11/08/2017 | Yazar: Kaos GL

Queer ve LGBTİ hareketi aktivistlerinin kaçırmaması gereken, iki yeni kitap: ‘Parıltı’ ve ‘Zaman Boşluğu’

Kış Masalı’nın dönüşümü ve eşcinsel aşkın parıltısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Queer ve LGBTİ hareketi aktivistlerinin kaçırmaması gereken, iki yeni kitap: “Parıltı” ve “Zaman Boşluğu”

Shakespeare'in "Kış Masalı" oyununun, 2004 yılındaki bir uyarlaması

Queer ve LGBTİ hareketi aktivistlerinin kaçırmaması gereken, iki yeni kitap: “Parıltı” ve “Zaman Boşluğu”nu sizin için kısaca tanıttık.

İlk gençlikten, yetişkinliğe uzanan eşcinsel aşkın “Parıltısı”

Eray Cerdey’in çevirisi ile Margaret Mazzantini’nin son romanı “Parıltı” Temmuz ayında Doğan Kitap tarafından basıldı.  Türkçe adıyla “Sakın Kımıldama” isimli eseri yönetmen Sergio Castellitto tarafından beyazperdeye uyarlanan Mazzantini’nin eserleri birçok ödül aldı ve otuzdan fazla dile çevrildi. Mazzantini “Parıltı”da ilk gençlikten orta yaşlarına değin farklı ivmelerle süren bir eşcinsel aşkı anlatıyor, aşk, aile, cinsellik ve ebeveynlik ilişkilerini sorgulatıyor.

Doğan Kitap “Parıltı”yı şöyle tanıtıyor: “Okul koridorlarında, yatakhanelerde utangaç bir arsızlıkla keşfedilen cinsellik... Birbirlerine dokunarak aşkı keşfeden iki erkek… Guido ve Costantino'yu yıllar sonra yalnızca mekânlar değil, inkâr ve baskı da ayıracaktır. İki erkek, gençliğin bulandırdığı bir suda yaşadıkları aşkı kadınların bedeninde uyutmaya çalışacaktır.”

“Zamandaki Boşluk”un eşcinsel kahramanları

William Shakespeare'in “Kış Masalı” isimli eserinden Jeanette Winterson’un uyarladığı “Zaman Boşluğu” Shakespeare'in ölümünün 400. yılı dolayısıyla başlatılan "Shakespeare Yeniden" serisinin ilk romanı olma özelliği taşıyor. Yeşim Seber’in Türkçeye kazandırdığı “Zaman Boşluğu”, Kış Masalı’nın başkahramanlarını eşcinsel karakterlere dönüştürüyor.

Yirmi dört yaşında, büyük övgüler alan ve otobiyografik öğeler taşıyan ilk romanı Tek Meyve Portakal Değildir’in yazarı Winterson, altı yaşındayken evlat edinildiği ailesine, on altı yaşında lezbiyen olduğunu açıklayıp evinden ayrılmış ve Oxford Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı okumuş.

Doğan Kitap, “Zamandakş Boşluk”u şu cümlelerle tanıtıyor: “Hikâyelerin hep bir geçmişi yok mudur zaten? Şimdiki zamanda yaşadığınızı sanırsınız ama geçmiş tıpkı bir gölge gibi tam arkanızda durur. Günlerden bir gün Londra'da bir kız çocuğu dünyaya geldi ve kayıplara karıştı. İşin içinde birbirini çok seven ama ölesiye kıskanan kahramanlar vardı. Kaderleri geçmişe gidip geleceğe dönecekleri bir yolculukta kesişecek; zamandaki bir boşluk, hiç yaşanmayacak olanı yoktan var edecekti.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam