16/10/2015 | Yazar: Kaos GL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara katliamı sonrası, HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, Yüksekdağ ve Demirtaş ile görüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara katliamı sonrası, HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi. Parti liderleri dayanışma mesajları verdi, katliama ilişkin Başbakan Davutoğlu’nu eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara katliamına ilişkin siyasi parti liderleriyle görüşmelerine devam ediyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve seçim hükümeti Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu ile görüşen, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ise red cevabı alan Kılıçdaroğlu bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi.

Demirtaş’ın Meclis’teki makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmeye CHP grup başkanvekilleri Levent Gök ve Özgür Özel de katıldı.

Kılıçdaroğlu: Kaç kişi ölmeli ki bakanlar istifa etsin?

Görüşme sonrası ilk açıklamayı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı:

“Ayrışan siyaset Türkiye’yi bu noktaya getirdi. Endişe siyasetçiler için geçerli bir kavram olmaktan çıktı. Bütün dünya, Türkiye için endişe duymaya başladı. Siyasi partilerin elbette ki dünya görüşleri farklıdır ama sonuçta hepimiz vatandaşların çıkarları için mücadele ediyoruz. Biz ayrışan değil beraber olan bir toplumdan yanayız. Bu yüzden bu ziyaret çok önemliydi. Keşke bu ziyaretleri bütün siyasi partiler birbirlerine yapabilseler. Biz CHP olarak üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz.

“Sayın Davutoğlu olayların yoğunluğu ve ağırlığı altında ezilen bir kişi. Özellikle son günlerde yaptığı açıklamalar kendi içinde çelişkilerle dolu. Bu açıklamaları endişe ile izliyorum. Suriye’den geldiler. Peki Suriye’den Ankara’ya kadar nasıl geldiler? Böyle bir şey olabilir mi? Sanki olay Suriye sınırında, Suriye topraklarında oldu. Beyefendi olay Ankara’da oldu, Emniyet’e 500 metre mesafede oldu.

“Türkiye’de ciddi bir yönetim boşluğu var. Toplumun vicdanı bunlardan rahatsız. Eğer siz yönetimde ciddi zaaf göstermişseniz bırakacaksınız bu kadar basit. Uygar dünya yapıyorsa, Suudi Kralı yapıyorsa biz neden yapmayalım. 2 bakanı azletmeli bunu yapmalı. Bunu yapmadığı takdirde kaç kişi ölecek ki istifa etsinler? Güvenlik zaafı yoksa bu insanlar neden öldü?”

Demirtaş: Özür dilemesi gereken kişi bizden özür bekliyor

Kılıçdaroğlu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş şöyle konuştu:

“Çok dostane verimli bir görüşme yaptık. Siyaset konuşamazsa bu toplumsal bir gerilime dönüşüyor. Bu görüşme tansiyonun düşürülmesi açısından önemli bir görüşme olmuştur. Ümit ediyorum ki bütün siyasetçiler diyalog kanalarını açık tutma anlamında cesaretli bir tutum ortaya koyarlar.

“Bu kadar acıya rağmen umutsuz olmaya gerek yok. Her şeye rağmen bizler bir umut yaratmalıyız. Bu tür görüşmeler umudu koruma anlamında önemlidir. Hepimizi insanız ve travma yaşıyoruz. Ateş düştüğü yeri daha fazla yakıyor. Aileler evlatlarını kaybeden bütün ailelerimizin acısı var. Ve bizler bütün bu acılar ortak acılarımızdır, geride kalanlar bu acıları hak etmiyorlar. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye çözüm üretmezsek bu makamlarda olmamızın hiçbir anlamı olmaz.

“HDP olarak kim diyalogdan ayana bir adım atarsa biz kendisine 10 atmayı görev biliriz. Asla karamsar olmaya gerek yok. Geleceğe barış dolu aydınlık geleceği yaratmak için önümüze heyecanla bakmaya devam etmeliyiz.

“Kendilerini Ankara katliamı sonrası girişimlerini önemli bulduğumuzu söyledik. Sayın Başbakan’ın hesap vermekten uzak suçlayıcı tavrı büyük bir yöneyim boşluğu doğduğunu ortaya koydu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun olgun bir tutumla bu görevi üstlenmesi takdire şayandır.

“Bir hükümet boşluğu var dedim ya. Türkiye bir geçiş dönemi yaşıyor. Öyle bir geçici başbakan tarafından yönetiliyor ki Türkiye kendisinin özür dilemesi gerektiğinin farkında değil. Hala bizden özür bekliyor. Çok çok uzaktayız kendisiyle, öyle görüyoruz. Kendisi toplumdan özür dilemeli. ‘Sizi koruyamadık ey halkım özür diliyorum’ demesi gereken kişi bizden özür bekliyor.

“Faillerin Suruç ve Diyarbakır failleriyle bağlantılı olduğunu ilk gün savcılık bizimle paylaşmıştı. Görüldüğü kadarıyla siyaset soruşturmaya müdahale ediyor. Savcılar üzerinde siyasi baskı varsa çıkıp bunu açıklasınlar. Bu soruşturma sağlıklı yürütülürse bağlantılar ortaya çıkacaktır.

“IŞİD devlet içinde çok sağlam ilişkileri var. Koruyup kollanıyorlar. Biz Davutoğlu bunu planladı demiyoruz. Devlet içerisinde bunu yapanlar var. Devlet bunu yaptı derken bilerek daha önceki katliamlarda üzerini örtme çabasını da söylüyoruz.

“Şimdi Davutoğlu’nun can havliyle ‘Hayır devletin dahli yok’ demesi bizi daha da şüphelendiriyor. Daha soruşturma bitmedi. Başlamadı bile. İşte bu şüphelerimizi artırıyor. Önceki deneyimlerimize dayanarak kuşkuluyuz. Siz hep korudunuz bunları. ‘Öfkeli çocuklar’ dediniz. Şimdi Suriye’den gelip Ankara’da bomba patlatıyorlarsa kimi sorumlu tutacağız bunda? Neredeyse ‘HDP yaptı’ diyorlar. Bir başbakan ancak bu kadar pişkin olabilir. Acılarla alay eden yuhalayan kesimleri Allah’a havale edelim. Bunu iktidarın söylemi bu hale getirdi. Biz göğsünün içinde insan kalbi taşıyan, o kalbin içinde de vicdanı olan herkesle kardeşiz.”

İlgili haberler:

Ankara barış mitingine bombalı saldırı

Dört bir yanda halk sokakta: #HayatıDurduruyoruz

Bombalı saldırı öncesi Ankara


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam