02/02/2016 | Yazar: Kaos GL

HDP’li feminist milletvekili Filiz Kerestecioğlu insan hakları savunucularına şiddeti ve sokağa çıkma yasaklarını Avrupa Konseyi’ne taşıdı.

Kerestecioğlu Avrupa Konseyi’nde: Êdî bes e! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP’li feminist milletvekili Filiz Kerestecioğlu insan hakları savunucularına şiddeti ve sokağa çıkma yasaklarını Avrupa Konseyi’ne taşıdı.

Strazburg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde gündemlerden biri de insan hakları savunucularının yaşadıklarıydı. Yazılan raporda Tahir Elçi'den, Muharrem Erbey'e, Pınar Selek'e ve tutuklanan avukatlara kadar Türkiyeli insan hakları savunucuları da vardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili, feminist aktivist Filiz Kerestecioğlu 28 Ocak’ta Avrupa Konseyi’nde Cizre'de yaralı insanların yaşadıklarını, yaşamını kaybeden yüzlerce insanı, barışa imza atan akademisyenleri dile getirdi. Kerestecioğlu konuşmasını Kürtçe “Artık yeter”, “Êdî bes e” diyerek sonlandırdı.

“Tahir Elçi ile ilgili konuşmak çok acı verici”

Tüm ülkelerdeki insan hakları savunucularının, verdikleri mücadele sürecinde çoğu zaman ağır bedeller ödediklerini hatırlatan Kerestecioğlu, “Türkiye ile ilgili bölüme baktığımda irdelenen ihlallerin birebir yaşadığım olaylar olduğunu görüyorum. Orada adil olmayan biçimde yargılanan, haksız suçlamalara maruz kalanların ve hatta Tahir Elçi gibi sonunda öldürülen insanların hepsini tanıyorum. Hepsi benim arkadaşlarım. Bu nedenle, onlarla ilgili konuşmak, özellikle çok yakın zamanda kaybettiğimiz Tahir Elçi ile ilgili konuşmak, benim için bir kat daha değerli ve acı verici” dedi.

Kerestecioğlu, konuşmasında Muharrem Erbey ve Pınar Selek’e de değindi:

“Muharrem Erbey yıllardır insan hakları savunucusu olarak çalıştı ve aslında bunun için yargılandı. Sokak çocukları ve translarla ilgili faaliyetler yürüten bir sosyolog olan Pınar Selek, yine sanki bitmeyen ve hiç bitmeyecek gibi görünen bir yargılamaya maruz kaldı ve halen davası devam ediyor.”

“Konsey, yaşananları araştırmak için komisyon kursun”

Son dönemde barış isteyen akademisyenlere dönük baskıları da Avrupa Konseyi’ne taşıyan Kerestecioğlu sokağa çıkma yasaklarına ilişkin şunları kaydetti:

“Bugün, sokağa çıkma yasakları insanları en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıyor. Yüzlerce insan hayatını kaybetti, sivil insanlar tehlike altında. Tüm bunları izleyecek, raporlayacak ve insan hakları ihlallerini önleyecek olanlar insan hakları savunucularıdır. Tam da bu sebeple insan hakları savunucuları desteklenmeli ve yaşam hakları güvence altına alınmalıdır.

“Konseyi Türkiye’de özellikle sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgelerdeki durumu araştıracak bir komisyon kurmaya davet ediyorum. Ancak bu şekilde bölgede yaşayan insanlar ve onların hakları için mücadele edenler korunabilir.

“Üç milletvekilimiz şu anda 6’sı ölü 22’si yaralı toplam 28 kişi için Cîzre’de ambulans gönderilmesi için açlık grevindeler. Açlık grevindeki 3 milletvekilinden biri, Osman Baydemir bu vahşetin durması için seslenmişti. Onun sözlerini tekrarlayacağım: Êdî bes e!, Êdî bes e! Yeter, yeter!”


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam