19/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kiev’de gerçekleşmesi planlanan Trans Hakları Yürüyüşü, sağ radikal grupların saldırısı sebebiyle iptal edildi.

Kiev’de Trans Hakları Yürüyüşü’ne saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kiev’de gerçekleşmesi planlanan Trans Hakları Yürüyüşü, sağ radikal grupların saldırısı sebebiyle iptal edildi. 

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 18 Kasım’da gerçekleşmesi planlanan Trans Hakları Yürüyüşü’ne sağ radikal gruplar saldırdı. Yaklaşık kırk LGBTQİ aktivistin katıldığı etkinlikte polis, saldıran gruba müdahalede bulunmadı.

Shevchenko Park’ta buluşan aktivistler, yaklaşık yüz kişilik sağ radikal grubun buluşma yerine gelmesi sebebiyle yer değiştirdi. Kiev Üniversitesi yakınındaki metro istasyonuna taşınan aktivistler, saldırganlardan ayrılan sayıca daha az bir grup tarafından takip edildi.

Takipçi grubun aktivistlere gaz bombası ile saldırmasının ardından polis eylem bölgesine girişi yasakladı ancak içerideki saldırganları dışarı çıkarmadı. Biber gazı saldırısının ardından iki aktiviste ilk yardım verilirken, sağ radikal grup gazetecilerden Michael Colborne’a fiziksel saldırıda bulundu. Polisler, Colborne’a düzenlenen saldırı hakkında bir soruşturma açtıklarını, saldırıyı holiganlık olarak sınıflandırdıklarını ve iki şüpheliyi aradıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kateryna Zelenko, bir tweet yayınayarak “Gazetecilere yönelik saldırılar, hoşgörüsüzlük ve şiddet kabul edilemez. Soruşturmanın sonuçlarını kolluk kuvvetlerinden bekliyoruz” dedi.

“Ukrayna’nın radikallerin kontrolü altında”

Ukrayna’daki LGBTQİ hakları örgütü Insight’ın genel koordinatörü Olena Shevchenko, Facebook’ta bir paylaşım yaparak “Ukrayna’nın radikallerin kontrolü altında olduğunu” söyledi:

“Bugün Kiev'de düzenlenen Trans Hakları Yürüyüşü, aşırı sağcılar tarafından engellendi ve saldırıya uğradı. Polis bizi korumadı ve aşırı sağcılar bize gaz bombalarıyla saldırdıktan sonra yürüyüşün iptali sebebiyle tahliye edildik. ‘İnsan hakları her şeyin üstündedir’ diye bağırdık. Ukrayna radikallerin kontrolü altında.”

Haberdeki LGBTQİ kısaltması; yürüyüş organizatörü Insight'ın tercih ettiği kısaltma olması sebebiyle kullanılmıştır.


Etiketler: insan hakları
İstihdam