27/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği’nin yayımladığı “Sağlık Çalışanlarının Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Çeşitliliğine Yönelik Tutumları” araştırması yayımda.

Kıbrıs’ın kuzeyinde on sağlık çalışanından dördünün cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkında yeterli bilgisi yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği, “Sağlık Çalışanlarının Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Çeşitliliğine Yönelik Tutumları” araştırmasını yayınladı.

Derneğin Gökkuşağı Projesi kapsamında gerçekleşen araştırma Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim ve sağlık sektörlerinde LGBTİ+ kapsayıcılığını artırmayı amaçlıyor.

Dernek bu araştırmada Kıbrıs’ın kuzeyindeki sağlık çalışanlarının LGBTİ+’lara yönelik tutumlarını değerlendirmek için LGBTİ+’lara yönelik tutum ölçeği ve duygu termometresi kullandı. 

Ayrıca, sağlık çalışanlarına LGBTİ+’lara ilişkin mitlere olan inanış, sağlık hizmeti ortamında LGBTİ+’lara yönelik tutumlar, LGBTİ+’lara yönelik sağlık alanındaki eşitsizlikler hakkında bilgi ve eğitim ile ilgili sorular da soruldu.

Prof. Dr. Shenel Hüsnü Raman ve araştırma asistanları Uzm. Psk. Ziba Sertbay ve Uzm. Psk. Kaan Berkan tarafından yürütülen araştırma her on sağlık çalışanından dördünün cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ortaya koyuyor.

Katılımcıların neredeyse yarısı cinsel yönelimin terapiler veya teşviklerle değiştirilemeyeceği konusunda net bir bilgiye sahip değil. Araştırma sağlık çalışanlarının interseksler hakkında ciddi bir bilgi kirliliğine sahip olduğunu ortaya çıkardı: “Katılımcıların yüzde 72’si LGBTİ+ konularında herhangi bir eğitim almadıklarını belirtirken, yüzde 83’ü eğitim almak ve bilgilerini geliştirmek istemesi en çarpıcı verilerden birisidir.”

Raporu çevrimiçi olarak buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam