ta yayınladığı bir metinle duyurdu. 2011’de yayınlanan anılarının “kayıp bölümü” olan “ben eşcinselim, anneciğim”, yazarın ölüm döşeğindeki annesinin son günlerini yeniden hayal etmesinden oluşuyor.  
 
“Hiç kimse ama hiç kimse hayatım boyunca bunu duymadı. Asla, anneciğim. Sana güvenmedim, anneciğim. Ve. Ben. Havayı sertçe çekip karnıma yuvarladım ve bir omuz üzerinden kulağının içine yavaş ve kesin, saf ve ağzımın engellerine takılmayan, yüksek sesli ve berrak bir biçimde bıraktım.
 
"‘Ben eşcinselim, anneciğim.’”
 
Eşcinselliğin Afrika’da popülistler tarafından kullanıldığını belirten yazar, Salı günü yayınladığı 6 bölümlük “Hayal Gücümüzü Özgür Bırakmalıyız” adlı belgeselde cinsellik ve kimlik üzerine düşüncelerini paylaşıyor.  

Etiketler: kültür sanat
nefret