21/06/2011 | Yazar: Kaos GL

Mülteciler Günü için Yüksel Caddesinden Yenişehir Postanesi’ne yapılan yürüyüşün ardından ‘Yabancılar ve Uluslararası Kanun Tasarısı’nın LGBT sığınmacı ve mülteciler açısından değerlendirilmesine ilişkin bir mektup İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Mülteciler Günü için Yüksel Caddesinden Yenişehir Postanesi’ne yapılan yürüyüşün ardından “Yabancılar ve Uluslararası Kanun Tasarısı”nın LGBT sığınmacı ve mülteciler açısından değerlendirilmesine ilişkin bir mektup İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

20 Haziran Dünya mülteciler günü için 18 Haziran 2011 Cumartesi günü Ankara Yüksel Caddesi’nde Kaos GL ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından “Umut Çadırı” kuruldu.
 
Saat 12.00-18.00 saatleri arası açık olan çadırda çeşitli sokak etkinlikleri yapıldı.
 
Sınırsız Bir Dünya İçin Umut Çadırı Kuruldu
 
Etkinliklerin yapıldığı günde, Yüksel Caddesinde, Hudutsuz Dünya Girişimi, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kafkasya Forumu, Kaos GL Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin imzacı olduğu basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasında dünyada sığınmacı ve mültecilerin yaşadıkları sorunlar ile Suriye’de başlayan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınan, Hatay’da kurulan çadır kentlere yerleştirilen en son 10 bini geçen sığınmacılara ve 20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltında tutulduğu Beyoğlu-Taksim Polis Merkezi Asayiş Büro Amirliği’nin ek hizmet binasında, kendisini gözaltına alan polis memurlarından birisinin kurşunu ile ağır yaralanan ve kaldırıldığı Taksim İlk Yardım Hastanesinde ameliyat sırasında yaşamını yitiren sığınmacı Festus Okey’in öldürülmesi ile ilgili devam eden dava sürecinin yavaş işlemesine dikkat çekildi.
 
Avukat Hayriye Kara’nın okuduğu basın açıklamasında “Türkiye’deki uydu kentlerde ikamet eden yaklaşık 18 bin sığınmacının başta sığınma hakkı olmak üzere ikamet harcı, sağlık, eğitim ve çalışma gibi haklara erişim imkânlarında ciddi problemler yaşanmaya devam etmektedir. Konuyla ilgili çıkarılan genelgeler uydu şehirlerdeki görevli polis memurları ve diğer kamu yetkililer tarafından farklı yorumlanarak keyfi uygulamalar geliştirilmekte, sorunları ortadan kaldıracak uygulama bütünlüğü oluşturulamamaktadır.” denilerek Türkiye’deki sığınmacı ve mültecilerin sorunları belirtildi.
Yabancılar ve Uluslararası Kanun Tasarısı LGBT Sığınmacı ve Mültecileri Korumuyor
Basın açıklamasının ardından Yenişehir Postanesi’ne yüründü ve “Yabancılar ve Uluslararası Kanun Tasarısı”nın LGBT sığınmacı ve mülteciler açısından değerlendirilmesine ilişkin bir mektup İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Mektupta LGBT sığınmacı ve mültecilerin uydu kentlerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi. “Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Kaos GL Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Van Kadın Derneği” imzasıyla gönderilen mektupta talepler şöyle sıralandı:

“Türkiye’de yasal bir düzenleme olmadığından uydu kentlerdeki resmi uygulamalar, şehirden şehre farklılıklar göstermektedir. “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı Taslağı”nın uygulamanın yeknesaklaştırılması için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ancak taslağın son halinde LGBT sığınmacı ve mültecilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı maruz kaldıkları ayrımcılıkları, homofobik ve transfobik tutumları ortadan kaldıracak düzenlemelere yeteri kadar yer verilmediğini düşünüyoruz.
Ulusal mevzuatta da ayrımcılığı yasaklayan düzenlemelerde “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ne yönelik ayrımcılık açıkça yasaklanmamıştır. Gerek “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı Taslağı”nın ayrımcılığı yasaklayan maddesinde gerek ulusal mevzuatta ayrımcığı yasaklayan diğer düzenlemelerde yer alan “… ve benzeri temellere dayanan” ifadesi yoruma açık bir kavramdır. Bu ifadenin LGBT bireyleri korumada yeterli olmadığı ortadadır. LGBT sığınmacı ve mültecilerle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan LGBT Hakları Platformu’nun 2008 tarihli raporu ile Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin 2009 tarihli Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Trans Sığınmacı ve Mültecilerin Karşılaştıkları Güvenlik Sorunları raporu, LGBT sığınmacı ve mültecilerin uğradığı ayrımcılığı ortaya koymaktadır.

Yukarıda sayılan nedenlerle imzacı örgütler olarak;

“Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı Taslağı”nın Ayrımcılık Yasağı başlıklı 4. Maddesi’ne “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenmesini,

LGBT sığınmacı ve mültecilerin ikamet edeceği şehir belirlenirken veya ikamet ettiği şehirden başka bir şehre nakil talebi değerlendirilirken kendi fikirlerinin belirleyici olmasını saylayacak yasal altyapının hazırlanmasını talep ediyoruz.”
 
Kaos GL


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam