28/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Ankara’ya gelişleri engellenmek istenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri polisin saldırısı karşısında her yeri eylem alanına çevirdi

KESK Ankara Yolunda Her Yeri Eylem Alanına Çevirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara’ya gelişleri engellenmek istenen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri polisin saldırısı karşısında her yeri eylem alanına çevirdi
 
4+4+4 yasa tasarısı ve 4688 sayılı yasa tasarısına karşı Ankara’ya gelme kararı alan KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) üyeleri, İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla birçok ilde engellendi. Emekçiler durduruldukları her yeri eylem alanına çevirdi.
Polis Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan araçları çeşitli bahanelerle durdurdu. Buna karşı "Durdurulduğumuz her yer eylem alanıdır" diyerek yolculuklarına devam eden emekçilerden bir kısmı Ankara’ya ulaştı. Eylemin başladığı Ankara’ya gidişleri engellenen emekçiler, 4+4+4’e karşı kendi kentlerinde eyleme geçiyorlar. Adana’da gözaltılar var, İzmir’de polis KESK üyelerine gaz bombalarıyla saldırdı.
 
Kent dışından gelenler ise Belediye önünde oturma eylemine başladı. Kent dışından gelenlerin Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde polis tarafından engellenmesi üzerine Gazi Mustafa Kemal Bulvarı iki yönlü trafiğe kesildi.
 
KESK: Yaşanacakların sorumlusu İçişleri Bakanıdır
 
KESK Merkez Yürütme Kurulu sabah erken saatlerde yaptığı yazılı açıklamada, 4+4+4 teklifi ve Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin, örgütün itirazlarını kamuoyuna duyurmak için 28-29 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği kitlesel basın açıklamasının İçişleri Bakanlığı’nın “antidemokratik” tutumuyla engellenmek istendiği bildiren şu açıklamayı yapmıştı:
 
“Bugün Ankara Valiliği’nden eylemin yapılmasına izin verilmeyeceğine dair açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 69648 sayısıyla illere gönderdiği genelge ile arkadaşlarımızın otobüslerinin illerden yola çıkışı engellenmektedir.

Bu tutum, başta seyahat özgürlüğü olmak üzer temel hak ve özgürlüklere aykırı bir tutumdur. Konfederasyonumuzun aldığı bu eylem kararı tüm uluslararası evrensel ilkelerden doğan en temel hakkımızdır. Bu hakkımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz.

İçişleri Bakanlığı’nın bu antidemokratik tutumu asla kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın bu hukuksuz tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. Bundan sonra yaşanacakların sorumlusu İçişleri Bakanı’dır.”
 
“4+4+4 Eğitim Yasa Tasarısı’na karşı”
 
KESK Başkanı Lami Özgen, 28-29 Mart’taki eylemin iki nedeninden biri olan 4+4+4 Eğitim Yasa Tasarısı’na karşı eleştirilerini şöyle açıklamıştı:
 
“Her kademesi paralı hale getirilip piyasalaştırılarak emekçi, yoksul halk kesiminin çocukları için bir nevi kesintili halde olan mevcut eğitim sisteminin çözülmemiş yüzlerce sorun var.
 
Yıllardır öğretmen, derslik, bina açığını gidermeyen, ırkçı, gerici, anti demokratik ders müfredatının değiştirilmesi için kılını kıpırdatmayan AKP iktidarı, 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi ile yaşanan sorunları çözmek yerine daha karmaşık hale getirmekte.
 
Halkın büyük bir bölümünün ve bilim insanlarının kaygılarının giderilmediği bir ortamda, tamamen ’rövanş alma’ zihniyeti üzerinden yapılacak bir yasal düzenlemenin başta çocuklarımız olmak üzere bu topluma yarar sağlamayacağı açık.”
 
“Mücadeleci sendikalar etkisizleştirilmek isteniyor”
 
Özgen, eylemin ikinci nedeni 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı ile ilgili şunları söylemişti:
 
“AKP, tüm toplumu olduğu gibi, sendikal alanı da kendi çıkarları doğrultusunda biçimlendirmek istemekte, bütün enerjisini örgütsüz, tepkisiz ve itaatkâr bir toplum yaratmak için harcamakta. TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan Toplu İş İlişkileri yasa tasarısı ve 4688 Sayılı yasada değişiklikler öngören yasa tasarısı ile mücadeleci sendikalar etkisizleştirilmek istenmekte.”
 
Şehirlerdeki gelişmeler için:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam