26/08/2008 | Yazar: Kaos GL

Kırmızı Şemsiye; Seks İşçileri'nin Sendikası Kuruluyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Travestiler Mamak çöplüklerine kafalarına torba geçirilmiş halde bırakıldıklarında, genelevlerde çalışan kadınlar haksızlığa uğradığında, eşcinsel seks işçileri polis şiddetine maruz kaldığında susmayacak Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası için start verildi.

Türkiye’de işçiler her alanda dertli. Tüm işçiler sendikalı olma hayalleri kurarken, Türkiye’deki seks işçileri de ‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası’nı kurmak için çalışmalarına başladı. ‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası’ 3 Mart’da Pembe Hayat LGBTT öncülüğünde Lambdaistanbul, Kaos GL ve birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle kurulmaya hazırlanıyor.

‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı’’

İlk olarak Pembe Hayat LGBTT (Lezbiyen- Gey- Biseksüel- Travesti- Transeksüel) Derneği’nin Ankara’da düzenlediği ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’’ nedeniyle toplanan yaklaşık 60 seks işçisi sorunlarını dile getirmiş ve seks işçiliğinin zorlukları tartışılmıştı. Etkinlik sonucunda gündeme gelen sendika kurma fikri ertelenmiş, ‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı’’ kurulmuştu.

Çok geçmeden seks işçileri bu kez sorunlarını, örgütlenme pratiklerini ve haklarını hukuksal düzenlemelerde aramak için kolları sıvadı. Böylece kendi haklarını savunmak ve korumak için sendika kurma fikrine sarıldılar.

Pembe hayat LGBTT Derneği üyelerinden Buse Kılıçkaya ‘Türkiye’de fuhuş serbesttir ama aracılık yapmak yasaktır. Ayrıca seks işçilerine yönelik sistemin baskıları son hızla sürüyor. Mamak çöplüklerine kafalarına torba geçirilerek travestiler bırakıldı. Genelevlerde çalışan seks işçilerine bir sürü haksızlık yapılıyor. Sokaklarda seks işçilerine yaşama alanı vermiyorlar. Hukukta seks işçileri hep ayrımcılığa tabi tutularak mağdur ediliyorlar. Öğretmen arkadaşlarımız var. Transeksüel oldukları için öğretmenlikten atılıyorlar ve mecburen seks işçiliği yapıyorlar. Biz polis baskılarına karşı, şiddete karşı haklarımızı savunmak için sendika kurma yoluna düştük. Türkiye’de yasal; herkesin sendika kurma hakkı var. Bu yüzden biz de sendikamızı kuracağız’’ dedi.



Amsterdam’daki seks işçileri sendikasıyla da diyalog içinde olduklarını söyleyen Kılıçkaya, ‘Amsterdam’daki seks işçileri sendikasındakilerle görüştük. Orada haklarını korumak adına çok işler yapıyorlar’’ dedi. Kılıçkaya ‘Sivil toplum kuruluşları, partiler ve STK’ların bize yönelik içyüzleri de o zaman anlaşılacaktır. Bakalım gerçekten herkes eşit mi’’ diyerek sisteme sitem etti.

Merter gibi yerlerde seks işçilerinin karalandığını ve medyanın onları yanlış lanse ettiğini söyleyen Kılıçkaya, ‘Merter’de travestileri dövüyorlar, seks işçilerine her yerde haksızlık yapıyorlar ama kimse görmüyor’’ dedi.

Henüz Kurulma Aşamasında

‘Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası şu anda henüz kurulma aşamasında. İlk toplantısını 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’nde yapacak. Türkiye’de sadece travesti, transeksüeller değil, seks işçiliği yapan bütün üyelerle çalışmayı düşünen bir sendika olacak. Türkiye’deki bütün seks işçilerinin sorunlarına ilişkin çözümlerin aranacağı veya sağlık, emniyete ilişkin sorunların gündeme getirileceği bir sendika çalışması. Şu anda henüz ilk toplantının yapılacağı bir aşamada.’

Seks İşçilerinin Rengi Kırmızıdır

‘Ankara’da 3 Mart günü, Türkiye’deki bütün seks işçileriyle bir yürüyüş düzenlenecek ve herkes kırmızı şemsiyeler taşıyacak. Neden kırmızı ve neden şemsiye sorusuna gelirsek dünyada seks işçilerinin renkleri kırmızıdır ve adlandırıldıkları örgütlerde de hep ‘kırmızı şemsiye’ kullanılmıştır. Biz de diğer dünya ülkelerinin seks işçilerini kabul ettikleri şekilde devam etmek istedik.’

Travesti ve Transeksüeller Ağırlıkta

‘Ağırlıklı olarak travesti ve transeksüellerin oluşturduğu bir çalışma. Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin örgütlemesiyle oluşan bir sendika. Kaos GL Derneği ise destekleyen örgütlerden biri. Birçok sivil toplum örgütü de sendikanın kurulma aşamasına destek veriyor. Tartışılarak, hep beraber toplantılar yapılarak ve sivil toplum kuruluşlarının da seks işçiliğine bakış açılarıyla ilgili görüşleri alınarak gündem oluşturulmaya çalışılıyor. Özellikle mesela kadın çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşları destekçimiz oluyor.’

Feministlerin Önyargılarını Değiştireceğiz

‘Türkiye’de bilindiği gibi özellikle feminist örgütlerin seks işçiliğine karşı bir önyargıları var. Zorunlu seks işçiliğine olumsuz yaklaşmazlar ama seks işçiliğini bir ‘işçilik’ olarak adlandırmayı reddederler. Sendikamız bu sorunla ilgili bir çalışma da yapacak. Dünyadaki seks işçiliğine dair deneyimlere dikkat çekilecek.

Aslında seks işçiliğini zaten toplumun genelinde bir redediş var. Kim olursa olsun kabul edemiyor fakat feminist bakış açısı biraz daha net. Aslında şöyle baktığımızda da hayatın içinde, seks işçilerinin toplumla bir sorunu olmadığı görülüyor. Sistemin dayatmaları sözkonusu. Seks işçileri toplumla ve çevredeki insanlarla çok problem yaşamıyorlar.’

Üye Olmak İsteyen Her Seks İşçisine Açık

‘Sendikanın belli bir üye sayısına ulaşmak gibi bir geyesi yok. Şu anlamda biz üye sayısı üzerinden çalışmıyoruz. Pembe Hayat LGBTT Derneği de aynı böyledir. Bu ülkede cinayetlerin olduğu, çok ağır şiddetlere maruz bırakılan kişilerin olduğu bir gerçek. Sonuçta birçok seks işçisi bireyin ailesi, çevresi, yakınları birlikte olduğu sevgililerini bilmiyor da olabiliyor. Bu sebeplerden, üyelik üzerinden belirleyici olmayacağız. Üye olmak isteyen seks işçileri üyeliklerini yaptıracak.’

Onların Taciz Edilmeyeceği Mekanlar Olmalı

‘Gece kulüpleri ve eğlence mekanlarında da cinsel tercihler göz önünde bulundurularak bir ayrıma gidilmesi söz konusu, özellikle İstanbul’da. Fakat bence herkes kişisel zevk ve tercihine göre eğlenmek istediği yeri seçmekte özgür ve rahat olmalı. Herkesin kendine uygun ve kendini rahat hissedeceği mekanlar olmalı. Bunun yanı sıra karma mekanlar da olmalı. Mesela lezbiyen bireylerin, diğer lezbiyen bireylerle eğlenmesi kendi haklarıdır. Şöyle bir gerçek de var, ülkemiz cinselliği zaten çok farklı bir yerden değerlendiriyor. Toplu ve açık eğlence yerlerinde lezbiyen bir kadın direkt ve açıkça taciz edilebiliyor. Halbuki lezbiyenlerin hukuksal haklarının olması ve onların kendilerini daha rahat ve güvende hissetmeleri gerekiyor.’



Bir diğer Pembe Hayat LGBTT Derneği yöneticisi Barış Sulu ise, ‘Seks işçilerine çok haksızlıklar yapılıyor ve bireysel mücadelede çok zorlanıyorlar. Kimse seks işçilerinin haklarını korumak için kılını kıpırdatmıyor. Bu nedenle önümüzdeki 3 Kasım’da (Nefret cinayetlerine kurban giden transeksüelleri anma günü) katılımın yüksek olacağı bir Seks İşçileri etkinliği düzenlenecek. Burada arkadaşlarla karar alındıktan sonra Seks İşçileri Sendikası’nın kurulması hedefleniyor’’ dedi.

Ayrıca kurulması planlanan Seks İşçileri Sendikası’na isteyen herkes destek verebilir. Bunun için yürüyüşler ve mitingler yapmayı da planlayan seks işçileri, ‘Seks işçileri sendika hakkı için yürüyor,’ ‘Seks isçileri hakları insan haklarıdır,’ ‘Seks işçiliği, işçiliktir,’ ‘Sağlık seks işçilerinin de hakkıdır,’ ‘Yaşasın seks işçileri dayanışması’ gibi sloganlarla sendikal haklarını isteyecekler.

Kendisi de eşcinsel olan T.C. adlı üye ise, sendika kurma fikrine olumlu bakıyor. T.C. ‘Uygulama nasıl olur bilemiyorum ama bence de sendika kurulmalı’’ dedi.


Ne Kadar İnsan O Kadar Talep

Sendikanın taleplerini sorduğumuz Senem Doğanoğlu, öncelikle sendika kurmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

"Sokakta çalışan, çalışmayan tüm seks işçilerinin emek katında sosyal güvenceleri, kişisel güvenlikleri, sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalı. Önce sendika kurulsun sonra ne kadar fazla insana ulaşırsak o kadar talebe ulaşacağız.’

Diploması Var Ama İş Bulamıyor

3 Mart’ta sokak aralarından kırmızı şemsiyelerle çıkacaklarını söyleyen Belgin Çelik ise , ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü’ tüm lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel, kadın seks işçilerinin sorunlarını ve yaşadıkları acıları bir nebze de olsa dindirmek için sendika kurmayı amaçlıyoruz" dedi.

Türkiye’de sokakta veya genelevde çalışan seks işçisinin sosyal güvenceden yoksun çalıştıklarını söyleyen Çelik, ‘Devletin genel evinde çalışanların bile sigortası, primi yatmıyor. Belli bir yaşa gelince kapı dışarı ediliyorlar. Sokakta çalışanların ise hiçbir sosyal güvenceleri yok. Transeksüel bir arkadaşım geldi estetisyenlik diploması var ama iş bulamıyor. 'Seks işçisi olmak istemiyorum iş bul bana' diyor, hadi iş bulalım bu kadına’ dedi.

‘Ne yerde ne havada 'dur' diyorlar, ortada da duramazsın’

‘Sürekli polis şiddetine maruz kalıp dövülen, ölen seks işçileri var. Evleri mühürlenerek sağlıklı seks yapacakları alan yok ediliyor. Özellikle HIV’de patlama yaşanan bu dönemde çok sağlıksız, pis ortamlarda ilişkiye girmek zorunda kalıyorlar.’

Çelik, Sağlık Bakanlığı’nın sadece prezervatif dağıtarak sorunu çözmeye çalıştığını söylüyor. ‘Bakanlık prezervatif dağıtıyor, sonra polis yoldan çevrilen travestinin, transeksüelin cebinde prezervatif bulup bunu fuhuş delili olarak kullanıyor.’

‘Kabahatler Kanunu’ çerçevesinde seks işçilerine yolda yürürken bile ceza kesildiğini belirten Çelik ‘61 Anayasası’nın güvencesiyle 70’li yıllarda biz de Avrupa’daki gibi ortamlarda çalışırdık. Dünyanın her yerinden insanlar çalışmaya gelirdi buraya. Ama şimdi her yerde yasaklar var. Ne yerde ne havada dur diyorlar e ortada duramazsın. Sonra 'travestiler, transeksüeller çıldırdı' deniyor. Nasıl çıldırmasın, evleri mühürleniyor, 15 saat gözaltında tutuluyor, şiddete maruz kalıyorlar’ dedi.

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam