15/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Hakkârili Kâğıtçılar Video Sergisi 18 Mart - 21 Nisan tarihlerinde ‘Ateş ve Düğün’ adıyla İstanbul’da açılıyor

Kâğıtçıların Videoları ‘Ateş ve Düğün’ Sergisinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Hakkârili Kâğıtçılar Video Sergisi 18 Mart - 21 Nisan tarihlerinde “Ateş ve Düğün” adıyla İstanbul’da açılıyor
 
“Ateş ve Düğün” videoları, 1994 yılında Hakkâri’nin Kotranıs Köyü’nün devlet tarafından boşaltılması sonucu göç etmek zorunda kalan Kürt köylülerin, 90’ların sonunda Ankara’nın bir kıyı semti olan Türközü’ne yerleşip şehrin merkezindeki atık kâğıtları toplayarak geçimlerini sağlama ve kendi kimliklerini koruma mücadelesinin görsel kayıtlarından oluşuyor.
 
“Son on yıl içerisinde geri dönüşümün karanlık tarafını, zorunlu göçü, Kürtlere yönelik ayrımcılığın birçok farklı boyutunun, sokağa attığımız ve bir daha geri dönüp bakmadığımız çöplerin ardında olduğu fark edildikçe, bu konuda farklı videolar ve metinler oluşturuldu. Bununla birlikte Kotranıslılar arasında bu on yıl içerisinde kendi yaşamlarını kaydeden ve kendi tanıklıklarını video ile ifade eden kişiler de oldu.”
 
“Ateş ve Düğün”, bu ülkenin başkentinin çöplerinde son on yılda yaşananları, Türközü’ndeki Kürtlerin varoluş mücadelesinin izdüşümü ve hesabı olarak hepimizin ortak görsel tanıklığıyla ortaya çıkartıyor.
 
Forum ve panel
 
“Ateş ve Düğün” adıyla Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Uzanan 10 Yıl Forum ve Paneli 18 Mart’ta saat 16.00’da, Depo’da yapılacak.
 
"Ateş ve Düğün" video sergisi ile birlikte, Türkiye’de zorunlu göçü ve bu göçün ardından neler yaşandığının ele alındığı, Kotranıslı Kürtlerin de katılacağı geniş katılımlı bir forum ve panel düzenlenecektir. Forumda, Türközü’nde yaşayan Kotranıslılar ve kâğıtçıların örgütlenmesi için çalışan aktivistler tanıklıklarını ve mücadelelerini paylaşacaklar. Forumun ardından düzenlenecek panelde ise forumdaki anlatıların ve tanıklıkların ışığında, Türkiye’de zorunlu göçün kapsamı, politik, sosyal ve ekonomik boyutları tartışılacak.
 
Forum Katılımcıları:
Oktay İnce (Moderatör-Video Aktivist, Karahaber Video-Eylem Atölyesi)
İrfan Aktan (Gazeteci)
Hamit Temel (Kâğıtçı, Ankara Geri Kazanım Derneği Başkanı)
Mehmet Karaman (Kâğıtçı)
Medet Dilek (Belgesel Yönetmeni, Yırtık Perde Sanat Kolektifi)
Selami Çelikok (Kâğıtçı, Kameraman)
Fehmi Çelikok (Kâğıtçı, Kameraman)
Tahsin Kahraman (Kâğıtçı)
Ali Mendillioğlu (Aktivist)
M.Onur Yılmaz (Mimar, Aktivist)
 
Panel Katılımcıları:
İrfan Aktan (moderatör) (Gazeteci)
Betül Altuntaş (Yrd. Doç. Dr, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Muğla Üniversitesi)
Bilgin Ayata (Dr, Siyaset Bilimci, Freie Universitat)
Dilek Kurban (TESEV, Demokratikleşme Programı Direktörü)
Oktay İnce (Video Aktivist, Karahaber Video/Eylem Kolektifi)
 
DEPO // Tütün Deposu, Lüleci Hendek Cad. No: 12 Tophane

Etiketler: kültür sanat
İstihdam