17/12/2024 | Yazar: Kaos GL
Kırmızı Şemsiye Derneği, 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında sosyal medya hesaplarından açıklama yayınladı.
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında açıklama yayınladı. Dernek açıklamasında “Seks işçileri mesleki haklarına erişemiyor, etiketleniyor, ötekileştiriliyor, sömürülüyor” dedi. Açıklamanın tamamı şöyle:
“2003 yılında çoğunluğu seks işçisi olan en az 49 kadını öldürdüğü için yargılanan Green River Katili – Gary Ridgway – seks işçilerini öldürmesinin nedenini bir yere götürülmelerinin kolay olması, kaybolduklarının geç raporlanması/duyulması ve çoğundan nefret etmesi olduğunu söyler. Ridgway bu cümleleri ile seks işçilerinin yaşadığı problemleri özetler gibidir: Fobik tutum, nefret, dışlama, damgalama, hizmete ulaşmalarının engellenmesi, şiddet… Ridgway’in 17 Aralık 2003’te hüküm giymesinin ardından 17 Aralık, Uluslararası Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak anılmaya başlandı.
Şu an dünya genelinde seks işçiliğine yönelik mevcut tutumlar tamamen suç sayma, kısmi suç sayma, suç olmaktan çıkartma ve yasallaştırma olarak geçmekte. Seks işçiliğinin suç sayılması ile cinsel yolla aktarılan enfeksiyonların artması, güvenli cinsel pratiklerin azalması, seks işçilerinin şiddete açık hale gelmesi arasında bağlantı var. Seks işçiliğinin suç sayıldığı bazı ülkelerde kondom taşımak seks işçiliğinin göstergesi sayılıyor, müşteriler kondom kullanmama konusunda pazarlık yapabiliyor. Seks işçiliği yapan natrans kadınların seks işçiliği yapmayan natrans kadınlara oranla HIV ile enfekte olma ihtimali 30 kat daha yüksek. Dünya çapında seks işçilerinin çalışma saatleri içinde cinsel şiddete maruz kalma oranları %45 ila 75 arasında. Birçok araştırma seks işçilerinin büyük bir kısmının şiddet vakalarını kolluk kuvvetlerine bildirmediğini gösteriyor. Seks işçilerine ev kiralamak yaptırımlara tabii tutuluyor. Seks işçileri sağlık hizmetlerine ulaşmak konusunda birçok problemle karşılaşıyor.
Türkiye’de seks işçiliği yasalarla düzenlenmiş olsa da bu seks işçilerinin yaşam koşullarını kolaylaştırmıyor, iyileştirmiyor. Seks işçileri mesleki haklarına erişemiyor, etiketleniyor, ötekileştiriliyor, sömürülüyor. Seks işçiliği işçiliktir. Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır.”
Etiketler: insan hakları, nefret suçları, barınma, sağlık hakkı