25/09/2012 | Yazar: Kaos GL

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, ‘KİM GİTTİ/GERİDE NE KALDI?’ projesi ile çağdaş sanatlarda ‘merkezileşme’ olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguluyor.

Kim Gitti/Geride Ne Kaldı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadınların Gözünden “Çağdaş Sanatlarda Merkezileşme”
 
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, “KİM GİTTİ/GERİDE NE KALDI?” projesi ile çağdaş sanatlarda “merkezileşme” olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguluyor.
 
Proje kapsamında, aralarında Şükran Moral, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Maria Sezer ve Nezaket Ekici’nin de bulunduğu Türkiye ve Bulgaristan’dan 40 kadın sanatçının yapıtları 1-14 EKİM 2012 tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenecek.
 
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 26 Ekim 2011’den bu yana, Bulgaristan’dan Community Centre Chistalishte LIK-1959 ile birlikte yürüttüğü “KİM GİTTİ/GERİDE NE KALDI? (WHO LEFT/WHAT BEHIND?)” projesi kapsamında çağdaş sanatlar alanındaki kadın sanatçıları bir araya getiriyor. Proje, çağdaş sanatlar alanında eserler üreten ve çeşitli nedenlerle yaşadığı kenti terk ederek İstanbul/Türkiye ve Sofya/Bulgaristan özelinde sanatın “merkezileşti(rildi)ği” kentlere göçmek durumunda kalmış kadın sanatçılara ulaşarak çağdaş sanat alanındaki eril yapıyı sorgulamayı amaçlıyor. Projenin hedefi, kadınların bu hakim yapı içerisinde verdikleri mücadeleler ve kadınlık deneyimlerinden yola çıkarak toplumsal cinsiyet temelinde bir tartışma/sorgulama alanı yaratmak.
 
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin “Sivil Toplum Hizmeti: AB- Türkiye Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı,  Kültür ve Sanat Bileşeni” programı kapsamında desteklenen ve teknik yürütücülüğünü T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı proje, Türkiye ve Bulgaristan’dan 40 kadın sanatçının katılımıyla çağdaş sanatlarda “merkezileşme” sorununu odağına alıyor.
 
“KİM GİTTİ/GERİDE NE KALDI?” sorusundan hareketle yola çıkan proje, sanatın bir mücadele alanı olduğu ve bu mücadelenin estetiği ve toplumsalı aynı anda sorgulayabildiği zaman değerli hale geldiği inancıyla, sanatın olanaklarından yararlanarak toplumsal cinsiyete dayalı sorunları irdeleyerek, özellikle de çağdaş sanatlar alanında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
 
40 Kadın Sanatçı Ilya Beshkov Galeri’deydi
 
31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne’deki Ilya Beshkov Galeri’de açılan serginin küratörlüğünü sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra’nın danışmanlığında; Türkiye’den Saliha Kasap ile Bulgaristan’dan Demna Dimitrova üstlendi. Sergide resimden videoya, enstalasyondan fotoğrafa çeşitli sanat disiplinlerine yer veriliyor. Yapıtlar, kadın sanatçıların gözünden merkezileşme sorununun dayattığı “göç” olgusunu toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusuyla öne çıkarıyor.
 
Proje kapsamında yapılan video röportajlarda sanatçılara yöneltilen “Doğduğunuz, büyüdüğünüz ve yaşadığınız yerden neden ve hangi koşullarla ayrılmak durumunda kaldınız? Bu durumun kadınlık deneyimlerinize olumlu-olumsuz etkileri nelerdir?” sorularına verdikleri çarpıcı yanıtlar, Türkiye’den Özge Çelikaslan ve Bulgaristan’dan Milena Gramova’nın video art çalışmalarıyla sergi boyunca izleyicilerle buluşacak.  
 
Türkiye ve Bulgaristan’dan Sanatçılar 1EKİM’den itibaren ANKARA’da
 
“KİM GİTTİ/GERİDE NE KALDI?” projesine sadece sergide yer alan yapıtlarıyla değil, politik duruşları ve toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşımlarıyla da özel olarak destek veren ve tüm sürece katkıda bulunan sanatçılar; Ardan Özmenoğlu, Bahar Oganer, Boryana Rossa, Burçak Bingöl, Diana Kamenova Boneva, Elena Kaludova, Gül Ilgaz, Gülçin Aksoy, Hatice Karadağ, Ilka Peicheva, İlke Yılmaz, Kalina Dimitrova, Katia Damianova-Terzieva, Lora Dimova, Maria Sezer, Merve Şendil, Milena Gramova, Miryana Todorova, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Nazlı Eda Noyan, Neşe Akbaş, Nezaket Ekici, Pavlina Chakarova, Penka Mincheva, Petja Dimitrova, Rada Dicheva, Ralitsa Yaneva, Raziye Kubat, Stela Vasileva, Svetlana Mircheva, Svetozara Alexandrova, Şükran Moral, Vasilena Gankovska, Vessela Statkova, Violeta Tanova, Yeşim Akdeniz, Zeyno Pekünlü, Melike Kılıç ve Özgül Arslan’ın yapıtları “1-14 Ekim 2012 tarihleri arasında ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ’nde. (Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere / Ankara)”
 
Paralel Etkinlikler: Açılış Performansı ve Paneller
 
Plevne Sergisi, 31 Ağustos’ta Nezaket Ekici’nin “On The Way-Safety and Luck” adlı özel performansıyla açıldı. 1 Eylül günü gerçekleştirilen paneller dizisi “Merkezileşme ve Toplumsal Cinsiyet” ve “Kurumsallaşma ve Toplumsal Cinsiyet” ana temaları çerçevesinde gerçekleştirilecek. Çağdaş sanatlar alanında fikir üreten akademisyen, küratör ve sanatçılardan oluşan konuşmacılar; Beral Madra, Fırat Arapoğlu, Pavlina Dublekova, Kristin Razsolkova ve Svetlana Murcheva’nın “Kurumsallaşma ve Toplumsal Cinsiyet”; Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Emek Can Ecevit, Nezaket Ekici, Mariana Prodanova ve Maya Krasteva’nın “Kurumsallaşma ve Toplumsal Cinsiyet” temaları çerçevesinde yapacakları sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
 
“Paneller dizisi 1 EKİM 2012’de 15.00-18.00 arasında ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ’nde. (Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere / Ankara)”
 
Danışma kurulunda çok özel isimler var
 
Projenin danışma kurulunda; sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra, Başkent Üniversitesi Sanat Tarihi ve Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, küratör Döne Otyam, Londra Brunel Üniversitesi’nden akademisyen Emek Can Ecevit, Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Sevna Somucuoğlu, Sofya Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’’nden küratör Maria Vassileva, kültürel çalışmalar uzmanı Yanka Valcheva, toplumsal cinsiyet uzmanı Lubov Kirilova ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Plevne temsilciliğinden uzaman Silvia Betovska yer alıyor.
 
(Bu bültenin görsellerini ekte bulabilirsiniz)
 
Proje hakkında güncel bilgi ve iletişim için:
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği
Özlem KINAL, Proje Koordinatörü
Tel: 0 312. 427 00 20 / 16
E-posta: ozlem@ucansupurge.org

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam