02/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Siyah Poşet Kitap Kulübü’nden Filistin ve pinkwashinge; kuir tiyatrodan toplumsal cinsiyet karşıtı anlatılara Kıraathane’nin 2024 kış sezonu dopdolu!

Kıraathane’de 2024 Kış Sezonu başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, 2024 kış sezonu programını paylaştı. Ocak-Mart ayları boyunca bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak Kıraathane’nin programında LGBTİ+’lara sansür, Filistin direnişi ve pinkwashing, LGBTİ+ hafıza etkinlikleri de yer alıyor.

Siyah Poşet Kitap Kulübü başlıyor!

Kıraathane, kış sezonunda “Siyah Poşet Kitap Kulübü” üst başlığıyla Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun poşete soktuğu kitapları gündeme getirecek. Siyah Poşet Kitap Kulübü, 6 Ocak’ta Güldünya Yayınları tarafından Kasım 2018’de yayınlanan Turuncu Elbise kitabı konuşulacak. Sohbeti, editör Mehmet Erkurt yürütecek. Kulüp, Şubat ve Mart aylarında Karin Karakaşlı ile Kalp Çarpıntısı ve Deniz Durukan ile Vişnenin Cinsiyeti kitaplarıyla devam edecek.

Pinkwashing etkinliği Ocak’ta Kıraathane’de

Kıraathane’nin Ocak ayı programında öne çıkan bir diğer başlık ise “Filistin Direnişi ve Pinkwashing”. Kuir Konuşmalar serisi kapsamında yapılacak söyleşi, SPoD işbirliği ile 17 Ocak saat 19’da. Filistinli gazeteci Hasan Tahravi, sosyalist feminist aktivist Zarife Akbulut ve sosyal antropolog Mert Koçak'ın konuşmacı olarak yer aldığı "Filistin Direnişi ve Pinkwashing" etkinliğinde; Filistin direnişinin tarihsel ve güncel yüzleri, İsrail'in insanlık suçlarını gerekçelendirirken LGBTİ+ mücadelesini nasıl araçsallaştırdığı ve Pinkwashing kavramının veçheleri konuşulacak.

Şubat, hafızayla başlıyor: Seksenler ve lubunyalar

Şubat programında ise Serdar Soydan’la “Pembe Bellek: Seksenler ve Lubunyalar” söyleşisi yer alıyor. 13 Şubat saat 19’da yapılacak söyleşinin tanıtımı şöyle:

“Bu sunum, 1980-90 arasını merkeze alacak ve bu yıllar içerisinde lubunya var oluşuna dair yaşanan, basına yansıyan pek çok şeyi kayda geçirecektir. Böylece önemli bir tarihsel bilinç, bellek yaratılacak, yeniden hatırlatılacaktır.”

Toplumsal cinsiyet karşıtı anlatılar

Feminist Konuşmalar serisi 27 Şubat saat 19’da “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatılar” söyleşisiyle devam edecek. Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği’nin (DEMOS) işbirliğiyle hazırlanan söyleşide DEMOS Proje Koordinatörü Nayuk Nazlı Mayuk, araştırmacıları Sevcan Tiftik ve Elif Balcı, hem araştırma serüvenlerini hem de toplumsal cinsiyet karşıtı anlatıların sivil alanı ve aktivistleri nasıl etkilediğini, araştırma sonuçlarını anlatacak.

Ürdünlü trans erkek tiyatrocu Khouri, Kıraathane’ye geliyor

Kıraathane, Şubat ayını Kuir Konuşmalar ile kapatacak. 29 Şubat saat 19’da Raphael Amahl Khouri, kuir tiyatro üzerine konuşacak. Khouri, İstanbul’da ilk kez gerçekleşecek performansı sonrasında oyunun ortaya çıkış süreci, Batı dünyasının geçmişten queer/trans karakterleri tarih anlatısının dışında tutması, Ürdünlü bir trans erkek olarak tiyatro ve performans dünyasındaki yolculuğu üzerine bir sohbet için Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin konuğu olacak.

oBiçim Yayınlar’la bağımsız yayıncılık

Kıraathane’nin bağımsız, butik, küçük, dar bütçeli, kendi işini kendi gören, ticari kaygısı yayıncılığına baskın çıkmayan birbirinden farklı yayınevlerinin yöneticileriyle söyleşi dizisine 4 Mart’ta oBiçim Yayınlar’ın Yayın Yönetmeni Buğra Giritlioğlu ile devam edecek.

Kıraathane 2024 Kış Sezonu’nun tamamına erişmek için tıklayın.


Etiketler: kültür sanat, etkinlik duyuru
İstihdam